[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Božić, bilo da se proslavlja prema julijanskom ili gregorijanskom kalendaru, u različitim zemljama različito se obeležava. To je i logično, jer svaka zemlja u svoje božićne običaje uvodi ono što je deo njene tradicije.

Neki običaji vezuju se za duh predaka, kultove ličnosti, želje za plodnu godinu koja stiže… Ma koliko da Božić širom sveta okuplja niz različitih postupaka u čast rođenja Isusa Hrista, jedno je sigurno: svaki običaj deo je nade u bolju sutrašnjicu.

Koji su to neobični božićni običaji koji se obeležavaju u svetu?

Božić u Nemačkoj: sakrivanje krastavca

Mada se za Nemačku i njenu tradiciju vezuju pomalo bizarni običaji, među najsimpatičnijima nalazi se običaj koji povezuje Božić i krastavac. Naime, roditelji u božićnu jelku sakriju krastavac, i dete koje ga prvo pronađe dobija mali poklon. Postoje mnoga verovanja koja objašnjavaju otkuda krastavac u celoj božićnoj priči, međutim, nijedno nije bilo najuverljivije.[/vc_column_text][vc_single_image image=”19333″ alignment=”center”][vc_column_text]

Božić u Velikoj Britaniji: praznični puding koji se ne meša makar kako

Vekovima stara tradicija vezana za Božić nalaže da u pravljenju prazničnog pudinga u domovima u Velikoj Britaniji mora da učestvuje čitava porodica. Veoma važna stvar tiče se mešanja: praznični puding meša se isključiva u suprotnom smeru od kazaljke na satu. Tokom mešanja, uvek se poželi i želja.

Pročitajte i: Božić u našem domu: šta je neophodno za pun ugođaj?

Gvatemala: ritualno božićno čišćenje

U Gvatemali pre Božića nephodno je da se svaka kuća očisti temeljno pre praznika. I ne samo to, prikupljena prljavština skuplja se po komšiluku, a potom se, nagomilana, sa lutkicom đavola na vrhu gomile, i zapali.  Ovaj običaj jednostavno je objasniti, čišćenje je ovde u funkciji novog početka, neostavljanja zle energije i starih stvari u novom poglavlju života. [/vc_column_text][vc_single_image image=”19334″ alignment=”center”][vc_column_text]

Božić u Grčkoj: zli goblini prave nerede

Grci veruju da pred Božić, tačnije, tokom 12 dana Božića, rasa zlih goblina (karakondžula) pravi nered i haos. Naime, u Grčkoj se smatra da zli goblini žive pod zemljom, pa u vreme ovog praznika izlaze na površinu i kreću sa ludostima.

Austrijska deca strahuju od božićnog demona

Deca iz Austrije veruju u Krampusa, božićnog demona koji kažnjava nestašnu decu. Kazna za nevaljalstva postoji svuda u svetu, jer se nemirnoj deci obično preti zbog ponašanja, ali demon koji plaši mališane u Austriji vezuje se Božić. Od Krampusa strepe plašeći se da, kojim slučajem, ne ostanu i bez svojih poklona.

Božić u Norveškoj: sakrivanje metli

Norvežani obavezno sakrivaju sve metle u kući, kako bi sprečili da ih ukrasu veštice i zli duhovi. Možemo sami izvesti zaključak: ako ostanu bez metli, ne mogu posle da oteraju zle duhove i nečiste sile.[/vc_column_text][vc_single_image image=”19335″ alignment=”center”][vc_column_text]

Ekstremna Južnoafrička Republika

Uglavnom se svi neobični običaji iz sveta, koji stanovnicima tih zemalja nimalo nisu začuđujući, vezuju za neke poslove, pa čak i strahove. U Južnoafričkoj Republici na Božić je običaj da se pojede pržena gusenica malog noćnog paunovca.

Bizarno, nije li?

Božić u Bavariji: gorštačko pucanje u znak pozdrava

Reč je veoma bučnom običaju u ovoj nemačkoj regiji. Naime, za Božić bavarski gorštaci oblače svoju narodnu nošnju i pucaju iz svog oružja. Na taj način, oni pozdravljaju praznik koji dolazi i iskazuju radovanje.

P.S. Nama ovo i nije naročito čudno. I kod nas je običaj da se puca za razne prilike.[/vc_column_text][vc_single_image image=”19336″ alignment=”center”][vc_column_text]

Finska za Božić: negovanje kulta predaka

U Finskoj se Božić obeležava uz sećanje na mrtve. Tačnije, mnogi Finci pale sveće na grobovima preminulih dragih članova porodice. Ti prizori ujedno su i veličanstveni i nesumnjivo tužni, pogotovo kada se ima u vidu da je u pitanju najradosniji praznik.

Međutim, verovanje da nas upravo duše predaka čuvaju od svih zala ovaj finski običaj čini jasnijim i još uzvišenijim.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1528639095956{margin-right: 20px !important;}”][vc_wp_categories title=”Kategorije” options=”count”][vc_wp_posts title=”Skorašnji članci” number=”5″][vc_posts_slider count=”3″ interval=”3″ slides_content=”teaser” slides_title=”1″ posttypes=”property”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1610007817422-87e85de922b7fdca949192bb81fef400-7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_pinterest][vc_googleplus][vc_facebook][vc_tweetmeme][vc_widget_sidebar sidebar_id=”default-sidebar”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1528639095956{margin-right: 20px !important;}”][vc_wp_categories title=”Kategorije” options=”count”][vc_wp_posts title=”Skorašnji članci” number=”5″][vc_posts_slider count=”3″ interval=”3″ slides_content=”teaser” slides_title=”1″ posttypes=”property”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1610007818348-4e8df40e6520f054885074d4785c4963-3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_pinterest][vc_googleplus][vc_facebook][vc_tweetmeme][vc_widget_sidebar sidebar_id=”default-sidebar”][/vc_column][/vc_row]