Zero waste odnosno životni stil bez otpada je sve popularnija tema pa je ovaj istoimeni pokret motivisao mnoge da pokušaju da ga prate čak i kao način života. Osnovna ideja je da se pojedinac fokusira na to da preuzme odgovornost i za ono što kupuje i za otpad koji proizvede. Sažeto: reč je o načinu života koji za cilj ima smanjenje otpada na minimum.

Ovo jeste važna tema.

Čovek godišnje proizvede izuzetnu veliku količinu otpada, što potvrđuje stanje naše planete. Mimo toga, nije retkost da se porodica prilikom velikih čistki ili pražnjenja kanti za smeće na dnevnom nivou, začudi koliko se stvari skupi i baci i zapita otkud toliko otpada.

zero waste četkica sigma nekretnine zrenjanin

Zero waste: šta je važno?

Zero waste pokret akcenat stavlja na reciklažu i ponovno korišćenje stvari. Realno, životni stil sa NULA otpada deluje nekima kao nemoguća misija, ali definitivno da postoje stvari koje svako može da uradi.

Pet je ključnih termina do kojeg drži zero waste životni stil: odbiti (refuse), smanjiti (reduce), ponovo upotrebiti (reuse), reciklirati (recycle), kompostirati (rot).

Jedna od najvažnijih stvari koje propagira zero waste stil života jeste: izbegavanje plastike. Ipak, šta sve može da se lako sprovede u delo i postane deo naše svakodnevne rutine?

Voda, najvredniji resurs

Zero waste skreće pažnju na naše loše navike koje se tiču vode. Dakle, nema puštanja vode da oteče i bude hladnija, voda se iskljujuče tokom sapunjanja, pranja zube, brijanja. Takođe voda za kuvanje ponovo se može koristiti: za zalivanje biljaka, ili se za biljke skuplja kišnica.

Upotreba cegera

Cegeri su već duže vreme popularni, a otkako su plastične kese i kod nas počele da se naplaćuju po prodavnicama, pojačala se potraga za cegerima. Praktičan je da uvek bude deo jedne torbe (posebno ženske), dok oni koji imaju potrebe da u odvojene kese skladište kupljene proizvode, u ceger mogu ubaciti kese koje već imaju kod kuće.

Bez flaša za vodu

Flaša vode iako deluje kao veći problem u zero waste savetima, i nije toliko strašna stvar. Umesto flaše od plastike mogu se koristiti flaše od metala i stakla koje se mogu dodatno dopunjavati kod kuće ili na poslu. To će ujedno da poboljša naš odnos prema hidrataciji (ako je voda stalno pri ruci, češće je pijemo, a smanjena upotreba plastike lako će postati naša mudra navika. Uz to, kupovina jedne flaše koja će se dugoročno koristiti ušteda je jer nema potrebe da konstantnim kupovinama vode.

zero waste ambalaža sigma nekretnine zrenjanin

Zero waste: višekratno i biorazgradivo

Stvari za jednokratnu upotrebu su najnepoželjnije u zero waste stilu života. Imajmo u vidu da su osnovni postulati ovog načina života upravo suprotni: sve što imamo trebalo bi da nam služi dugoročnije. Trend kupovinje i bacanja koji praktikuju oni koji ne vode računa o otpadu dovela je do toga da danas otpada ima previše.

Jednokratne plastične posude treba zameniti onima koje duže možemo koristiti – za sprovođenje ovog u delo potrebno je samo isplanirati kupovinu.

Umesto papirnih ubrusa, poslužiće kuhinjske krpe, a pakovanje u plastične ili aluminijumske folije može se zameniti voštanim krpicama.

Oni koji odlaze korak dalje, jednokratne menstrualne uloške zamenili su perivim pamučnim ili sve češće danas – menstrualnim čašicama.

Proizvodi bez ambalaže tj. goli

Pošto ambažala čini veliki deo kućnog otpada, treba je maksimalno smanjiti. Goli prozivodi su dobra rešenja: rinfuz namirnice, čvrsti šamponi, sapuni za sudove, lufa kao kuhinjski sunđer…

Zero waste: što manje bacanja

Kada se praktikuje život sa manje otpada, to istovremeno menja odnos prema bacanju. Cilj je delovati preventivno. Ne baca se ništa što može da koristi ponovo, o stvarima se više vodi računa kako bi im se produžio životni vek. Ono što se može da se popravi, popravlja se umesto nove kupovine.

Veoma važna stvar koju podržava zero waste jeste odnos prema zajednici: sve suvišno se razmenjuje i deli.