Montažna kuća dosta dugo se kao pojam vezivala za Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku, a kod nas se na ovaj sistem gradnje gledalo iz, u neku ruku, negativnog ugla. Razlog za sumnjičavost na našem podneblju uglavnom leži u činjenici da je ovde mahom zastupljena tradicionalna čvrsta balkanska gradnja. Kod nas se kuće generacijski nasleđuju, dorađuju, renoviraju, te se montažne kuće smatraju nečim krhkim, definitivno nedugotrajnim.

Ipak, to nije istina.

Montažna kuća zaista može da bude dobra opcija za kuću po meri.

Šta je, u stvari, montažna kuća?

Najkraće rečeno, to je kuća napravljena od elemenata pravljenih u fabrici, odnosno u kontrolisanim uslovima, koji se, naposletku, odnose na lokaciju na kojoj se montiraju u celinu.

Reč je, dakle, o objektima koji koriste takozvani suvi tip konstrukcije, a kao primarni materijal služi drvo. Ipak, postoje i montažne kuće od arminanog betona, ali je drvo nesumnjivo češći izbor.

P.S. Montažna kuća nije isto što i mobilna kuća. Kod montažne kuće mobilni su samo određeni delovi ali oni nakon ugradnje postaju statični, pri čemu kuća deluje gotovo istovetno kao i klasično izgrađena kuća.

Montažna kuća: dobre strane

Kao najveća prednost ističe se energetska efikasnost montažnih kuća. Naime, one se lako i efikasno i zagrevaju i hlade. Takođe, veoma važan argument koji ide u prilog montažnim kućama tiče se brzine izgradnje. Za neke podjednako važnu prednost ova kuća ima i zbog svoje ekološke održivosti, a ova stavka posebno je popularna u zemljama koje imaju izgrađeniju ekološku svest.

montažna kuća dvorište sigma nekretnine zrenjanin

Novac je problem, kao i uvek

Montažna kuća, budući da se najvećim i ključnim delom, izvodi odjednom, pa je i veća investicija jer je za nju potrebno izdvojiti gotovu celokopnu sumu. Klasično građena kuća u tom pogledu jeste praktičnije rešenje jer je moguće postupno planirati izdatke i korake u gradnji, iako cela priča traje dosta duže.

Montažna kuća je energetski efikasnija

Kako ima odlična izolaciona svojstva, montažna kuća troši manje energije za hlađenje i grejanje. Sastav zidova im je takav da ove kuće ne akumuliraju toplotu, što nije slučaj kod klasičnog zida od blokova ili cigala.

Ipak, pošto ne akumuliraju toplotu u zidovima, montažni objekti se brzo zagreju, ali i ohlade, pa zidane kuće imaju prednost kada se posmatra stabilnost unutrašnje temeperature.

Ako, pak, razmatrate kupovinu stare kuće, biće koristan tekst: Stara kuća i kupovina: nekoliko saveta

Montažna kuća gotova za 2 meseca?

Istina je, u proseku se svaka montažna kuća izgradi za oko dva meseca. U ovaj period je uključeno i vreme neophodno za postavljanje temelja. Pošto se izvodi takozvanim suvim postupkom, u montažnu kuću se brzo i useljava.

Velika mana ovako građenih kuća je to što ne dopuštaju nadgradnju. Montažna kuća ima slabu nosivost konstrukcije, pravi se na osnovu preciznog projekta, te je nadgranja nemoguća. Zato je potrebno sve dobro isplanirati tokom rada na definisanju projekta kako bi se izbegli svi problemi vezani za kvadraturu.

Ovo je kuća sa rokom trajanja

Činjenica da montažna kuća ima svoj rok trajanja smatra se ujedno i njenom slabom tačkom. Dok su klasično građene kuće skoro besmrtne, montažne kuće kod nas traju između 30 i 50 godina, iako se ponegde njihov životni vek procenjuje čak do 100 godina. Zanimljivo je da u Nemačkoj postoji kuća koja je u izvrsnom stanju uprkos tome što živi već 150 godina.

Dilema: klasična ili montažna kuća?

Oni kojima je bitna brzina izradnje, radije će se odlučiti za montažnu kuću, kao i oni koji po svaku cenu žele da izbegnu petljanje sa majstorima.

Za one kojima je bitno da ne plate sve odjednom, najbolje je da odaberu klasičnu zidanu kuću. U tom slučaju moći će da rade i plaćaju po fazama. Ista odluka biće najpogodnija i za porodice koje nisu sigurne u potrebnu kvadraturu – zidana kuća dopušta nadgradnje i korekcije te je pametnije rešenje.

Kada je u pitanju papirologija važno je naglasiti da za gradnju montažnih kuća važe isti zakoni kao i za klasične objekte. To znači da treba obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i svu ostalu propratnu dokomentaciju.

Dodatak: Kako se montažna kuća izvodi po tačno definisanom projektu, jasnija je i specifikacija njenih troškova, pa je manja verovatnoća da dođe do skrivenih troškova. To, ne treba naglašavati, nije slučaj sa klasičnim kućama.