Parking mesto ili podrum dilema je čiji odgovor zavisi od prioriteta. Iako prostor za odlaganje u stanovima novogradnje baš dobro dođe, nije nešto bez čega je život nezamisliv ili otežavajući. Sa druge strane, problem parkiranja koji ne jenjava mnoge navodi da na prvo mesto po važnosti ili možda i po hitnosti stave parking mesto ili garažu.

Podrum se nekada podrazumevao u svakoj zgradi.

Razumljivo jer je koristan za skladištenje stvari koje se ne koriste svakodnevno. Tu se misli na baštenski alat, sportsku opremu, sezonsku garderobu ili slično. Štošta se promenilo u gradnji, između ostalog i potreba stanara koji će u zgradama živeti. Pa tako podrumski prostor više i nije visoko na listi neophodnih prostorija. Po važnosti se mnogo bolje kotira danas izgradnja garaža. Sigurno parking mesto i nije baš zanemarljiva stvar.

Mlađim generacijama ili uopšte onima koji se sada skućavaju, deluje zbunjujuće  većina terminologije koja se koristi u stambenim zgradama. Recimo, pominjanje posebnih i zajedničkih delova zgrade.

parking mesto ostavni prostor sigma nekretnine zrenjanin

Posebni i zajednički delovi zgrade – šta se pod tim misli?

Posebni delovi zgrade propisani su Zakonom o osnovama svojinskopravnih odnosa i Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. To su oni delovi nad kojima može da postoji isključiva svojina. Tu spadaju: stan, poslovna prostorija, garaža, garažno mesto ili garažni boks.

Osim ovih navedenih delova, svi ostali delovi zgrade su zajednički. Njih, dakle, koriste svi. Tu spadaju:

  • ulazni prostori, vetrobrani, stepenice;
  • zajednički hodnik i galerija;
  • zajednički građevinski elementi kao što su temelj, noseći stubovi i zidovi, međuspratne i druge konstrukcije;
  • tavanski prostor, biciklana, podrum, zajednička terasa i sušionica za veš…

Već pobrojavanjem se dobrim delom razjašnjava ova terminološka zbrka. Primera radi, niko od stanara ne može da bude isključivi vlasnik ulaznog prostora, biciklane ili podruma. Tu, dakle, postoji zajednička nedeljiva svojina.

Parking mesto ima primat.

Moderna vremena morala su da se prilagode potrebama kupaca. Samim tim, prilikom izgradnje objekta, investitori više ne misle toliko o ostavnom prostoru u zgradi. Budući da podrum nije obavezan niti ga Zakon prepoznaje kao poseban deo zgrade, nije ni neophodno planirati ga. Uz to je činjenica da su danas sve traženija garaža i parking mesto. Takođe su i skuplji.

U novom sistemu izvođenja radova u podrumu fokus je na garažama. Najčešće se nalaze u podrumu zgrade (nivo ispod površine zemlje), ali i na površini – u nekoliko nivoa. Logično, budući da je danas potrebnije pronaći mesto za vozilo nego za ostavni prostor. Ipak, ne odlučuju samo pojedinci, nego je parking mesto nešto čime se pozabavila i zakonska regulativa.

Pravilnikom o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova utvrđeno je da se broj parking mesta po jednom stanu utvrđuje u skladu sa planskim dokumentom, gde najmanja dimenzija parking mesta za parkiranje iznosi 230/480cm, parking mesta za podužno parkiranje je 200/550cm, a garažnog boksa 270/550 cm.

Parking mesto i terminologija koja se koristi

Garaža je zatvoren prostor u samoj zgradi ili van njen koji predstavlja zasebnu funkcionalnu celinu. Sastoji se od jednog ili više garažnih mesta tj. boksova. U tom slučaju, ona istovremeno sadrži i zajedničke delove koji omogućavaju pristup svakom boksu.

Bitno je razlikovati garažno mesto, garažni bok i parking mesto.

Garažno mesto je poseban deo garaže koji čini određeni prostor koji ima obeleženu površinu za parkiranje. Garažni boks je poseban deo garaže koji čini prostorija namenjena za parkiranje vozila. Parking mesto takođe služi za vozila ali se parking nalazi izvan zgrade.

Parking mesto važnije od ostavnog prostora

U finansijskom smislu daleko je isplativije obezbediti prostor za parking. Svako to mesto, posebno kada govorimo o garaži koja je poseban deo zgrade, može se prodati pojedinačno svakom stanaru.

Kako se mora voditi računa o zauzetosti parcele na kojoj je sam objekat, investitori se uglavnom opredeljuju za izgradnju garaže ili parking mesta. Jednim delom zato što ih zakon obavezuje, a drugim jer je zarada veća.

Sa podrumskim ostavama to nije slučaj – nisu obavezne plus nije moguće izvršiti pojedinačnu prodaju. U jako malom broju slučajeva možemo naći stambenu zgradu koja ima i parking odnosnu garažu ali i podrume iliti pregradne ostavne prostore.

Shodno tome, reklo bi se da je trenutno parking mesto ipak traženije, samim tim i bitnije.