Alat zaista dobro dođe u svakom domu. Ova rečenica možda zvuči neverovatno, posebno onima koji sebe baš i ne drže za vične kad je reč o majstorijama. Međutim, u nekim situacijama znači imati pri ruci alat koji će biti od pomoći. Ako ne baš onom ko tu živi, onda definitivno onom ko se zatekne na licu mesta, a može da pomogne oko popravke. 

Onima koji žive u kućama alat ili makar opremljenost barem nekim alatom normalna je stvar, dok se za život u stanu više vezuje navika pozivanja majstora za sve eventualne kvarove. Svejedno, činjenica je da postoje popravke koje se mogu obaviti i samostalno, a za to je, naravno, potreban alat.

Budući da je nabavka alata danas veoma izvodljiva stvar, kako se ne bi bespotrebno kupovalo, evo nekoliko informacija o tome šta je korisno imati u domu. 

Ništa bez čekića

Jednostavan za upotrebu i koristan na toliko mnogo načina, čekić je s razlogom jedan od najčešće korićenih alata. Zakucavanje eksera najčešći je razlog za njegovo korišćenje, međutim, postoji i čekić sa rascepom koji pomaže kod vađenja eksera. 

Prosečnom domaćinstvu onaj od 400g grama biće dovoljan za “ne daj bože” prilike koje se neminovno dešavaju. Ali i za one koje se tiču dekorisanja: postavljanje slike, zidnog sata ili slično. 

Alat koji se smatra ključnim – šrafciger

Ovaj alat se naziva još i odvijač, te ovo domaće ime objašnjava i način upotrebe. Zavijanje ili odvijanje vijaka tj. šrafcigera osnovna je razlog za uzimanje šrafcigera u ruke, ali dobro dođe i kod drugih popravki. 

Postoji ravni šrafciger ali i zvezdasti,  a ko je u prilici da nabavi za svoj dom oba u maloj i velikoj dimenziji biće pripremljen za saniranje i većih i manjih kvarova. 

Ključevi – ali ne od kuće niti od kola

Ključevi su alat koji služi za odvrtanje odnosno zavrtanje vijaka ali i pridržavanje matice. Postoji okasti, cevasti, viljuškasti ali i kombinovani ključ

Klešta odnosno, čuvene kombinirke

Klešta su alat koji ima zaista mnogo namena – vađenje tipli iz zida, odvrtanje i zavrtanje matica, savijanje i sečenje eksera ili žica i slično. 

Onaj koji ume da se služi kleštima zapravo ume da ih drži u ruci, jer je držanje ključna stvar da bi ovim alatom moglo da se barata bez poteškoća. Vrste ovog alata: papagaj klešta (papagajke), sečice, kombinovana klešta, špic klešta i klešta za cevi. 

Skalpel – alat koji dobro dođe bukvalno svima

Budući da je kod ovog alata najvažniji deo njegova oštrica, skalpel je dar sa neba uvek kad treba nešto da se otvori ili iseče. Iako nož može da posluži, kao i makaze, svima je jasno da oni nisu baš idealan izbor pa stvari ne idu glatko kao što je slučaj sa skalpelom. 

Bilo da je reč o krojenju, struganju, grebanju ili sečenju, skalpel će značajno olakšati posao i ubrzati proces. Dobro je rešenje kod tepisona, kartona, tapeta, ali i kod plastike ili kablova. 

Veoma je važno biti oprezan zbog čuvene oštrine, ali prilikom kupovine, naravno i upotrebe, obratiti pažnju na sigurnost drške i dugotrajnost nožića skalpela.

Bušilica

Kada je u pitanju električni alat, bušilica je definitivno najpopularnija. Efikasna i laka za upravljanje, danas je takođe i vrlo povoljna, pa je neretko deo svačije torbe ili kutije za alat. 

Neki odlično znaju za šta sve može poslužiti, ali za laike najprostije rečeno – bušilica služi za pravljenje udubljenja u čvrstim materijalima kao što su drvo, kamen ili beton – najčešće zato da bi se izvršilo povezivanje drugog elementa za materijal koji se buši.