Vestern filmovi su svoju publiku osvojili epskim pričama o kaubojima, prostranstvima, ali su podjednako zanimljive i rustične kolibe koje ne odolevaju vremenu. Nekima se ova estetika dopada toliko da upravo nju mogu da zamisle u svom domu.

To potvrđuje i činjenica je upravo vestern stil sve popularniji kada je u pitanju uređenje enterijera. A nije ni sasvim nerazumljivo jer duh Divljeg zapada ima poseban šarm – prirodni materijali, topli tonovi i vintage detalji mogu dom da učine pravom oazom.

Shodno karakeristikama koje ga krase ovaj stil je drag ljubiteljima avanture i prirode. A svejedno, ne vredi počinjati o načinima uređenja prostora bez podsećanja na prve ascoijacije na vestern. To su, naravno: zemljane boje, pustinjski ambijent, motivi sa konjima i kaubojski rekviziti. Avanturistički, nema šta!

vestern stil zidovi sigma nekretnine zrenjanin

Vestern nijanse u enterijeru

Boje i palete su uvek posebna stvar o bilo čemu da je reč, a naročito o uređenju doma. Postoji mnoštvo stilova koji se direktno vezuju za određenu paletu tonova, pa tako i kada je u pitanju ovaj stil. Vestern i svetla shema biće dobar spoj. Za početak ili istraživanje koliko se ova estetika uopšte uklapa u dom najbolje je krenuti od neutralnih tonova. Peščani tonovi, bež, topla braon, siva ili svetlo plava boje su za zidove sa kojima je teško pogrešiti. Ovo važi i kada su i neki drugi stilovi u pitanju, a naročito vestern.

Nameštaj, sa druge strane, može da bude travnatim ili maslinasto zelenim tonovima, ali i bogato crvenim. Jedino što je važno je ostajati u toplijim nijansama i nipošto ne posezati za hladnim tonovima. Zašto? Jer oni nisu nimalo vestern.

Materijali Divljeg Zapada

Kako ovaj stil u sebi objedinjuje i robusnost i prefinjenost, to je dobra kombinacija i u uređenju. Koža, drvo, kamen su prirodni elementi i super se uklapaju, a uz to asociraju na lepotu života na ranču. A to je usko vezano sa vesternom koji je sve interesantniji onima koji razmatraju uređenje enterijera.

Pošto je za ovaj dizajn neophodna i doza šmekerskog luksuza to je moguće postići izlizanom kožnom sofom, oblogama od sirovog drveta i grubim tepihom. Duh divljine je u ovom dekoru nezaobilazan i ovo su cake pomoću kojih će kuća, stan ili vikendica poprimiti baš takav vajb.

Vestern dekor i detalji

Da bi se neki stil u punom smislu reči uselio u enterijer i povezao sa njim, potrebni su detalji. Zid na kom su slike životinja kao što su bizon ili konj, kaubojski šešir, možda čak i čizme. Ovo su samo predlozi a ne komplet rešenja, pa je potrebno odabrati samo nešto od ovoga, da prostor ne bi izgledao kič.

Biljke se uvek odlično uklapaju u prostor, pa ih i ovde treba imati na umu. Međutim, najbolje je birati one koje su deo pustinjskog ambijenta, što su, naravno, sukulenti i kaktusi. Ovo je baš očigledno, jer upravo njih i vidimo kada u mislima prizovemo slike pustinjskog i vestern ambijenta.

Za dozu nostalgije koju vestern u sebi nosi, tu je vintage i dekoracija poput potkovica, mamuza ili grnčarije.

Kao i drugde, i ovde veliku ulogu igra – tekstil. Koža ili antilop prvi su i najpodudarniji izbor, ali ne treba bežati ni od mešanja i pogravanja sa printovima.

Kombinovanje vune ili teksasa sa somotom ili svilom biće zaista pun pogodak. Jer  vestern je i to – mešavina naizgledne grubosti i mekoće. A poenta doma jeste da bude i udoban, pa će dobro doći i vezeni jastuci i pokrivači, ručno tkano ćebe. Dom će izgledati vrlo ušuškano.

Kada ovako pobrojimo elemente i ideje koje se uklapaju u ovaj vrlo interesantan stil, sasvim je razumljivo što mu raste popularnost.