Cosy atmosfera je, zbog toga što ima moć da umiruje, jedna od popularnijih estetika kada je u pitanju enterijer. To nimalo ne čudi, ako imamo u vidu užurbanu svakodnevicu i potrebu da nam dom bude prostor za opuštanje.

Ako primenjivanje cosy dekora u domu pomalo zvuči kao nešto što puno košta, budite uvereni da to ne mora biti slučaj. Uz malo truda i kreativnosti, dosta toga može da se samostalno uradi i napravi, a da se postigne atmosfera koja prija. A to nam je itekako potrebno, posebno kada dođe zima i kada se posle napornog dana vratimo kući.

Stoga, evo nekoliko cosy trikova koje možda i niste povezivali sa ovim pojmom, a itekako se uklapaju u ovaj stil.

Ne sklanjajte prekrivače

Za razliku od stilova kod kojih dominira „ulickanost“ i uklanjanje iz prostora svega što štrči i pravi privid nereda, cosy zahteva nešto sasvim drugačije. Cosy je sve ono što izgleda nesavršeno i što utiče na to da se prostor doživljava kao mesto za predah, beg od tempa koji iziskuju radni dani.

cosy dnevna soba sigma nekretnine zrenjanin

Primera radi, prekrivači koji se vide i izgledaju gotovo neuredno učiniće da kuća izgleda ušuškanije i toplije. Zato neka prekrivač nemarno pada preko klupe ili fotelje, a poneko ćebence slobodno urolajte u korpicu ili presavijte preko dekorativnih drvenih merdevina (koje su takođe cosy). Soba će, na taj način, mamiti na odmaranje i opuštanje.

Utoplite prostor svetlom

Dobro je poznato i provereno koliko ugođaju doprinosi osvetljenje. Ono je ključno i za cosy vibe. Stone lampe, podne lampe, mirisne sveće ili ambijentalno osvetljenje i, posebno zimi, praznične lampice. Birajte šta vam se dopada i ulepšajte i ušuškajte prostor posežući za toplijim sijalicama. Uvođenje dodatnog osvetljenja ne mora da predstavlja izdatak – lampice su sasvim dovoljne ponekad, jer prostoru daju finu, boho, toplu atmosferu.

Biljke su pogodne za svaki stil

Cveće uvek unosi živost u okruženje u kom se nađe. Imajući u vidu da saksije sa biljkama krase poslovna i radna okruženja, tek će prostoru za stanovanje dati toplu notu. I doprineti cosy osećaju. U saksijama, sadilicama, visilicama ili korpama – nije bitno gde, već je ključno izabrati tople tonove, prirodne materijale ili neku nijansu metala kao što je mesing. Tako ukrašeno „gnezdo“ za cveće divno će izgledati.

cosy spavaca sigma nekretnine zrenjanin

Cosy ne sme da zanemari podove

Ušuškano i slojevito, odnosno cosy, odnosi se i na podove. Čak i ako imate u sobi itison ili veliki tepih, dodajte mu prostirku ili manji tepih ili čak jastučiće i odmah će se postići dubina. Kada zatvorite oči i zamislite ovako ušuškanu prostoriju, najverovatnije da poželite da se smestite i pustite neku laganu muziku ili film ili seriju. E, to je ono što nam je svima važno kada pomislimo na dom i prijatne trenutke. To je upravo cosy.

Đavo i cosy nalaze se u detaljima

Iako je ovaj manir utopljavanja i ušuškavanja prostora  manje-više satkan od pojedinosti, a pritom ne mora da bude skup, svejedno ne treba gubiti iz vida detalje. Pletnene korpe, poigravanje sa tekstilom i materijalima – robusno pletivo, somot, veštačko krzno, nezaobilazni lan. Takođe, i ovde su dobrodošli koža, keramika i drveni materijali.

Još jedna ideja: umesto na polici, knjige poređane na podu izgledaće neobično, zanimljivo i posve prirodno, odnosno, spontano. A uz to nigde nije zapisano da one moraju da stoje isključivo na polici. 

Kako se može uočiti, ovi trikovi lako se mogu povezati sa savetima koji se tiču nekih drugih stilova. I to nije slučajno, jer se koriste upravo za relaksiranje prostora kako bi on postao dom koji nadahnjuje.