Novogradnja ili pak starogradnja jedna je u nizu muka onima koji se odluče za kupovinu stana. Rešilo se da je stan trenutno bolji izbor od kuće, okvirno se zna i kvadratura, pa i novac koji je u igri za ovaj poduhvat. Šta još koči na putu do kupovine nekretnine?

Dilema stara ili nova gradnja nekima ne deluje naročito važna, ali ipak treba dobro razmisliti.

O čemu posebno treba voditi računa?

Važan je kvalitet izgradnje

Kvalitet traže svi, ali kruže mnoge predrasude vezane za razliku između stare i nove gradnje. Stara gradnja, na primer, važi za kvalitetniju, dok se novogradnji zamera što navodno nije uvek građena po standardima. Istina je da novogradnja nije nužno lošija od starogradnje, kao što bi bilo nerealno verovati da je sve novo bolje od starog.

Novogradnja ili starogradnja – svejedno je neophodna provera

Šta god da bude izbor, proveravanje određenih stavki je neizostavno. Kod stare gradnje je nužno proveriti zidove, svodove, materijal, kao i instalacije, dok je za novogradnju vrlo važno raspitati se o materijalima.

Bitno je reći da ne postoji dobar materijal kao ni loš, mimo onih koji stvarno mogu da naštete zdravlju, ali kod nas se najviše koriste drvo, čelik, beton i proizvodi od pečene gline. Materijali koji su se koristili ranije i danas su u upotrebi, međutim, razlika u kvalitetu zavisi i od sistema konstrukcije objekata.

Većini su važni kvadratura i raspored prostorija

Kvadratura nije nevažna i razmišljanje o kupovini uvek obuhvata i razmišljanje o veličini stana. Nije nepoznato da veličina stana utiče i na formiranje cene. U nekim stanovima u starogradnji moguće je uraditi pomeranje i prilagođavanje prostorija. To je moguće i kada je u pitanju novogradnja, naročito ako se za stan odlučite dosta rano. Međutim, u nekim soliterima građenim po montažnom sistemu od arminarno-betonskih elemenata nije baš pametno odlučiti se za adaptiranje. To bi, u najmanju ruku, bila igra bez granica – dugotrajna, skupa i vrlo stresna.

Nezaobilazno pitanje: renoviranje

Stanovi u starijim zgradama često zahtevaju veća ulaganja vezana za adaptiranje i renoviranje. Tu se odmah javljaju problemska pitanja kao što su: koliko će to da košta, koje majstore kontaktirati i kolike su šanse za produžavanjem rokova za radove. Nepredviđene troškove koji se gotovo uvek pojave da ne pominjemo. Možda se upravo u ovim stavkama nalazi odgovor na pitanje zašto su stanovi u starogradnji povoljniji.

Starogradnja – prednosti

Rekli smo: cena. Kako bi cena stana u starogradnji bila veća, sve je više onih u kojima je već obavljeno renoviranje. Zato je, kada se razmatra neki od ovih stanova, vrlo važno saznati koji su radovi obavljeni i kako.

Stariji stanovi vizuelno izgledaju veći, mada im je kvadratura mahom slična kao kod novijih. Drugačiji raspored prostorija i visina plafona čini ih prostranijim nego što jesu.

Druga prednost tiče se papirologije. Uglavnom je za stanove u starogradnji stvar sa papirima završena. Od kako je novogradnja počela da se konkurentno pojavljuje na tržištu, stvar sa papirologijom se malo zakomplikovala.

Kod starih stanova treba napomenuti da se nalaze u planski zidanim zgradama. Stoga su one dovoljno daleko do saobraćajnice, vođeno je računa o parking mestima, parkovima.

Novogradnja – prednosti

Najpre: novo je. Dakle, ne treba da se renovira. Kod novogradnje sve češće se mogu sresti energetsko efikasniji objekti što ujedno znači i niže troškove održavanja. Ovde nema mesta malterisanju, bavljenju instalacijom ili cevima. PVC stolarija je nova, te ne postoji problem sa dihtovanjem prozora.

Pogledajte i tekst: Toplotne pumpe – efikasni sistem grejanja

Kod novih zgrada je kvadratura bolje iskorišćena – dugih hodnika je sve manje, a stanovi manjih dimenzija su funkcionalnije osmišljeni.

Birokratija – pitanje za svaku gradnju

Bavljenje dokumentacijom većini zadaje glavobolje. Stariji stan ima staž stanovanja a samim tim i problemske situacije koje je neophodno proveriti.

I kod novih nekretnina neophodna je obazrivost. Tu su i papiri vezani za upotrebnu dozvolu, kao i građevinsku.

Kao i kod svih drugih koraka, veliku pomoć može da pruži agent za nekretnine, pa se ne treba libiti oko traženja saveta.

Lični afiniteti ipak su ključni

Neko voli duh starih stanova, neko ipak bira miris novog pa se odluči za novogradnju. Kako se nekretnina ne kupuje svakog dana, potrebno je dobro razmisliti o svemu i odlučiti što pametnije.

Srećno s odlukom! I ne zaboravite da smo uvek tu za vas!