Krovne bašte i njihovo sve učestalije pojavljivanje nisu odluka koja se donosi isključivo zbog estetike. Iako je činjenica da zaista divno izgledaju, zeleni krovovi poboljšavaju kvalitet vazduha, regulišu toplotu i suzbijaju buku… Međutim, ni to nije sve, jer je spisak prednosti duži od ovih triju stavki.

Zeleni krovovi su definitivno u trendu.

Najpre su, sasvim predvidivo, krovne bašte postale popularne u svetu, a potom je ovaj trend došao i kod nas. Za ljubitelje prirode, koji imaju mogućnosti za ovakav projekat, zelenilo na krovu jeste čudesna stvar. I definitivno vrlo atraktivna.

Ipak, kako smo već naveli, krovne bašte imaju svoje mnogostruke prednosti. Između ostalog, zahvalno su rešenje i kada se posmatra iz ugla ekonomije, ali i energetske efikasnosti. O atraktivnosti ovako dekorisanih objekata ne treba posebno govoriti – već pomisao na zelene krovove raduje ljubitelje lepe arhitekture, prirode i fotografije.

krovne bašte kuća sigma nekretnine zrenjanin

Krovne bašte utiču na mikroklimu

Za krovne bašte vezuje se pojam evapotranspiracije. U pitanju je proces koji se sastoji od gubitka vode kroz atmosfersko isparavanje i isparivi gubitak vode kroz životne procese biljaka. Dakle, zeleni krovovi imaju sposobnost da smanje toplotu vazduha putem ovog procesa. Takođe, oni su i izolatori zgrada, te smanjuju energiju neophodnu za grejanje i hlađenje.

Recikliranje kišnice

Ovo je još jedna od važnih stavki koje idu u prilog krovnim baštama. Skladištenje kišnice važan je faktor koji se tiče energetske efikasnosti, budući da se kišnica može ponovo upotrebljavati.

Krovne bašte: više informacija

Krovnog zelenila ima dosta, međutim, kada su u pitanju krovne bašte, najčešće se dele na intenzivne i ekstenzivne. Osnovna razlika se ogleda u debljini slojeva supstrata i u odabiru samog zelenila. Ipak, važno je naglasiti da se svi ovakvi čuveni krovovi sastoje od sloja drenaže, supstrata i vegetacije.

Ekstenzivni krovovi imaju supstrat čiji je sloj debljine između 7 i 15cm. U ovom slučaja se izbor biljaka uglavnom ograničava na livadske biljke i sedume. Reč je o biljnim vrstama koje ne traže mnogo vode, kao ni pažnje. Najbolje su rešenje su kod strmih krovnih površina, budući da mogu da se postavljaju i na nagibima čak do 45 stepeni.

S druge strane, za intenzivne krovove debljina sloja supstrata bira se jedino spram izdržljivosti krova, odnosno, procene koliku nosivost on može da podnese. U odnosu na ekstenzivne krovove, kod intenzivnih je mnogo više mogućnosti za odabir biljaka. Štaviše, čak je moguće saditi i drveće.

krovne bašte 1 sigma nekretnine zrenjanin

Održavanje zavisi od vrste krova

Pošto se dve gore pomenute vrste razlikuju, razlikuju se i načini održavanja. Ekstenzivnim krovovima u zimskom periodu neophodno je isprazniti sistem za navodnjavanje, ako postoji. Kod intenzivnih, pak, postoji i plan koji se tiče redovnog održavanja biljaka – misli se na zaštitu, đubrenje i orezivanje, a neophodan je i sistem za zalivanje.

Kako bi krovne bašte mogle da traju godinama ključan je dobar odabir biljaka. Treba tragati za biljnim vrstama kojima pogoduju postojeći klimatski i urbani uslovi, ali i obratiti pažnju na orijentisanost bašte i njenu izloženost suncu.

Budžet: nezanemarljiva stavka pri izboru bašte

Svakako, kada se bira vrsta zelenog krova, važne su i finansije. Povoljniji su ekstenzivni krovovi – i u pogledu izvođenja i dugoročnog negovanja. Intenzivni krovovi su kompleksniji i zahtevaju veće količine supstrata, ali i veće, samim tim i skuplje biljke.

Veštačke krovne bašte: bolje ne

Istinski ljubitelji prirode rekli bi NE ovoj pomisli, a uz to, veštačke krovne bašte daleko su od atraktivnih, a ni najmanje ne doprinose energetskoj efikasnosti.