Nekretnine i situacija na tržištu u prethodnoj godini tema je koja zanima i one koji se bave prodajom i one koje interesuje prodaja ili kupovina. Nije ni čudno budući da je tržište poslednjih godina privlačilo veliku pažnju, najviše zbog cena koje su išle nagore, kako se činilo, nezaustavljivom brzinom.

U 2023. situacija se, reklo bi se, promenila.

Podaci iz izveštaja koji je objavio Republički geodetski zavod govore da su drugu polovinu godine koja je iza nas obeležili smirivanje tržišta i stagnacija cena. Ovi trendovi primećeni su u većini gradova u Srbiji, što je promena u odnosu na prethodni ne baš kratak period kada se pričalo o vrtoglavom rastu cena nekretnina i građevinskog materijala.

Podaci RGZ koji se odnose na treći kvartal 2023.

Ukupna količina novca data za kupovinu nekretnina iznosila je 1,5 milijardi evra, dok je ukupno zaključeno 29.248 kupoprodajnih ugovora.

Najveći udeo u ukupnom prometu zauzima prodaja stanova (777,9 miliona evra) sa učešćem od 52% od ukupno prometovane vrednosti. Kada se ovi podaci uporede sa trećim kvartalom 2022. godine, to znači 4 procentna poena manje.

nekretnine u 2023 procena sigma nekretnine zrenjanin

Dalji podaci kazuju da je za kuće izdvojeno 131,2 miliona evra, za poslovne poslove 73,3 miliona, dok je za građevinsko zemljište izdvojeno 107 miliona evra.

Način plaćanja svih prometovanih nepokretnosti 6,6%, prema dostupnim podacima, podrazumevao je plaćanje putem kredita, a to je 3 procentna poena manje u odnosu na 2022. godinu.

Nekretnine i poslovanje iz ugla agencija

Prema mišljenju agencija za nekretnine, postoji nekoliko faktora koji su uticali na poslovanje u 2023. godini.

Najdominantiji faktor koji je nepovoljno uticao na promet, odnosno, na kupoprodaju nekretnina tiče se stambenih kredita. Uslovi za uzimanje kredita daleko su bili od sjajnih, što se odrazilo na stanje na tržištu.

Takođe, nije zanemarljiva ni neizvesna geopolitička situacija, koja je doprinela smanjenju potražnje za nekretninama. Ona je, takođe, povećala opreznost klijenata koji su razmatrali kupoprodaju.

Pored svega, faktor koji je utica na stagnaciju i smirivanje prodaje odnosno kupovine nekretnina tiče se i finansija. Visoke cene kvadrata izmorile su i šokirale potencijalne kupce koji su se „stišali“ i rešili da sačekaju da cene padnu. Inflacija je osnažila ovu njihovu odluku ili pak prisilila da se ona donese  – dok su cene nepokretnosti bile u porastu, plate su ostajale iste, pa je trebalo misliti na svaki dinar.

Nekretnine su najčešće kupovali porodice sa decom i mladi parovi

Prema mišljenju većine agencija, u 2023. najviše su nekretnine pazarile porodice sa decom, potom mladi parovi, dok su za njima tek sitno zaostajali investicioni kupci koji su kupovali nekretnine radi dalje prodaje ili izdavanja. Iznad 25% kupaca bili su strani državljani, a među kupcima su se našli i ljudi iz unutrašnjosti koji su nekretnine uzimali zbog dece koja kreću na studije.

nekretnine u 2023 finansije sigma nekretnine zrenjanin

Trend kupovina zemljišta i vikendica u 2023.

Dok je u jeku epidemije korona virusa „planula“ potražnja i kupovina placeva, vikendica i zemljišta, u godini koju smo ostavili za sobom interesovanje se ponegde smanjilo, ponegde ostalo isto kao i pre (zavisi od lokacije), ali nigde nije zabeležen veliki porast interesovanja za kupovinu prostora koji bi bio „beg od gradske vreve“.

Nekretnine u 2024 – projekcije

Kada su u pitanju predviđanja ili očekivanja od godine koja je počela i prodaje ili izdavanja nekretnina, najveći broj agenata predviđa stagnaciju cena ili pad. Shodno tome, većinski stav je da bi se u 2024. mogao nastaviti trend stabilizacije odnosno stagnacije cena i kada je u pitanju prodaja i izdavanje stanova.

Najveći izazov za tržište definitivno je, prema mišljenju najvećeg dela stručnjaka ekonomska nestabilnost koja je pristutna i kod nas i u svetu. Ipak, oni koji predano rade sa nekretninama i prate situaciju, uprkos svemu veruju da će njihovi prihodi i poslovanju ostati na nivou postignutom u 2023. 

Sve u svemu, godina je počela, a pravu informaciju i podatke o njoj kada je u pitanju tržište nekretnina daće jedino vreme.