[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Penthouse kao reč nedvosmisleno upućuje na moderan enterijer nesumnjivo u trendu, ali i na glamur. Mnogo je filmova čija se radnja odvija u ovom raskošnom prostoru te je život u penthausu postao nešto nalik romantičnim maštanjima o idealnom prostoru kako za život tako i za uređivanje.

Sasvim je jasno da penthouse predstavlja svojevrsni pečat koji bi voleo da ostavi svaki investitor, arhitekta ili dizajner. Dakle, ovi prostrani, svetli, ali zbog svoje pozicioniranosti izolovani prostori skoro da su uvek simbol kvaliteta, trenda, dobrog ukusa. Baš zato i važe za popularne, naročito u urbanim sredinama.

Ipak, tako nije bilo oduvek.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20860″ alignment=”center”][vc_column_text]

Penthouse nekad

Ranije, sve do dvadesetih godina XX veka, prostor na kojima se danas penthouse i nalazi, dakle, na krovu zgrade, nije bio useljiv. Štaviše, ta kvadratura u zgradama najčešće je služila  kao vešernica, prostorija za odlaganje. Dakle, prostor na toj visini nije nikom delovao dovoljno primamljiv. Zato je malo ko želeo i zamišljao tamo da živi. Danas je sasvim drugačije.

S ekonomskim napretkom u Americi promenila se i vizija američkih gradova, i potreba da stanovništvo nađe svoje mesto u urbanoj sredini. Samim tim, promenio se i odnos prema građevinskom prostoru. Ova potreba osnažena je i činjenicom da negde u to vreme dolazi i napredak u tehnologiji liftova, što je, sasvim prirodno, uticalo i na odnos prema najvišim spratovima. Na taj način se stvorila odlična prilika da se vrh zgrade u očima arhitekata posmatra kao potencijal koji je potrebno iskoristiti.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20861″ alignment=”center”][vc_column_text]Upravo tada počinju da se grade prostraniji stanovi koji imaju velike terase, mnogo prozora i samim tim sve bolji pogled na ceo grad. Naravno, ovakvi prostori tada bili su najinspirativniji umetnicima, boemima, ili poznatim ličnostima koji su želeli  i mogli da sebi priušte i  luksuz i privatnost. Oni su, prema tome, bili prvi uživaoci svega što je nudio penthouse.

Pročitajte i: Novogradnja ili starogradnja – dilema koja treba da se reši

Penthouse se danas izjednačava sa pojmom luksuz

Iz svakog ugla gledajući, penthouse kao tip stana je uvek vredan razmatranja, naravno, onima kojima je moguće da ga priušte. Pri tom, dizajnerima i(li) arhitektama ovi veliki prostori vrednuju se kao slikarima prazna platna – veoma su inspirativni i pogodni za različita kreativna izražavanja. Zajedno sa luksuznom opremom kao rezultat uređivanja uglavnom nastane impresivan prostor koji posmatračima samo osnaži želju za maštanjem o jednom takvom, ali vlastitom domu.

To je i razumljivo jer je činjenica da penthouse stanovi jesu predstavnici trenda koji su  danas spakovani u prostrane i raskošne domove.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20862″ alignment=”center”][vc_column_text]

Penthouse: kako pristupiti uređenju

Mada je najveći izazov urediti manje prostore i kvadrature kako bi bili što funkcionalniji, nije lako pristupiti ni uređenju prostranstva kakvo, spram manjih kvadratura, penthouse definitivno predstavlja.

Svejedno kakav je i koliki prostor u pitanju, treba imati na umu da uređenje doma uvek na kraju treba da izgleda kao uspešan i kvalitetan dijalog između prostora i ljudi. Dakle, prostor u kome neki ljudi žive treba da bude osmišljen tako da odgovara njihovim potrebama i stilu života. I to je imperativ koji nema mnogo veze sa kvadraturom, mada je jasno da što je više kvadrata na raspolaganju, više je prilika da se odmota klupko kreativnosti.

Stilovi uređenja u penthausu

Ako je poigravanje stilovima ili praćenje jednog jedinog moguće kod klasičnih stanova, to je još izvodljivije kada je u pitanju penthouse.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20863″ alignment=”center”][vc_column_text]Ljubitelji minimalizma mogu isti sprovesti i u svom prostranom domu – materijali kao što su metal ili beton zahvalno će ispratiti lepotu industrijskog stila. Drvo ili mramor prostoru će dati toplinu, ugodnost i ušuškanost.

Oni koji vole šik, slike ušuškanih francuskih stanova još kako će moći da u penthaus usele sve kontraste kojima obiluju domovi iz Pariza. Mnogo svetlosti, svetli tonovi, pruge, obilato dekorisani zidovi… mogućnosti je mnogo, kada je u pitanju penthouse potrebno je samo promisliti i odlučiti se.

Penthouse u skandinavskom stilu takođe je izvodljiv. Bele površine, skandinavska belina, uz grede, drvo, suptilno crnilo detalja.. Penthouse veoma lako može izgledati kao zumirana verzija Ikea prodavnica koje svaki ljubitelj enterijera rado prelistava u katalogu.

Kao i kod drugih domova, i dom koji se gradi u penthausu može biti sve ono što je san onih koji će u njemu boraviti. Ovde je samo reč da će biti na raspolaganju više prostora i jedino treba voditi računa da se izbegne natrpanost usled nenaviknutosti na život u vrlo prostranom domu.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1528639095956{margin-right: 20px !important;}”][vc_wp_categories title=”Kategorije” options=”count”][vc_wp_posts title=”Skorašnji članci” number=”5″][vc_posts_slider count=”3″ interval=”3″ slides_content=”teaser” slides_title=”1″ posttypes=”property”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1615730522853-488e9015c2e8c0e9cfaf5913b6780a7b-2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_pinterest][vc_googleplus][vc_facebook][vc_tweetmeme][vc_widget_sidebar sidebar_id=”default-sidebar”][/vc_column][/vc_row]