Prodaja nekretnine, kao i uostalom izdavanje, podrazumeva različite aktivnosti kako bi se realizovao zacrtan plan vezan za kuću ili stan. Čak i ako je u pitanju objekat koji bi mogao da bude veoma interesantan ciljnoj grupi, bitan segment celog poduhvata predstavlja oglašavanje te nekretnine. Štaviše to je način da se povećaju prilike u kojima će kupci saznati za ponudu (koja se ne propušta)

Šta je sve potrebno imati na umu tokom planiranja prodaje ili samog toka?

Oglašavanje – gde oglasiti prodaju?

Saradnja sa agencijom za nekretnine često predstavlja korak koji bi mnogi voleli da zaobiđu, uglavnom zbog troškova. Međutim, više oglašavanja nekretnine koja se prodaje, ujedno predstavlja i više šansi da se (potencijalni) kupci jave i da se ceo proces okonča. Mnoge agencije ili sajtovi na kojima je moguće da se oglasi prodaja nekretnine nude mogućnost komuniciranja putem obrazaca ili formulara koje treba ispuniti kako bi se oformila ponuda. Iako popunjavanje deluje naporno, zbog silnih pitanja na koje je potrebno dati odgovor, činjenica je da je veća preciznost daleko korisnija i za onog ko nekretninu prodaje ali i onog ko ga traži.

Naime, kada su u oglasu jasno istaknuti podaci poput lokacije, kvadrature, cene, papiroloških informacija, i sama ponuda nekretnine delovaće preciznije i manje konfuzno onima koji tragaju za stanom ili kućom koju bi kupili. Prodaja će tako imati veće šanse.

Prodaja nekretnine i formiranje cene: biti realan

Formiranje cene veliki je problem jer je vrlo teško proceniti sopstveni stan ili vlastitu kuću i ostati realan. Onima koji su u tom prostoru živeli ili žive još uvek nije lako da budu nepristrasni – sentimentalnost je tada teško izolovati. Međutim, emocije koje prema nekretnini gaji prodavac nije stvar kojom kupac treba da se bavi. Iskreno govoreći, kupca interesuje cena, kako bi on procenio koliko se u nju uklapa ili ne. Podsetimo da su potrebe ova dva učesnika u procesu prodaje u velikom disbalansu: prodavac bi da izvuče što bolju cenu, dok bi kupac da prođe što jeftinije.

Zato je, kada je u pitanju oglašavanje i prodaja nekretnine važno ostati racionalan. Cena treba da bude formirana što iskrenije i važno je da se uklapa u kretanje cena na tržištu u trenutku prodaje.

Ne treba zaboraviti: na cenu utiče dosta faktora. Lokacija, površina, uknjiženost, struktura nekretnine, kvalitet gradnje samo su neki od njih.

Dobro locirati

Navođenje preciznije lokacije posebno je ključno prilikom prodaje nekretnine u većim gradovima. Zato je najbolje u opisu nekretnine navesti kraj u kom se stan ili kuća nalazi, jer je ova informacija nekim kupcima ključna.Takođe, nije naodmet podrobnije opisati okolinu: da li se blizu nje nalaze prodavnice, pijace, škole, domovi zdravlja ili nešto sasvim drugo. Jedna od informacija koja kupcima može biti vrlo korisna tiče se linija gradskog saobraćaja koje saobraćaju u blizini nekretnine.

Prodaja  nekretnine i fotografije: što su one bolje, to je za oglas bolje

Fotografija je ključna jer ona utiče na prvi utisak. Ne treba posebno isticati da oglasi koji imaju fotografije privlače mnogo veću pažnju i bude veće interesovanje od onih oglasa kojima fotograafije nedostaju. Zato se savetuje da se u oglasu ponudi što više fotografija, ali ne treba zanemariti njihov kvalitet. Dakle, nije reč o tome da je neophodno unajmiti profesionalnog fotografa. I slike napravljene mobilnim telefonom sasvim su dobre, ali je bitno predstaviti nekretninu, u ovom slučaju robu koja se prodaje.

Tlocrt

Fotografije su danas gotovo neizostavne, ali će oni koji traže nekretninu koju bi kupili bili veoma zahvalni kada bi videli sliku tlocrta. Tlocrt daje najbolji uvid u raspored prostorija i informiše o veličini tog prostora.

Uz to, tlocrt je posebno značajan kada je u pitanju prodaja nekretnine koju treba adaptirati. Na taj način kupac može lakše da stekne uvid u ono što je potrebno promeniti ili ono što je moguće izvesti da bi se promenila struktura nekretnine.

Još jedna stvar koju treba imati na umu kad je reč o pitanju: gde oglasiti prodaju nekretnine?

Pa kod nas u agenciji Sigma – licencirani agent prodaje tu je da odgovori na svako pitanje i da se pobrine za to da ceo proces prodaje ili kupovine protekne sa što manje stresa.