Zelena, nesumnjivo, slovi za jednu od najdražih boja i čestih izbora kada je reč o krečenju. Nesigurniji u poigravanju sa nijansama, ili pak ljubitelji sigurnijih rešenja uglavnom zelenu kombinuju sa klasičnijim i neutralnijim tonovima. Smeliji se s lakoćom usuđuju da zelenu razigraju sa slobodnijim ili jarkijim i jačim bojama. I jedni i drugi, ako odigraju pametno mogu da od zelene izvuku ono najbolje za svoj dom.

Nijanse zelene

I zelena je, kao i druge boje, iznijansirana na više načina. Hladna zelena, toplija, tamna, pastelna, sivo-zelena, ali i zelena u intenzivnijim i zasićenijim varijantama…

Nije loše pomenuti neke od tonova zelene boje koje bi se mogle razmotriti za uvođenje u enterijer. Limeta zelena – ima više nijansi: od bledih, svetlih i tamnih. Boja razonode.

Mint zelena – nijansa osveženja koja je drugačija od klasičnih nijansi. Uz nijansu poput boje čokolade ili kafe.

Svaka od njenih nijansi može biti i pun pogodak ali i veliki promašaj. Treba birati mudro, što važi za svaku drugu odluku.

Zelena i bela ili bež

I bela i bež važe za sigurne kombinacije kada je reč o bilo kojoj drugoj boji. Neutralni tonovi za sve boje znače pobedu – daju joj jasnoću, dok istovremeno utopljavaju ambijent. Bez obzira na ton zelene, i jedna i druga će biti dobre u isticanju nijanse i daće joj blistavost.

I jedna i druga kombinacija biće dobar izbor za dekorisanje bilo koje prostorije u domu.

Zelena i boja kafe

Boja kafe, kao i drugi tonovi koji spadaju u zemljane idealno idu uz zelenu. Možemo to objasniti činjenicom da su sve te boje vidljive u prirodi i deluju veoma opuštajuće na čoveka. Koje bismo nijanse zelene birali uz boju kafe? Pistaći zelena, boja mahovine ili nijansa zelene jabuke… Svi topliji tonovi za prostor će predstavljati pravu oazu mira i spokoja.

Dodatak pastelnih tonova ovoj kombinaciji nije ideja koja bi se lako mogla odbaciti.

Boje zelene u kombinaciji sa crnom

U enteriju crna daje svečani ton i eleganciju. Odabir crne boje zapravo je sasvim druga krajnost od kombinovanja sa belom ili bež. Uz crnu, zelena boja će prostoru dati gotovo avangardnost, a kontrast koji će ove dve boje načiniti delovaće veoma prijatno na one koji tu budu boravili.

Boje koje daju svetlost: zelena i narandžasta

Zelena će, uz dodatak narandžaste boje, kući ili stanu dati vedrinu. Pojačano osvetljenje, odnosno, snažniju jarkost zelene i narandžaste boje omogućiće bela koja se može uvesti putem nameštaja. Idealan spoj prostorije kao što su kuhinja i dnevna soba.

Crvena boja – njoj se verovatno niko nije nadao

Kombinovanje zelene i crvene boje znači samo jedno: smelost. Po teoriji boja, ove dve su komplementarne, što znači nejednake, pa nekada taj spoj ume i da šokira. Kako boje ne bi vrištale, i jedna drugu gušile, treba se odlučiti za najbolje moguće nijanse. Maslinasto zelena, terakota, šuma zelena uz, na primer, boju crvenog vina bolji su spojevi nego čiste boje.

Bez žute ništa

Nema boje koja je životnija od žute. Vedrina, raspoloženje, svetlost, sve to se nalazi u žutoj. Ona je vrlo zgodna za tamnije prostorije, jer ih osvetljava. Ove dve boje: zelena i žuta sinonim su za optimizam!

Siva i zelena

Da bi saradnja ovih dveju boja bila što bolja, važno je razmotriti stavke koje će uticati na izgled prostora. Tu najviše mislimo na količinu svetlosti koju ima prostorija i kvadraturu.

Za poigravanje sa sivom danas se biraju različite boje, jer je siva takođe među popularnijim nijansama kada se govori o uređenju enterijera.

Boje koje se takođe mogu naći uz zelenu:

Ovo su takoreći avangardniji izbori. Roze i zelena (smaragdnija nijansa ove boje), marinska plava koja sa zelenom može da izgleda baš dobro,  i tirkizna, koju uz zelenu najviše zamišljamo u morskim ambijentima.

Kako je pokazano na nekoliko primera, zelena spada u boje koje se mogu slagati sa gotovo svim drugim. Ukoliko ste se zapitali da li je zelena adekvatna boja za zidove u domu, dobili ste veoma jasnu potvrdu. Dakle: DA.