Pantone je dosad samo dvaput izabrao dve boje godine, umesto jedne kojase bira tradicionalno. Pre nekoliko godina, tačnije, pred 2016. godinu prvi put je napravljen izuzetak. Tada su za boje godine odabrane sereniti i roze kvarc. Spram boja su, dakle, te godine u fokusu bili osećaj opuštenosti i sabranosti, i te dve nijanse predstavljale su savršeni sklad.

Na kraju 2020. godine, koja je pošteno izmorila ceo svet, Pantone je odabirom dveju boja istakao ključne stvari na koje bi se valjalo usredsrediti u novootpočetoj godini.

Naime, izbor je pao na Pantone 17-5104 Ultimate Gray i Pantone 13-0647 Illuminating. Nijansa sive tu je kako bi ukazala na preko potreban osećaj sigurnosti i izdržljivosti, dok nijansa žute direktno upućuje na optimizam i radost.

pantone spavaca soba sigma nekretnine zrenjanin

Pantone veruje u poruke boja

Pošto se svake godine boja bira spram poruke koju nosi, ove godine kompanija Pantone želela je da osnaži i pojača poruku kombinacijom dveju nijansi. Potpredsednica kompanije, Lori Presman istakla je kako upravo dve sasvim različite boje pokazuju da različiti elementi zajedničkim snagama mogu preneti poruku optimizma i nade.

Sasvim jasno, na izbor boja koje će obeležiti 2021. uticala je epidemija korona virusa. Zato su siva i žuta tu da, ujedinjene, podsete koliko je važno vratiti se u život, ponovo prihvatiti i izazove i prepustiti se dinamici življenja.

Dakle, stručnjaci kažu da obe boje objedinjuju naša očekivanja od godine koja je tek zakoračila u februar.

Siva je dobrodošla?

Činjenica da se siva prvi put uzela u razmatranje, a čak je i odabrana za boju godine govori mnogo toga. Nijansa koja upućuje na stabilnost, pouzdanost, osnovu, trenutno je preko potrebna nakon godine koja je iza nas, a koja je bila prepuna neizvesnosti. Dakle, siva je tu da nas umiri i ušuška i pruži nam osećaj sigurnost.

Žuta i optimizam

Žuta je, sasvim očekivano, odabrana da bi podsetila na važnost optimizma. Žuta direktno asocira na sunce, na životnu energiju, dobro raspoloženje. Ne treba posebno naglašavati koliko u ovom trenutku važno razbuditi i osnažiti životni elan.

pantone siva zuta sigma nekretnine zrenjanin

Pantone boje za 2021. i enterijer

Siva, umirujuća, boja betona, šljunkovite plaže, zajedno sa Pantone nijansom žute koja priziva sunce i hladnu limunadu usklađen su par koji itekako može dobro da izgleda u domu. Siva može da izdrži različite kombinacije, fleksibilna je, a žuta će dati veselost, snagu i razmahanost prostoru.

Zato nije retkost naići na enterijer dekorisan upravo sivim i žutim nijansama. Bezmalo svaki dom uređen ovim tonovima deluje veoma primamljivo, zanimljivo i  gotovo nikada nije promašen u estetskom smislu.

Pantone izbor boja u kuhinji?

Žuta boja u kuhinji nije raritet, ali ujedinjena sa sivom, možda i nije svakom prvi izbor. Ipak, treba uzeti u razmatranje. Siva je opuštajuća, a takođe i vrlo praktična, budući da će manje isticati fleke koje neminovno nastaju u kuhinji, za razliku od žute. Mermer, veštački kamen, i drugi trikovi u kuhinji daće toj prostoriji posebnost. Žuta, naravno, nek dođe kroz detalje – pa čak i samo voće – limun se ovde podrazumeva.

Kombinacija za eksterijer

Baštenska garnitura, boje za terasu – siva i žuta izgledaće upečatljivo. Hladniji ton sive garniture i topla žuta u vidu sitnica poput jastučića, vaze, čaša za hladne letnje napitke. Sama pomisao na ovaj kadar budi optimizam, zar ne?

Ove godine u trendu nisu boje, već mir i optimizam

Podsetimo još jednom da se svake godine boja bira nakon praćenja i proučavanja različitih sfera života. Ove godine nesumnjivo je najveći akcenat bio na ključnom dešavanju koje je pogodilo ceo svet. Stoga, ako ranijih godina priča o Pantone nijansama i nije delovala posebno zanimljivo, ovaj put u sivu i žutu treba pogledati hrabro: mirno i optimistično.
I usuditi se na isprobavanje Pantone poruka u bojama koje pristižu svake godine.

Kategorije