Dezinfekcija i potraga za sredstvima za dezinfekciju goruća su tema poslednjih dana. S obzirom na situaciju to je sasvim razumljivo: korona virus se proširio, a u našoj zemlji iz sata u sat raste broj zaraženih.

Pranje ruku, kao najvažnija stavka u prevenciji, rame uz rame ide sa potragom za sapunima, maskama i asepsolom.

Ipak, kao što postoje saveti za što bolje pranje ruku (koje svi verujemo da smo savladali, ali opreza nije naodmet!), važna su uputstva i za bolje čišćenje. Čist dom deo je prevencije.

U ovom času to jeste od velikog značaja, pogotovo što nisu svi u prilici da ostanu kod kuće. Mada je dezinfekcija važna i kada je izvodljivo boraviti u „zoni komfora“.

Dezinfekcija, kao i svakodnevno čišćenje, mimo vanrednih stanja i situacija, trebalo bi da podrazumeva vođenje računa o različitim stvarima sa kojima smo svakodnevno u kontaktu.

Šta je ono što baš i nije na listi prioriteta, a trebalo bi da bude među najvažnijim stvarima za čišćenje?

Mobilni telefon

Gotovo uvek u rukama, a nikad nije dovoljno veliki broj onih kojima padne na um da ga redovno očiste. A važi za definitivno prljaviju stvar od wc šolje. Alkoholom, asepsolom, vlažnom antibakterijskom maramicom, čime god, samo ga briskajte redovno.

P.S. Isto važi i za fiksni telefon. Ako ga i ne koristite kao nekad, svejedno je dobro obrisati prašinu s njega.

Tastatura

Znamo i sami koliko vremena provodimo online. Grickamo, čačkamo sve i svašta, a tastaturu je potrebno istresti, očistiti vatom i alkoholom, ili bilo čim drugim, samo da se uklone naslage nečistoće. A ne oduzima mnogo vremena, za tren oka sve je gotovo.

Čišćenje kvaka i prekidača

Pali-gasi, uključi-isključi, otključaj-zaključaj. Zato je važno čistiti redovno kvake i prekidače, kako naše svakodnevne aktivnosti ne bi bile ujedno i pretnja za naš organizam.

Dezinfekcija daljinskog upravljača

Uvek je u nečijim rukama. Bilo da pojačava, utišava ili menja kanale, neko ga uvek ima uz sebe. A oko dugmića mnogo je bakterija. Potrebno je stati im na put, dobro ih prebrisati i bez bojazni nastaviti sa gledanjem TV programa. Ili muzičkog, ali preko TV-a.

Ključevi

Da ne kažemo: svežanj ključeva. Gotovo svi ih uvek vučemo po džepovima, torbama, a veliko su leglo zaraze. Neizostavno ih je potrebno čistiti, pogotovo danas kada bi se moralo voditi računa o gotovo svakoj stvari sa kojom smo u kontaktu. Trenutno je sve što dodirnemo potencijalna opasnost, a ključevi spadaju u sitnice od kojih se ne odvajamo.

Torbe i rančevi

Od velike su nam pomoći kada je potrebno smestiti u njih ovo ili ono, međutim, budimo svesni da ih neretko odlažemo i tamo gde i nije najpametnije, a o čistoći da ne govorimo. Nije moguće oprati u mašini torbu ili ranac, ali to ne znači da nije izvodljivo očistiti ih. Vlažne maramice, asepsol, alkohol u raspršivaču… Sve je od koristi, samo je važno ne zaboraviti da je čišćenje deo prevencije.

Dezinfekcija novčanika

Novac važi za jednu od najzagađenijih stvari na svetu. Svi dodiruju novčanice i gvozdenjake, i stalno idu iz ruke u ruku, iz kase u kasu. Kad operemo ruke posle diranja novca rešili smo problem naizgled međutim, šta je sa novčanikom? Iz njega uvek vreba opasnost. Iako se uvek savetuje da se novčanik čisti od papira, nepotrebnih vizit karti i drugih, nije loše pomenuti da je dobro očistiti i njega. Važno je održavati higijenu ličnih predmeta.

Nemojte propustiti i naš tekst o tvrdokornim nečistoćama: Fleke i kako ih se najlakše rešiti

Dezinfekcione dileme: običan ili tečni sapun?

Na ovu bi se temu mogla povesti debata u kojoj bi svaka strana ostrašćeno zastupala svoj stav. Međutim, istina je da je od sredstva neuporedivo važniji način upotrebe. Trljanje i sapunjanje je mnogo bitnije od cene proizvoda i konzistencije. Ionako je ruke neophodno dobro isprati.

I još jedna pikanterija: alkohol je dobar za dezinfekciju.

Jeste, ali ne svaki. I ne misli se na njegovo ispijanje nego utrljavanje u ruke. Tu je važno istaći da je za dezinfekciju potreban alkohol ne blaži od 60%, jer sve slabije i nije posebno moćno oružje u borbi protiv virusa.

Za kraj: budimo oprezni dok sve ovo ne prođe, a kada prođe, ove pojedinosti u čišćenju nek nam postanu rutina o kojoj ćemo voditi računa.