Zatvaranje terase se mahom izvodi na starijim zgradama, ali ni novogradnja ne zaostaje. Pošto je takav potez sada česta pojava, lako se može zaključiti da procedura gotovo rutinska. A taj zaključak daleko je od istine.

Zatvaranje terase: treba konsultovati Zakon

Zakon o stanovanju i održavanju zgrade, između ostalog, pobrojava ono što svi stanari zajednički koriste tj. poseduju. Tu su: izolacija, konstruktivni deo zida, završna obrada zida prema spoljašnjosti, fasada, itd. Budući da je terasa deo fasade, bez obzira što pripada vlasniku, za njeno zatvaranje potrebna je dozvola ili rešenje kojim se odobrava izvođenje radova.

Iako deluje suludo da se traži dozvola za izmene na vlastitom prostoru, objašnjenje je logično. Samostalno sprovođenje radova može dovesti do komplikacija koje mogu da nanesu popriličnu štetu. Primera radi, dodatna konstrukcija mogla bi težinom da preoptereti terasu i sruši je. A mogla bi nekog čak i ozbiljno da povredi. 

Zatvaranje terase, bez daljnjeg, zahteva konsultovanje stručnjaka koji će uvidom u sve potrebne informacije napraviti proračun i plan izvođenja. Sve to je nužno da bi projekat zadovoljio statičke, arhitektonske ali i estetske kriterijume.

zatvaranje terase planiranje sigma nekretnine zrenjanin

Estetika zgrade ne sme biti narušena

Čak i ako niste oduševljeni lepotom stambene zgrade u kojoj živite, nije dovoljno da smatrate kako zatvaranje terase tom objektu, u estetskom smislu, nema šta da naruši. Potom, pored toga što treba angažovati arhitektu, potrebno je pitati i komšije.

Najmudrije je obezbediti dozvolu i na vreme se pozabaviti papirologijom.

Kako je pomenuto, dozvola se dobija na dva načina – ili preko građevinske dozvole ili putem Rešenja o odobrenju izvođenja radova. Put do dozvole u prvom slučaju podrazumeva prolazak čitave procedure, dok je Rešenje moguće dobiti jedino ako je reč o projektu kojim se povećava energetska efikasnost zgrade.

Važno: i kod jednog i kod drugog tipa odobrenja, prema Zakonu, nepohodno je obezbediti saglasnost 2/3 ukupnog broja glasova – narodski rečeno, treba dobiti „blagoslov“ većine.

Zatvaranje terase – kako doći do dozvole

Kada se traži građevinska dozvola, prolazi se procedura istovetna onoj kada se planira gradnja objekta. Jedina razlika je što se u ovom slučaju mora predstaviti i postojeće stanje, takozvani arhivski projekat.

zatvaranje zgrade gradnja sigma nekretnine zrenjanin

Više o proceduri i paprilogiji koja se priprema za građenje objekta saznajte u našem ranijem tekstu: Plac i izgradnja kuće – da papiri ne budu bauk

Kod dobijanja Rešenja o odobrenju za izvođenje radova, treba naznačiti da se ono izdaje za izvođenje radova na objektu, za popravku ili zamenu uređaja, opreme ili postrojenja ili ostalih radova koji ne utiču na sigurnost i stabilnost zgrade. Takođe, Rešenje se može dobiti jedino ako se utvrdi da je reč o promenama koje neće narušiti bezbednost susednih objekata, kao ni saobraćaja, niti će uticati na zaštitu od požara i životne sredine.

Istini za volju, postupak dobijanja dopuštenja putem Rešenja u pogledu procedura jeste brži i iziskuje znatno manje papirologije, ali je i nepouzdaniji, jer je činjenica da zatvaranje terase  i to jedne, baš i ne utiče energetsku efikasnost zgrade.

Ovde je pored saglasnosti stanara i davanja informacija o postojećem stanju objekta, potrebno priložiti idejni projekat energetske sanacije. Preciznije, treba dokazati da će upravo radovi predviđeni za zatvaranje terase poboljšati energetsku efikasnost zgrade. Naravno, treba da se plati i taksa.

Nemogućnost dobijanja dozvole

Takođe, postoje slučajevi kada izdavanje dozvole za građenje nije moguće. Dešava se onda kada to nije dopušteno važećim planom ili kada je zgrada pod zaštitom.

zatvaranje terase zgrada sigma nekretnine zrenjanin

Da li važeći plan dozvoljava promene poput zatvaranja terase može se saznati preko Informacije o lokaciji. Uglavnom je to situacija kada se objekat nalazi kod centralne gradske zone.

Informacija o lokaciji otkriva i da li je zgrada, odnosna kuća, pod zaštitom. Ukoliko objekat jeste na ovaj način zaštićen,  nije sve odmah izgubljeno već šanse još postoje. Zavod za zaštitu spomenika može da odobri zatvaranje terase, ali je za dobijanje tog odobrenja potrebno ponovo spremiti papire i podneti zahtev za njihove uslove.

Prvo skoči pa reci – hop

Dosta je potencijalnih kupaca koji, čim vide terasu nekretnine, već je zamisle zatvorenu i prilagođenu njihovim potrebama. Ali pre nego što se duboko utone u sanjarenje o svim načinima adaptacije, treba preći dosta dug put.

Pored svih pomenutih koraka koji vode do dobijanja zelenog svetla za početak radova, podsetimo se da se među prvim uslovima nalaze stav komšija i plan kojim se možda zatvaranje terase izričito zabranjuje.