Nova godina, Božić i nekoliko slobodnih dana koji većini sleduju tokom praznika idealan su period za maksimalan hedonizam. Pored praznične trpeze, darivanja i druženja, ostane malo mesta i za trenutke predaha uz filmska ostvarenja.

Neki filmovi već su novogodišnji klasici, neki su noviteti koji će tek postati tradicionalni izbor za praznični odmor, za emotivni rolerkoster, prepuštanje komičnim ili romantičnim pričama.
Stoga u ovom periodu posebno dobro dođe nekoliko preporuka jer Nova godina i filmovi su za neke neodvojivi pojmovi.

Šta je ono što bi moglo da odgovara svačijem ukusu?

Nova godina i Vilenjak (Elf)

Bez vilenjaka gotovo da i nema praznika, otuda ovaj film odlično ide uz ovu atomsferu. Ipak, u pitanju je sasvim neobičan film. Pratimo čoveka koji je odgajan kao vilenjak, i koji stiže sa Severnog pola pravo u Njujork jer želi da pronađe svog oca. Film obiluje komičnim elementima, ali ujedno i šalje važne poruke koje se tiču života.

nova godina i filmovi deda mraz sigma nekretnine zrenjanin

Kako je Grinč ukrao Božić (How The Grinch Stole Christmas)

U pitanju je animirani film koji datira iz 1966. Godine, i ima nekoliko verzija, mada je prva, originalna i dalje najbolje ocenjena kako od strane kritičara, tako i od strane publike. Film je zasnovan na knjizi pisanoj za decu u kojoj mrzovoljni Grinč pokušava da spreči ovaj svima omiljeni praznik. Postoji i verzija filma sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi, a za one koji bi ipak radije odgledali noviju verziju preporučujemo onu iz 2018. godine.

Nova godina i Tom Henks (The Polar Express)

Ovaj animirani film je rađen po istoimenoj knjizi (Polarni ekspres) iz 1985. Hofine. Pratimo dečaka koji shvata da je Deda Mraz u stvari njegov tata koji se maskira, što za mališana predstavlja razočaranje. Ipak, božićna čuda su moguća: to dokazuje voz u kom je kondukter Tom Henks i koji dečaku nudi neverovatnu stvar: put do Severnog pola.

Nova godina, Tom Henks, film sa prazničnom avanturom: svi uslovi su tu za divno veče.

Nova godina i Kevin je sam u kući (Home Alone)

Nova godina bez Kevina i njegovih avantura u nekim domovina nije zamisliva pa je Sam u kući pravi pravcijati novogodišnji klasik. Mada je film prilagođen dečjem uzrastu, istina je da ga obožavaju i odrasli, i možemo reći da se smatra ostvarenjem u kom će uživati i oni sa 7 i oni sa 77 godina.

P.S. Svi znaju, ali nije zgoreg ponoviti da postoji nekoliko nastavaka Kevinovih dogodovština, i svaki je našao put do srca zaljubljenika u praznične filmove.

Budući novogodišnji klasik: Klaus

Film koji stiže iz Španije donosi nam priču o razmaženom Džasperu koji je poslat u daleki grad da bi se naučio pameti. On u nepoznatoj sredini dobija poseban zadatak: da isporuči za godinu dana 6000 pisama. Ovaj put i zadatak koji mu je poveren, Džastinu je i prilika da upozna Klausa – stolara sa neverovatnom životnom pričom. Prepun topline, humora, šarma, ovaj animirani film gotovo je čudesan, te će pružiti neverovatno uživanje i malim i velikim ljubiteljima praznika.

Nova godina u Hogvortsu: ništa bez Harija Potera (Harry Potter)

Hari Poter i svi delovi ovog serijala postali su tradicionalan praznični izbor. I to sa razlogom: sve je tamo čudesno, bajkovito, predivno, dinamično a ujedno i svečano. Nova godina je idealno vreme za Harija Potera: neki se u ovo doba sa njim sreću prvi put, dok neki jedva čekaju praznike da gledaju iznova i iznova.

Dizni i Božić: Noel (Noelle)

U ovom filmu pratimo Noel i Nika, i dogodovštine koje nastupaju kada Nik Kringl dobija zadatak da nastavi sa tradicijom i preuzme posao Deda Mraza, koji je dotad obavljao njihov otac. Istini za volju, kritičari ne veličaju ovaj film, međutim, praznična atmosfera dopala se mnogima, pa je Nova godina pravo vreme da, ako dosad niste, sada date svoj sud o filmu.

Za kraj:

Svejedno da li praznične dane provodite sa većim ili manjim društvom, ili možda sami – okićen kutak, topli napitak, i novogodišnja atmosfera biće još posebniji uz filmski maraton.