Montažna kuća koja može biti rezultat početničkog rada jeste izvodljiva stvar. Primer je kuća od 40m2 koja se nalazi oko 90 kilometara od Beograda, tj nedaleko od glavnog puta Kovin – Bela Crkva. Reč je o projektu koji je rađen za specijalni rezervat prirode – Deliblatska peščara,  na kom su radili Anđela Radovanović i Dušan Munćan iz Circle Studio (Beograd).

Centralne direktive koje su se poštovale od samog starta:

  • dizajnirati strukturu koju mogu da sagrade i početnici;
  • upakovati elemente neophodne za život 2+2 osobe u prirodi;
  • napraviti atraktivno, savremeno i dugotrajno rešenje;
  • povećati ekološki standard i energetsku efikasnost.

Montažna kuća u Deliblatskoj peščari – temelji

Temelji i glavna osnova odnosno strukturni nosači ove kuće pravljeni su od kutijastih profila. Montažna kuća tj.njena gradnja počinje pravljenjem osnova po ranije utvrđenim dimenzijama. Kako bi osnova bila zaštićena od korozije noseći elementi napravljeni su od pocinkovanog čelika.

montažna kuća priroda sigma nekretnine zrenjanin

Kutijasti profili spajaju se šrafovima što sistemu čelične osnove omogućava dobru statiku, otpornost na požare, jake vetrove i udare gromova. Montažna kuća u Deliblatskoj peščari ima i grede i stubove poređane po određenom rasteru koji formiraju sklop koji dalje služi za kačenje fasadnih slojeva kao i krovnih.

Montažna kuća od čelične osnove se gradi kraće

Period gradnje je kraći jer ovde nije potrebno sušiti beton, nema zakivanja niti nanošenja zaštitnih farbi. Takođe, ovakva kuća štedi više energije zbog ugradnje visoko kvalitetnih izolacionih materijala.

Prema projektu i statici se radi i fasadni zidni element i krovna konstrukcija. Montažna kuća rađena prema projektu koji je radio Circle Studio poseduje zidni element od unutrašnjeg drvenog rama u kojem su postavljeni mineralna vuna, parna brana i PVC folija. Spolja je postavljen lim koji ujedno predstavlja potkonstrukciju fasade koja je je napravljena od drvenih letvica.

Montažna kuća i protivprovalni sistem

Za vreme u kom niko neće boraviti u kući, predviđen je protivprovalni sistem u sklopu drvene i staklene fasade. Prednja fasada od drveta ima dva elementa – gornji i donji, a kada se kuća koristi, donji element se podiže na istu visinu na kom je gornji, i obratno.

Pored toga, predviđeni su solarni paneli – oni su na krovu i prikupljaju toplotnu energiju koju montažna kuća može koristiti za podno grejanje i grejanje vode.

montažna kuća enterijer sigma nekretnine zrenjanin

Kuća perfektna za 2+2 osobe

Montažna kuća koja služi kao motivacija i inspiracija čak  i početnicima podeljena je u tri celine. U prvoj (najvećoj) se nalaze kuhinja, trpezarija i dnevni boravak sa radnim delom. Kauč na razvlačenje (u dnevnom boravku) predviđen je kao najbolje rešenje kako bi kuća mogla da ugosti 4 osobe.

Druga celina se odnosi na spavaću sobu, a treća celina podrazumeva kupatilo.

Duž cele kuće u ovom predivnom delu projektovana je terasa otvorenog tipa stvorena za uživanje.

Iako deluje da je mnogo posla potrebno da bi nastala ovakva montažna kuća, istina je da je zaista moguće da sličnu, a vrlo kvalitetnu, naprave i amateri.