Ukrasi i propratna nogodišnja dekoracija u nekim domovima su neodvojivi deo decembarskih dana. Praznična euforija za neke stupa na snagu čim decembar odmakne za koji dan i brzo se krene sa razmišljanjem o dekoraciji.

Mada je, kada je potrebno obnoviti dekoraciju, najlakše i najjednostavnije kupiti nove detalje, uvek je tu i mogućnost da se ukrasi naprave samostalno. Ujedno je to i najkreativnije rešenje.

Za one koji imaju decu, odluka o samostalnom pravljenju ukrasa može biti veliki izazov, a istovremeno i uživanje.

Šta sve može da posluži kao materijal za ukrase i kakvi ukrasi mogu ovom uradi sam prilikom da nastanu?

Venac od vešalice

Žica vešalice može biti pogodna za pravljenje venca koji će se postaviti na ulazna vrata. Grančica jelke, okrugli ukrasi koji sigurno u zalihama postoje u domu, mogu da posluže za izradu novog ukrasa koji će oplemeniti udarnu poziciju u domu: ulazna vrata.

Ukrasi od sveća i tegli: uvek dostupni svećnjaci

Budući da svaka kuća ima tegle, neretko u količini koja je prelazi broj realno potrebnih u domaćinstvu, praznici su sjajna prilika da se pomoću njih poradi na atmosferi. Jeftine čajne sveće (tea-light) odlično će izgledati u minimalistički ukrašenim teglama napunjenim različitim prazničnim sitnicama koje mogu poslužiti kao podloga za sveću. Oni koji lepo crtaju mogu da ukrase staklene tegle, ali manje vešti sa flomasterima mogu da kroz snežne sprejeve, šišarke i sitnu dekoraciju naprave pravi praznični ugođaj. Tegle kao ukrasi odnosno svećnjaci mogu da žive u domu i nakon novogodišnjih praznika.

ukrasi tegle kao svecnjaci sigma nekretnine zrenjanin

Ukrasi od štapića za sladoled

Od štapića za sladoled mogu da se naprave anđelčići. Imajući u vidu da kad prođe letnja sezona sladoledi budu na rasprodaji, štapići se mogu nabaviti po povoljnim cenama, a posle slatkog uživanja u hladnom dezertu, na red će doći ukrasi. Uz drvenu kuglicu koja će poslužiti kao glava, belu boju tempere i malo zlatnih šljokičastih tonova, papire za pravljenje anđeoskih krila, dovoljno je samo još iscrtati izraze lica. I čuvari prazničnog doma već su spremni da se raduju Novoj godini.

Ništa bez šišarki

Šišarke su odlične i zimi i u jesen. Mogu da posluže kao ukrasi za jelku (ofarbane, neofarbane, svejedno), i uz sitne dekorativne dodatke mogu da se uklope uz gotovo bilo šta novogodišnje. Samostalno ili samo kao materijal za pravljenje nečeg posebnog, šišarke su uvek dobra ideja, i definitivno jeftina, a zapažena.

ukrasi sisarka sigma nekretnine zrenjanin

Stari diskovi imaju nezamenljiv sjaj

Diskovi su nekad bili nešto što je posedovao gotovo svaki dom, a danas retko ko i da ih koristi – sve je na telefonu i na internetu. Međutim, iako se slabije kupuju, diskovi i dalje stanuju u kućama koje su davno naselili – gotovo su i zaboravljeni. Treba im naći drugu namenu: njihov sjaj i prelivanje boja uklopiće se savršeno u novogodišnje svetlucanje. Samo treba razmisliti na koji način će se diskovi pridružiti novogodišnjoj euforiji.

Novinski listovi kao ukrasi

Papira uvek ima previše. Zašto ga onda ne priključiti i izradi praznične dekoracije. Novogodišnji anđeli, ukrasi od papira, papiri za pakovanje poklona uz crvene mašnice – može izgledati kreativno, drugačije, a opet, svečano.

Ručno pravljene čestike

Za neke je tradicija slanja čestitki odavno zaboravljena, dok neki Novu godinu ne mogu da zamisle bez ovog znaka pažnje. Najlakše je kupiti, ali pravljena čestitka ima nesumnjivo više duše i iskrenije će obradovati primaoce. Raznobojni hamer papiri, makaze, lepak za papir, flomasteri, šljokice i… nebo je granica!

Ukrasi od starih sijalica

Sijalice se zamene, a onda, nekako, zaborave ljudi da ih se reše. Možda im je potrebno naći novu namenu. Uz malo dovitljivosti, dobre volje i dosta kreativnosti, od starih sijalica mogu nastatati novi ukrasi koji će poslužiti još nekoliko godina kao praznična dekoracija.

Ideje su svuda, samo je potrebno radoznalim očima pogledati stvari koje se nalaze pred nama i koje su deo naše svakodnevice. Dalje igranje sa njima i kreativnost na delu daće sjajne rezultate koji će divno izgledati za predstojeće praznike.