Stolarija kao reč nekada je najviše upućivala na drvo, pošto je drvo bilo najdominantniji materijal u građevinskoj industriji. Danas to nije tako. Sve je više onih koji se odlučuju za PVC ali i aluminijumsku stolariju. Važni argumenti tokom odabira novijih materijala uglavnom se tiču cene i uštede energije.

Ne bi bilo loše sagledati prednosti i mane određenih materijala.

Stolarija od drveta odnosno drvena stolarija

Drvo je definitivno materijal koji pruža toplinu i osećaj ušuškanosti u domu. Zato nije čudno što se neki bez razmišljanja odlučuju za stolariju od drveta.

Prednosti drvene stolarije pored ugođaja i topline tiču se i izolacije. Drvo ima manja izolaciona svojstva u odnosu na PVC, ali veća od aluminijuma. Stolarija od drveta dobro uspeva da spreči buku i veoma retko dolazi do kondenzacije. Uz to, drvena stolarija važi za energetski efikasno rešenje.

Nedostaci: Drvo traži brigu. Održavanje podrazumeva farbanje i bajcovanje koji se uglavnom rade na nekoliko godina. U suprotnom, materijal brzo truli, te nije isplativo kod onih koji nisu radi da se bave drvenom stolarijom. Kako mehanička svojstva drveta i nisu naročito dobra, to znači da može doći do lomljenja i krivljenja materijala,a popravke su naporne i skupe.

Pročitajte i: Vinil podovi: kvantitet i kvalitet

Aluminijumska stolarija

Stolarija od aluminijuma sve se više javlja kao rešenje pored PVC-a.

Aluminijum iako veoma jak metal, imao malu specifičnu težinu i gustinu. Ta čvrstoća onemogućava da brzo dođe do lomljenja, savijanja i pucanja, te zato važi za veoma izdržljiv materijal. Veliku otpornost na koroziju mu omogućava oksidacija. Naime, u kontaktu sa vazduhom, Al brzo oksidira što dovodi do nastajanja aluminijum-oksida koji štiti stolariju. Otuda nije ni čudo što je aluminijum odlično rešenje za krovove, fasade i one konstrukcije koje istovremeno treba da budu jake a lake.

Dobro je znati i da se vrlo lako održava.

Alumuminijumska stolarija ima lepu metalnu boju, međutim, može da se ofarba po želji.

 Mane aluminijumske stolarije: Cena. I dalje je visoka za naše prilike, bar kada se upoređuje sa cenom drugih materijala. Činjenica da aluminijum dobro provodi toplotu istovremeno znači i da je slab izolator, pa u slučaju velikih temperaturnih razlika prostorije veoma brzo gube toplotu.

Aluminijum ima veoma malu energetsku efikasnost, u odnosu na druge vrste stolarije. Kondenzacija se dešava, ali mnogo manje nego kada je reč o PVC-u.

Izolacija od buke je vrlo loša, a utvrđeno je da vremenom boja na spoljašnjoj strani često gubi svoj metalni sjaj.

Stolarija drvo aluminijum

Reč je o kombinaciji u kojoj je spoljna strana aluminijumska, dok je unutrašnja od drveta. To ujedno znači kombinaciju dobrih i loših strana koje imaju oba materijala.

Dobro je to što se sa spoljne strane nalazi aluminijum, koji je otporan na različite klimatske faktore. Ova stolarija ne mora često da se farba, a drvo koje je s unutrašnje strane doprinosi atmosferi enterijera. Nije podložna truljenju i savijanju i dobra joj je energetska efikasnost.

Najveća mana je cena. Ne samo što je sama stolarija skupa, već je i popravka može puno da košta. Kada, recimo, pukne staklo, veliki je zadatak naći firmu ili majstora koji bi valjano obavili posao, bez dodatnih problema. Posebno je problematično što stakla za drugu vrstu prozora veoma često ne pašu za drveno-aluminijumsku stolariju.

PVC stolarija

Pored drveta najčešće birana stolarija.

Koje su njene prednosti? Širok je spektar oblika, boja i dizajna PVC vrata i prozora, a moguća je izrada po narudžbini.

Održavanje PVC stolarija zaista je jednostavno. Boja je fabrički nanesena, te nije potrebno farbati je ponovo. Izolaciona sposobnost vrlo je dobra: i zvučna i toplotna. Vremenske prilike nisu pretnja PVC stolariji, pa nema strepnji oko toga da li će popucati, istruliti ili se saviti.

Cena je posebno atraktivna – PVC dosta je povoljniji od drugih materijala.

Mane?

U dodiru sa plamenom i visokim temperaturama može doći do topljenja stolarije. PVC kao materijal vrlo je krt, pa veća vremenska nepogoda poput oluje može da polomi prozore ili vrata.

Vlaga je, recimo, dosta veliki problem. Ona nastaje u situacijama u kojima je velika razlika unutrašnje i spoljašnje temperature.

Kako se odlučiti? Kao i uvek, u skladu sa finansijama i ličnim afinitetima.