Novi Bečej, sad već dobro poznato mesto u Banatu, kod mnoštva ljudi budi dve vodeće asocijacije: Tiski kej koji ga krasi i Velikogospojinske dane, manifestaciju koja svakog avgusta nudi nesvakidašnji program. Takođe, nemojmo zaboraviti da pomenemo cvetanje Tise, događaj koji osobito voli ljubitelji prirode. Ipak, lepota ovog mesta podrazumeva još mnogo drugih, podjednako zanimljivih stvari.

Novi Bečej – znamenitosti i atrakcije

U pitanju je veoma simpatična i vrlo ušuškana varoš na Tisi u kojoj živi malo više od 10 000 stanovnika.

Novi Bečej je poznat i po dvorcima i letnjikovcima koji se gotovo smatraju simbolom ove opštine. U kumanovskom ataru, takođe na obali Tise, nalazi se hrast lužnjak. Star je više od 300 godina i definitivno je najlepše hrastovo stablo na teritoriji Vojvodine. Bilo bi šteta ne skrenuti pažnju i na Biserno ostrvo, na koje su meštani vrlo ponosni, mesto na kom se više od dva veka gaji vinova loza od koje se pravi vino svojevrsnog ukusa.

Nepropustiva stvar kada se posetioci zadese u ovom kraju jeste Arača, ali smo o njoj više pisali ovde.

novi bečej slano kopovo sigma nekretnine zrenjanin

Novi Bečej i Specijalni rezervat prirode

Novi Bečej zaista jeste varošica koja obiluje prirodnim fenomenima, pa pored svega što smo pomenuli, tu je i rezervat Slano Kopovo. On se nalazi severoistočno od Novog Bečeja, od koga je, pravolinijski, udaljen 5 kilometara, a nalazi se na površini od 976 hektara. Konkretnije, rezervat je omeđen relacijama: Novi Bečej – Bašaid i Novi Bečej  – Novo Miloševo. Naravno, za stvaranje Slanog Kopova zaslužna je upravo Tisa, reka koja utiče na svaki segment Novog Bečeja, i u koju su stanovnici ovog mesta doživotno zaljubljeni.

Za specijalni rezervat Slano Kopovo proglašeno je 2001. godine, i reč je o jednoj od poslednjih očuvanih bara na slatinama na teritoriji Vojvodine. Zapravo, u pitanju je prastari meandar reke Tise koja je tokom istorije često menjala svoj tok. Raritet i još jedna posebnost koja se nalazi u okviru opštine Novi Bečej.

Predivni Tiski kej

U naslovu neslučajno nazvan najlepšim u regionu, a šetnja kejom će bez dileme potvrditi istinitost tvrdnje. Kej je dug 4 kilometra, a datira iz 1978. godine. O njegovom održavanju dovoljno govori to što se svakodnevno mogu spaziti radnici koji šišaju travu, zalivaju cveće i na drugi način vode računa o šetalištu.

Na samom šetalištu je i spomenik po imenu „Banatski cvet“, posvećen poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi upravo na Tiskom keju.

novi bečej spomenik sigma nekretnine zrenjanin

Najbolje je sa šetnjom po keju krenuti od stare mlekare, odnosno, od dela prepunog prirodnog zelenila koji zadivljuje s jedne strane i šarmantnih banatskih kuća sa druge strane.

Dalji hod po divnom šetalištu vodi i do nadaleko poznatog hotela „Tiski Cvet“, a cela ova uživancija pozicionirana je u samom centru Novog Bečeja. Kej ide dalje uz Tisu sa vrlo uređenom pešačkom, ali i biciklističkom i trim stazom. Izvrsno, zar ne?

Vrlo blizu samog keja nalazi se i park u kom je pravo uživanje boraviti leti. U skladu sa savremenim svetom, i Novi Bečej je modernizovan, te je u parku i okolini dostupan internet za surfovanje – to je dodatno na kej i u park privuklo mlade.

Novi Bečej i u njemu hotel „Tiski Cvet“

Novi Bečej se može pohvaliti i hotelom ovako jedinstvenog imena, i koji iako je smešten u malom mestu, nesumnjivo je na dobroj poziciji. Hotel Terme „Tiski cvet“ je od Zrenjanina udaljen 40 km, od Novog Sada 50, a od glavnog grada 110 kilometara.

hotel terme tiski cvet novi becej prodaja sigma nekretnine zrenjanin50

Ovaj hotel sa tri zvezdice u samom je centru Novog Bečeja, uz obalu Tise. Mada izgrađen 1985. godine, potpuno je renoviran 2008., te je danas veoma moderan objekat, veoma zanimljivog dizajna. Obuhvata površinu od 2000 kvadratnih metara, i ima još nekoliko pomoćnih objekata.  

Naveli smo samo neke od dosta dobrih razloga da se poseti i zavoli Novi Bečej. Malo je njih koji su ga samo jednom posetili, a najviše je onih koji mu se iznova vraćaju jer su Novi Bečej zavoleli, te se u njemu već osećaju odomaćeno.