Projekti u našoj zemlji koji se tiču građevinarsva i arhitekture istovremeno su inspirativni i intrigantni. Iako je poznato da su cene materijala i kvadrata otišle gore, radovi u Srbiji ne staju, a dosta njih jeste vredno pomena. Stoga, navodimo gradilišta na koja treba obratiti pažnju, jer će se o njima tek pričati.

Projekti iz 2023.

Novogradnja je tema za sebe i definitivno privlači pažnju. Izgradnja novih objekata podjednako je zanimljiva koliko i rekonstrukcija starih zdanja. Novi Sad, Beograd i recimo, Zlatibor uvek su zanimljive gradilišne lokacije, ali daleko od toga da se samo tu gradi.

Železničke stanice u Subotici i Novom Sadu – rekonstrukcija

Pošto je izgradnja brze pruge tema o kojoj se uveliko priča, nije nepoznato ni da je reč o liniji Novi Sad – Subotica. Zato ne iznenađuje informacija da je u skladu sa tim planom neophodno rekonstruisati ove dve železničke stanice. Projekti koji se tiču železnice godinama se pominju, i nije ni čudo što njihovo ponovno „oživljavanje“ raduje stanovnike naše zemlje.

Kada je u pitanju rekonstukcija, po obimu radova stanica u Subotici zahteva ozbiljne intervencije: potrebno je rekonstruisati stanični trg, postaviti novu nadstrešnicu… Takođe, važno je sačuvati tehničku kućicu, nekadašnju čardu i vodotoranj.

Na novosadskoj železničkoj stanici je u toku nova adaptacija, bez obzira što su neki radovi izvođeni kad i projekti koji se tiču deonice Novi Sad – Beograd. Trenutni projekti podrazumevaju zamenu plafona, fasadne stolarije i postavljanje mermernih ploča i rasvete.

Najimpresivniji deo u adaptiranoj stanici u Novom Sadu predstavljaće budući galerijski prostor. Na tom mestu je ujedno planirano i povećanje kapaciteta čekaonice.

projekti železnica sigma nekretnine zrenjanin

Tunel kroz Frušku goru

Kako nisu svi projekti podjednako estetski privlačni, istina je da ni ovaj nije naročito lep. Ipak, njegove karakteristike čine ga interesantnim – dve tunelske cevi od 3,5 km činiće najduži tunel koji imamo u zemlji.  Takođe, projekti poput ovog zahtevni su za ceo građevinski poduhvat. Na uslove ove gradnje utiču i kompleksnost tunelskih radova i činjenica da je blizu nacionalnog parka. To su samo neki od razloga zbog kojih je ovo gradilište zanimljivo.

Projekti u prestonici

Kada je se fokusiramo na gradilišta u našem glavnom gradu, pažnju stručnjaka privlači rekonstrukcija hotela Bristol. Reč je o zdanju iz 1912. godine, koje je ujedno i zaštićen spomenik kulture. Radovi se izvode na svim etažama, a prema projektu planirano je formiranje upečatljive secesionističke fasade. Adaptacija unutrašnjeg dvorišta i ozelenjavanje eksterijera zajedno sa svim drugim predviđenim izvođenjima učiniće da se hotelu vrati stari sjaj.  

projekti hotel bristol sigma nekretnine zrenjanin

Da nisu samo ovakvi projekti zanimljivi onima koji prate terensku situaciju u građevinarstvu, svedoče aktivnosti koje su u toku na stambeno-poslovnom kompleksu The one. Reč je o objektu koji je namenjen za višeporodično stanovanje sa komercijalnim sadržajem u Bloku 65 na Novom Beogradu.

Projekti na planinima uvek privlače pažnju

To je slučaj i sa multifunkcionalnim kompleksom na Kopaoniku. Novi, vrlo luksuzni apartmani po imenu Zoned Panorama imaće fasadno staklo koje će enterijeru dati mnogo svetlosti. Predviđeno je da sve bude u tonovima prirodnih materijala, jer je planinska arhitektura odavno usmerena na uspostavljanje kontakta sa prirodom.

Zaječar i stadion „Kraljevica“

Projekti koji se tiču novoizgradnje stadiona popularni su kod nas. Zato će uskoro u Zaječaru biti završen ovaj stadion sa kapacitetom od nešto više od 8000 mesta. I ljubitelje sporta, ali i arhitekture zanima kako će izgledati na kraju, ali svakako da je reč o jednom zaista dobrom projektu koji izgleda dosta futuristički. Krovni pokrivač je  zaravnjen, a ivice su zaobljene, međutim, a posebnost daju reflektori sa nesvakidašnje sitilizovanim stubovima. Ovako doteran izgledaće gotovo vanvremenski.

Ovo je pregled samo nekih od trenutno aktuelnih projekata u Srbiji. A gradi se mnogo, mnogo više. Vrlo moguće da će neke zgrade tek postati tema, iako sada i nisu u fokusu. Vreme će pokazati