Metro stanice u kojima dominiraju jarke boje osvojile su treću nagradu na konkursu za idejno rešenje i dizajn beogradskog metroa. Ovaj projekat o kom će biti više reči osmislili su: Sara Miladinović, Dušan Munćan, Anđela Radovanović, Ilija Demenesku i Lidija Grozdanić.

Ovaj arhitektonski tim, poput prvoplasirane i drugoplasirane ekipe stručnjaka u ovoj oblasti, odlučio se da u sklopu projekta obradi stanice: Pančevački mosst, Skadarlija, Trg Republike, Savski trg, Sajam, Park Banovo Brdo, Žarkovo, Trgovačka i Železnik.

Ove tačke, takozvani Lot A, izabrali su jer podrazumeva stanice koje i zasebno posmatrane jesu u urbanističkom i arhitektonskom smislu vrlo izazovne. Budući da je reč o metro stanicama koje definitivno u sebi nose različite identitete, trećeplasiranom timu bilo je fascinantano iznalaženje načina da se pronađe, a potom i predstavi nit koja će povezati tu pomenutu različitost.

metro stanice grafika sigma nekretnine zrenjanin

Metro Linija 1 – iz ptičje perspektive

U radu na razvoju idejnog rešenja za ovaj projekat, Sara, Anđela, Dušan, Ilija i Lidija Liniju 1 posmatrali su iz ptičje perspektive. Uostalom, tako je i predstavljena sama mapa unutar metroa – linije su mreže jarkih boja, dok su stanice izbušeni krugovi, tj. tačke poznatih naziva.

Polazeći od ovog gorempomenutog koncepta, tim koji je osvojio treću nagradu svoje rešenje oblikovao je putem linije, koja predstavlja osnovni element kojim se predstavlja svaka mapa metroa. Takođe, posebnu pažnju posvetili su krovovima, koji daju specifičan izgled delu grada u kom se metro stanice nalaze.

Srpska šara i beogradski metro

Tradicionalna srpska šara koja jer prepoznatljiv element vidljiva je u ovom projektu, dok je i jezik materijala poslužio za davanje jasnog vizuelnog identiteta svih stanica metroa. Jezik materijala u ovom slučaju znači da su se u radu na idejnom rešenju koristili isti materijali, ali na različite načine, ističu arhitekte.

Kamen, metal i drvo za Trg Republike…

…a opeka i drvo materijali su namenjeni Skadarliji, kamen za Savski Trg, dok su teraco i čelik predviđeni za metro stanicu Sajam.

metro stanice mirijevo zeleznik sigma nekretnine zrenjanin

Jarke boje naglašene su u svakoj metro stanici, a ekipa je osmislila da tradicionalni materijali budu zastupljeni u prostoru, kako bi se na što bolji način predstavio svaki objekat ponaosob.

Kriterijumi žirija napomenuti još u samom konkursu bili su (između ostalog) usmereni i na:

  • Estetski nivo u svim elementima konkursnog rešenja;
  • Urbani kvalitet pristupa – arhitektonski dizajn nadzemnog dela železnice;
  • Relevantnost izbora završnih materijala staničnih prostora;
  • Estetski kvalitet unutrašnje atmosfere;
  • Jasan koncept, prepoznatljiv u osnovnoj ideji i celovitost rešenja;
  • Odnos prema sveukupnom prostornom, programskom, tehnološkom i estetskom konceptu, kulturnom nasleđu i savremenom ambijentu grada Beograda;
  • Funkcionalnost predloženog rešenja u korelaciji sa konceptom dizajna;
  • Ambijentalne karakteristike rešenja, nadzemnih i podzemnih prostora;
  • Ekonomsku izvodljivost rešenja kao i ekonomičnost u eksploataciji.

Izvor: Gradnja.rs