Stara kuća uglavnom privlači pažnju onih koji istinski vole nostalgičnu notu koja ona daje, duh istorije i dobar antikvitet. Razumljivo, jer je mnogo starijih kuća koje imaju svoj osobeni karakter i karakteristike koje danas nedostaju većini novijih domova.

Rustika, starina, drvo, grede i ostale stvari koje su prva asocijacija kada na um padne stara kuća samo su neki od detalja koji privlače pažnju. Dosta je onih koji vodeći se asocijacijama i idejom o takvom domu žele da žive u jednom takvom. Ipak, ne treba srljati, već o nekim savetima treba povesti računa pre kupovine kako od ideje do realizacije put ne bi bio u najmanju ruku trnovit.

Na koje stvari pre kupovine treba obratiti pažnju?

Stara kuća zahteva mnogo popravki

Iako je kuća najčešće pravljena tako da bude izdržljiva, postoje problemi prilikom renoviranja koji mogu otežati ceo proces, ali ga i minirati. Naime, starije kuće, tehnološki posmatrano, obično su ispunjene starim metodama kada su u pitanju: vodovod, prozori, instalacija, izolacija… To znači mnogo skupih popravki kako bi se stara kuća prilagodila svom mlađem životu.

Zato je, pre kupovine, najbolje raspitati se kod stručnjaka kako bi se potencijalni troškovi razmotrili na vreme. I onda kada deluje da je prostor u dobrom stanju, činjenica je da je vremešan i da će problemi jednom izaći na videlo.

Stara kuća i njeno proširenje

Oni koji se odluče za staru kuću najčešće za nju vezuju prostrane detalje, komfor i sve drugo što ne mora da se podudara sa zamislima onih koji su tu kuću projektovali i gradili. Veliki broj starih kuća ima malo kupatilo, katkad i dva, spavaće sobe takođe nisu prostrane, a ponegde nedostaje i prostor za skladištenje. To što kuća oduševi svoje potencijalne kupce ne znači da ih neće zagušiti kada se njen prostor ispuni nameštajem i ljudima. Treba sačuvati pribranost i pre odluke dobro sagledati sve realne mogućnosti koje stara kuća ima umesto onih koje joj daje maštarija novih vlasnika. Na papir staviti želje i mogućnosti.

Krov i prozori

Zamena krova i prozora jedan su od prioriteta, ako ne i prve stvari na listi. Krov stariji od 15 godina zreo je za zamenu, dok stariji prozori poseduju veoma niske izolacione osobine. Štaviše, stara kuća u najvećem broju slučajeva ima prozore koji zimi hlade a leti greju, odnosno, deluju suprotno od onog što je potrebno. Zato bavljenje krovom i prozorima treba da bude stavka na vrhu spiska sa obavezama.

P.S. U slučaju da pronađete kuću čiji su se vlasnici već pozabavili ovim dvema stavkama, smatrajte sebe srećnicima.

Stara kuća: šta je izvodljivo promeniti?

Kraće: utvrditi  postoje li ograničenja kada je reč o vrstama prepravki koje je moguće uraditi. Veoma je važno saznati šta je izvodljivo, jer bi bilo neprijatno iznenađenje saznati da uređenje koje ste imali na umu nije moguće realizovati.

Obratiti pažnju na prolaze

Stara kuća obično datira iz perioda kada je pokućstvo bilo manje nego što je sada. Nije bilo potrebe za pravljenjem mesta za današnje peći ili frižidere. Iz tog su razloga otvori i prolazi takvih kuća uži su i kraći nego što je potrebno prosečnom domaćinstvu danas.

Zato je pre kupovine i unošenja nameštaja najbolje izmeriti sve ulaze i suočiti se sa potencijalnim problemima. Svakako, novi prolazi mogu da se naprave, međutim, to znači još jedan trošak koji treba staviti na listu.

Stara kuća i savet o dekoru

Prilikom uređenja najpogrešnije je sprovoditi ideju da stara kuća mora u enterijeru sačuvati duh svog vremena. Stoga je eklektika najbolje rešenje. Pomešati i usaglasiti staro i novo kako bi se prostoru dao novi pečat, a stara kuća će delovati jedinstveno u vizuelnom i estetskom smislu.

Pročitajte o ovom stilu: Eklektika u domu: birati najbolje, dobiti vanvremensko

Stara kuća je stara kuća

Ovo je podsetnik kog se treba držati i odustati od ideje od potpune modernizacije prostora. Treba poći od pretpostavke da se ova kuća bira i voli baš jer je stara. Stoga najviše smisla ima prepravljanje onog što je neizostavno kao i održavanje originalne istorijske postavke koja se zatekla na kući.

Savet: očekujte neočekivano

I uz najveći napor da misao o novom domu u staroj kući ostane što racionalnija, važno je imati na umu: sve može krenuti naopako. Sa tom mišlju, svako odstupanje od ove zebnje biće prava nagrada!