Vikendica u zimskom periodu u jednu ruku predstavlja deo planinske idile, dok s druge uvek stoji pitanje vezano za grejanje. Divni snežni dan na vikendici najbolje ide sa toplim gnezdom nakon što se završe zimske radosti na snegu, ali ipak, nije retko da se strepi od mogućnosti da enterijer bude nedovoljno zagrejan.

Ono što je veoma važno jeste da zimski boravak u prirodi nikako ne mora da znači i smrzavanje u smeštaju niti brigu oko paljenja vatre. Iako je pucketanje vatrice romantično, danas je u mnogim planinskim objektima to gotovo prevaziđen način grejanja.

Za one koji maštaju da kupe ili pripreme vikendicu na planini, evo kraćeg vodiča o mogućnostima zagrevanja putem toplotnih pumpi.

vikendica zimsko veče sigma nekretnine zrenjanin

Vikendica i temperature ispod nule

Boravak na planini i vikendi u prirodi raduju mnoge, međutim, u zimskom periodu mnogo je češće ustezati se od boravka u kući u planini… upravo zbog grejanja.

Van grada kuće nemaju dostupno centralno grejanje, pa je je sve više vikendica koje se zagrevaju samo na struju. Ipak, da li je struja dovoljna kada je napolju minus?

I koliko je izvodljivo zapitati se o energetskoj efikasnosti?

Vikendica i toplotne pumpe

Za one uslove u kojima je jedini izvor električna energija ograničen je broj mogućnosti za odabir uređaja koji će služiti za grejanje i hlađenje. Ipak, toplotne pumpe svrstavaju se u izbor idealan i za one koji vode računa o zaštiti životne sredine. Vikendica može da, kada su u pitanju toplotne pumpe, ima vazduh- vazduh i vazduh-voda klima sistem.

vikendica dan sigma nekretnine zrenjanin

Kada je u pitanju odabir uređaja, mnogo toga zavisi od kvadrature objekta i načina korišćenja. Cena, s druge strane, zavisi i od kvaliteta uređaja i od toga koliko uštedu će omogućiti. Ipak, toplotne pumpe su dobra investicija, jer ne samo što donose uštedu, smanjuju gubitak energije, već se i manje kvare.

Upoznajte se i sa tekstom: Toplotne pumpe – efiksan sistem grejanja

Izabrati mesto za toplotnu pumpu

Kako je reč o uređajima koji se jednostavno ugrađuju i ne traže mnogo prostora, najčešće se ljudi opredeljuju za montiranje van objekta. Preciznije: uglavnom se kače na fasadu ili na pod pored objekta koji će zagrevati.

Važna stvar koja se tiče zagrevanja vikendica putem ovih uređaja je integrisan WiFi modul. Na ovaj način se sistem za grejanje i/ili hlađenje mogu uključivati odnosno isključivati na daljinu. Za to je, naravno, potrebno da vikendica ima konstantnu internet konekciju.

Održavanje pumpi

Ova stavka nije ni najmanje problematična – odvija se maltene jednom godišnje. Kod sistema vazduh-voda treba pre prvog uključivanja proveriti ispravnost cirkulacione pumpe i odzračiti sistem, ukoliko ima vazduha.

Vikendica i sistem grejanja i hlađenja koji čuva životnu sredinu

Odlazak u prirodu koji podrazumeva i očuvanje životne sredine moguć je zahvaljujući grejanju ili hlađenju na toplotne pumpe. One, zapravo, objedinjuju uštedu troškova, energetsku efikasnost, a važno je napomenuti da ne dolazi do emisije ugljen-dioksida.

Za kraj:

Oni koji imaju vikendicu ili razmatraju kupovinu, mogu usput da osmisle i način na koji će se odvijati njeno zagrevanje odnosno hlađenje. A oni koji se više interesuju za iznajmljivanje vikendica mogu da, prilikom biranja, obrate pažnju i na aspekt očuvanja životne sredine, te se odluče da izaberu onu čiji vlasnici vode računa o okolini.