Nepotreban nameštaj je tema kojom treba da se pozabavi svako ko proda nekretninu ili kupi novu. Sve stvari koje su dotad bile aktuelne i imale svoju svrhu najednom postaju suvišne. Tačnije, postanu problem kojim se treba pozabaviti. A to nije uvek baš lako.

Recimo, nekada je teška pomisao na rastanak od predmeta koji je nekad igrao svoju ulogu i bio deo života ukućana. A opet, suludo je sačuvati nepotreban nameštaj koji se uopšte ne uklapa u novi prostor ili koji treba isprazniti iz prodatog objekta. Iz tog razloga, posebno ako je reč o upotrebljivim komadima, nije loše sagledati i druge mogućnosti i načine da ti predmeti nastave svoj život. Nije uvek neophodno da budu bačeni.

Nešto ipak sačuvati?

Pojedini komadi nameštaja iako na prvi pogled tako ne deluju, možda i mogu da se uklope u novi enterijer. Stara komoda može da se osveži novom bojom, kao i polica ili stočić. Čak i fotelja može nanovo oživeti  uz pomoć nove boje i tapacirunga. Naravno, i upotrebom klasičnih tehnika obrade materijala nameštaj može izgledati kao nov, a dekupaž tehnikom dobio bi unikatnost. Ideja za ovakve uradi sam poduhvata je mnogo, a nisu sve ni toliko komplikovane.

Pročitaj i: Alat potreban svakom domaćinstvu

nepotreban nameštaj pakovanje sigma nekretnine zrenjanin

Nepotreban nameštaj može da se proda ili pokloni

Iako je možda najjednostavnije baciti nepotreban nameštaj ili ga odneti na otpad, možda treba razmotriti i druge opcije. Na primer, prodaju ili doniranje. Postoje grupe na internetu koje služe za poklanjanje stvari koje nam nisu potrebne. Tu su i udruženja koja prikupljaju upravo stare komade nameštaja, kao i domovi za decu ili svratišta. Ono što je sigurno, ovakvi načini oslobađanja prostora pružaju čoveku višestruko zadovoljstvo – prostor prodiše, nameštaj nastavi da živi svoj život negde drugde. Plus je zaista dobar osećaj kada znamo da smo nekog usrećili i pomogli mu. O smanjenoj količini otpada nije ni nužno da mislite, ali činjenica je da se na taj način nešto učinilo i po tom pitanju.

Ne treba smetnuti sa uma i neke proizvođače  koji otkupljuju stari nameštaj, odnosno, snižavaju cenu kod kupovine novih komada u njihovoj proizvodnji.

Postoje i agencije za odnošenje nameštaja

U gužvi oko renoviranja, selidbi ili svih drugih stvari koje podrazumevaju rešavanje nameštaja, mnogima i nije stalo do toga da razmatraju načine da se oslobode suvišnog. Zato postoje i agencije za selidbe koje se najčešće bave i odnošenjem nameštaja. U većini slučajeva te agencije vrše i procenu troškova i to besplatno. Takođe, zaposleni su upućeniji u propise kada je u pitanju nepotreban nameštaj i izbacivanje.

Podsetnik: iako se, nažalost, ovo često sreće po ulicama, ne zaboravite da je zabranjeno u kontejner i pored njega bacati kabasti otpad. Štaviše, novčano je kažnjivo, pa je bolje ne rizikovati i posegnuti za drugim načinima da se iz doma eliminiše nepotreban nameštaj.

Zaista postoji dosta načina da prostor prodiše. Renoviranje, prodaja i selidba možda su prava prilika da se ispolji kreativnost u reparaciji, ili da se pokaže humanost kroz doniranje, kao i očuvanje životne sredine. Ne zaboravimo i budžetiranje u slučaju da se nepotreban nameštaj proda. Dakle, nije uvek bacanje jedino rešenje, iako isprva deluje najjednostavnije. Nekada treba razmotriti sve faktore i ne treba reagovati “na prvu”.