Dark academia stil već skoro dve godine intrigira i inspiriše ljubitelje enterijera. Zasigurno i duže, ali je tokom pomenutog perioda prilično izraženo interesovanje za sve što nosi sa sobom. Za ovaj se pojam naročito interesuju oni koji vole kišne jesenje dane, gotičku arhitekturu, vintage estetiku i prostore koji su tamni i mistični, gotovo sumorni.

Danas kada važi mišljenje da estetike uređenja itekako ima veze sa našim afinitetima i ličnošću, dark academia stil slovi za omiljen među zaljubljenicima u umetnost, književnost i klasičnu kulturu. Stoga, u ovom času kada jesen polako ali sigurno stiže u našu svakodnevicu i kada mračniji tonovi preovladavaju, zgodno je predstaviti ovaj stil uređenja. Posebno jer se sasvim uklapa u atmosferu koju donose hladniji dani.

dark academia biblioteka sigma nekretnine zrenjanin

Dark academia i književnost

Ovaj stil je za mnoge je neodvojiv od umetnosti. Prve asocijacije na ovaj pojam nekima su: police prepune knjiga, klasici viktorijanske književnosti, Hogvorts iz serijala o Hariju Poteru, francuska moderna… I to nije slučajno, jer je baš knjiška atmosfera u srcu ovog stila. Prelepe biblioteke prepune ponajviše starih knjiga koje liče na univerzitetske u potpunom su skladu sa enterijerom u kom vlada dark academia. Uredno, brižljivo ili nasumučno poređane knjige po policama, prozorima ili stolovima za kafu izgledaće sjajno i nesumnjivo akademski. Intelektualna radoznalost je u samoj srži ovog stila.

Tamni i duboki tonovi

Tamne boje podrazumevaju se u domu u kom ovaj stil dominira. Crna ili tamnoplava boja zidova prostoru će dati gotičku atmosferu koja prija onima koji favorizuju sve detalje vezane za tzv. akademsku estetiku. Takođe, ugljen-siva, boja šljive, orah-smeđa i bordo podjednako dobro mogu da se uklope u enterijer. Istini za volju, ovi potezi zahtevaju malo i smelosti ali su toga svesni oni koji reše da ovako urede dom.

dark academia dnevna soba sigma nekretnine zrenjanin

Nameštaj je uglavnom od tamnog drveta ili kože i uz sve to se dobro uklapaju gotovo barokni detalji. Čitav će prostor tako izgledati vrlo elegantno. Oni kojima bi potpuna primenjenost dark academia elemenata bila prejaka mogu se odlučiti za suptilnije detalje.

To bi se, recimo, moglo postići postavljanjem fotografija ili umetničkih dela u starinski ram ili mešanjem dekorativnih tkanina poput karirane vune, kašmira ili somota u jastučićima ili ćebadima.

Dark academia detalji

Umetnost i kreativnost u ovako uređenom domu ne nalaze se samo u knjigama. Kačenje ilustracija ili slika na zidove, vizuelizacija motiva iz klasika književnosti ulepšaće prostor i pridodati mu dark academia vajb. Jer, sve što slavi znanje, kulturu i obrazovanje totalno se uklapa u ovaj dekor.

dark akademia kutak sigma nekretnine zrenjanin

I druge sitnice lako će uklopiti – ručno izrađene šolje ili posude, elegantne vaze ili pozlaćeni escajg, kao i biljke poput sukulenata ili filadendrona daće živost prostoru.

Više od estetike

Iako je u tekstu reč o načinima na koje se dark academia može useliti u dom, to je ipak nešto mnogo više od estetike. Moglo bi se reći da je reč o načinu izražavanja kojim se elegancija i intelektualna dubina unose u dom. Uz to, svako ko visoko vrednuje sve stvari koje su direktno povezane se ovim stilom znaće da, i bez posebnih saveta, pronađu detalje koji će prostoru dati autentičnost i mističnu lepotu.