Kićenje jelke kao deo tradicionalne novogodišnje pripreme gotovo da se u domovima odvija rutinski. Ipak, često se dogodi oduševljenje prazničnim kićenjima koje vidimo na internetu, u izlozima ili tržnim centrima. Svi ti ukrasi na tuđim jelkama neretko deluju savršeno uklopljeno i rado bismo nekoliko trikova „ukrali“ i primenili na svojoj jelci.

Postoje li saveti za kićenje jelke koji mogu poboljšati estetski izgled našeg prazničnog drveta?

Sigurno da postoje, iako je važno napomenuti da će uvek jelka prostoru dati prazničnu notu.

No, postoje instrukcije koje mogu biti od pomoći onima koji bi da se „izvešte“ u dekorisanju.

Najvažniji korak: priprema

Iako ovaj korak na prvi pogled deluje suludo i suvišno: priprema je veoma važna. Ona podrazumeva susret sa onim što bi trebalo da se uzme u obzir za kićenje jelke. Tačnije, priprema je, u stvari, provera i jelke i dekoracije.

Očistiti jelku, ukloniti prašinu sa nje, proveriti stoji li pravo i rasporediti grane kako ne bi imala rupe.

kićenje jelke figurice sigma nekretnine zrenjanin

Takođe, potrebno je proveriti ispravnost lampica. Pametnije je pre kićenja utvrditi rade li sve sijalice, nego kada se lampice nađu na drvetu. Ako ima ogoljenih žica, najbolje je odlučiti se za nove lampice.

Kada se ukrašava jelka, savetuje se da lampice budu uključene, jer se na taj način najbolje vidi kako se razvija ceo proces. Pripremiti dekorativne trake, drugi šljašteći materijal. U deo pripreme spada i provera ukrasa: imaju li kukice, jesu li dotrajali ili je moguće koristiti ih ove godine.

Kićenje jelke kreće od vrha

Vrh jelke je kruna celokupnog postupka, i suštinska je stvar u postavljanju cele atmosfere. Danas je sve više ključnih ukrasa za vrh jelke koje se ne postavljaju tačno na sam vrh, nego niže. Ipak, takvi ukrasi svejedno dosežu do vrha pa taj deo definitivno neće biti prazan.

Takođe, zvezda ili anđeo, ukrasi koji se najčešće biraju za vrh najlepše izgledaju u kombinaciji sa vrpcama i grančicama. Zato se kombinuju sa nekoliko slojeva vrpci i grančica kao što su bobice ili šišarke. Poigrajte se sa ovim sistemom građenja, nesumnjivo će privući pažnju.

Veliki dekorativni komadi

Jelka će sa velikim odnosno predimenzioniranim ukrasima dobiti svoj dizajnerski izgled. Nekoliko zaista većih komada – za jelku do 2m dovoljna su 2 masivna ukrasa, a višoj jelci biće dovoljna maksimalno 4. Oni treba da se postave više ka dnu jelke, gde je i samo drvo teže. Potrebno je lepo ih rasporediti, da ne budu direktno povezani.

Kićenje jelke običnijim ukrasima

Običniji, odnosno, tipičniji ukrasi koji žive u skoro svim domovima ne izbegavaju se ni na najlepšim jelkama. Trik je samo u mestu postavljanja. Okrugli šareni ukrasi postavljaju se dublje u drvo, odatle če se nazirati, i lepo reflektovati svetla. Zahvaljući ovako postavljenim ukrasima, jelka će izgledati punije, dok će se ujedno popuniti i praznije mesta.

Na red dolaze neobičniji, posebniji ukrasi

Iako je svaki ukras poseban i daje domu praznični izgled, ovde mislimo na one koji su krupniji, neobičnijeg oblika, ili za vas dragoceniji ili lepši od drugih ukrasa.

Najbolje je kačiti ih od krupnijih ka sitnijih, i to na spoljašnji deo jelke. Ukrase bi trebalo pričvrstiti uz granu jelke, umesto da vise. Umesto standardnih vešalica za ukrase, bolje rešenje su žice koje koriste cvećare.

Kićenje jelke i dodavanje grančica

Grančice su tu da jelci daju veću dimenziju i popune eventualne rupe. Trebalo bi postaviti ih tako da se protežu pod uglom u različitim pravcima. Neka neke idu nadole, neke nagore, pojedino bočno. Najbolje je komobinovati nekoliko različitih grančica i postavljati ih tako da iste vrstene budu jedna pored druge. Zahvaljujući grančicama, jelka će dobiti i punoću i lepotu.

Dodatna dekoracija jelke

Misli se na venac, satenske trake, svetlucave trake, snežni prah itd. Sa postavljanjem trake kreće se od vrha nadole, i dopušteno je postavljati svetlucave trake tako da se prelijavaju, uvijaju i okreću. Poigrajte se na kraju sa ovim sitnim pojedinostima koji će ulepšati već dekorisanu jelku.

I sve je spremno za to da jelka bude još lepše društvo u vreme praznika.