Salon arhitekture koji se ove godine održava 44. put, svečano otvaranje zakazao je za 31. mart. Javni poziv za učešće je u toku, a rok za prijavu je  25. februar 2022. Program Salona obuhvata i takmičarski deo, u okviru kog se dodeljuju pohvale, priznanja i nagrade u sklopu različitih kategorija.

O Salonu arhitekture

Salon arhitekture je najznačajnija nacionalna smotra iz oblasti savremene arhitekture. Na godišnjem nivou održava se u kontinuitetu još od 1974. godine, a organizator je Muzej primenjene umetnosti.

salon arhitekture tim sigma nekretnine zrenjanin

Budući da učesnici pripadaju međunarodnoj sceni, a pridružuju se i oni iz regiona, Salon arhitekture istovremeno predstavlja i sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou.

Kako bi se uključile i sagledale različite perspektive i šire sagledala uloga i pozicija struke u sadašnjem trenutku, ovogodišnji koncept Salona osmišljen je putem razmene javnog i civilnog sektora.

Salon arhitekture, organizovan od strane Muzeja primenjenih umetnosti godinama je most između tradicionalnog i savremenog, zahvaljujući kom se uspostavlja međunarodni, međugeneracijski i međusektorski dijalog. Ovogodišnji Salon i tema nastojaće da omoguće bolje razumevanje uloga koje je arhitektura imala kroz vreme i u različitim društvenim kontekstima. Zamisao je da se na ovaj način struka osnaži za predstojeće izazove.

salon arhitekture konstrukcija sigma nekretnine zrenjanin

Ovogodišnja tema: Zaokret

44. Salon arhitekture pod ovim sloganom posvećen je aktivnom odnosu prema savremenom tokovima arhitekture i delovanja u skladu sa aktuelnim ekonomskim, klimatskim i društvenim izazovima.

Dakle, jedno od pitanja koje će se postaviti baviće se i aktuelnom društvenom ulogom arhitekture i urbanizma u našoj zemlji.

Kroz istraživanje ZAOKRETA, cilj ovogodišnjeg Salona usmeren je nalaženje odgovore na različita pitanja. Jedno od ključnih jeste kako se ova struka odnosi prema činjenici da je ozbiljno i dugoročno promišljanje bačeno u drugi plan u odnosu na tržišno orijentisanu arhitekturu.

Potom, razmotriće se stanje i procenjivati koliko je jasna potreba za zaokretom. Postaviće se pitanje struci: koliko arhitekte i urbanisti veruju u svoju obrazovnu pa i vizionarsku ulogu, i da li smatraju da arhitekte imaju određenu odgovornost. Takođe, neće se smetnuti s uma i tema konsolidacije struke kada su u pitanju vrednosti poput ekološke, kulturološke i društvene održivosti, ali i rodne ravnopravnosti i društvene inkluzivnosti.

Salon arhitekture i kategorije

Kategorije koje su dosad bile u igri u okviru Salona su:  Arhitektura, Enterijer, Urbanizam, Eksperiment i istraživanje, Arhitektonska kritika, Arhitektonska fotografija, Konkursni projekti i Studentski radovi.

Ipak, 44. Salon uveo je i nove dve kategorije: Virtuelnu arhitekturu i Zaštitu graditeljskog nasleđa.

salon arhitekture planiranje sigma nekretnine zrenjanin

Važna vest koja za cilj ima da osnaži mlade autore i novitete tiče se ukidanja kotizacije. Naime, odlučeno je da se ukine kotizacija kada su u pitanju sledeće kategorije: Konkursni projekti, Studentski radovi, Eksperiment i istraživanje, Fotografija.

Salon arhitekture 2021. godine

Prošlogodišnji, 43. Salon arihtekture bio je organizovan pod sloganom: Tačka oslonca. Inspirisan godinom koja je prethodila i koja je usled pandemije, bila godina neizvesnosti, čak i traume, ideja 43. Salona bila je da se upravo ta situacija posmatra kao prilika da se nađe putokaz ka novim motivacijama i novom vizijom.

Način prijave za 44. Salon

Prijava se obavlja preko sajta Salona arhitekture, a rok za prijavu je, kako smo naveli, 25. februar. Rezultati selekcije mogu se očekivati u prvim danima marta 2022. godine.