Mali most nalazi se u samom centru Zrenjanina. Mada se najčešće povezuje sa rekom Begej, pa ga i zovu – grad na Begeju, Zrenjanin bi mogao biti prepoznat i kao grad mostova. I to sasvim zasluženo jer ih ima čak deset. Ipak, Mali most najstariji je od svih.

Pročitajte i: Begej i Zrenjanin: nekad je sve bilo drugačije

Šetnja ulicama grada za posetioce uvek je put ka otkrivanju sitnih, šarmantnih pojedinosti, dok i vizuelni doživljaj ostavlja utisak. Mali most je jedan od fotografisanijih kadrova u Zrenjaninu, a definitivno i jedan od korišćenijih.

Spojio centar i Malu Ameriku, a sagrađen za manje od godinu dana

Predviđen za pešački i kolski saobraćaj, Mali most je podignut davne 1904. godine na mestu na kom se nalazio stari drveni. Ideja je bila da se na taj način spoje centar grada i naselje Mala Amerika. Srednji deo tog drvenog mosta otvarao se onda kada su prolazila veća plovila. To je trajalo gotovo sto godina, tačnije dok nije demontiran 1903. godine.

Novi most sagrađen je za skoro godinu dana i za upotrebu je bio spreman u proleće 1904. godine. Dugačak 31 metar, širok 9, a visine 5,5 metara. Mali most se zbog svoje lepote i elegantne konstrukcije ubrzo našao na razglednicama, te je postao deo uspomena onih koji su iz Zrenjanina pozdravljali drage ljude i onih koji su uživali u poseti našem gradu. Među prvim fotografijama na kojima je Mali most umesto suda (koji je počeo da se gradi tek dve godine kasnije) mogli su se videti nekadašnja „Kameralna krčma“ i prisutni magacini.

mali most stara fotografija sigma nekretnine zrenjanin

Mali most je prvobitno dobio ime po Francu Jozefu, međutim, to je trajalo samo 14 godina. Nakon Prvog svetskog rata nove vlasti su ga nazvale Karadžićev most. Ipak, zvanično ime nije zaživelo u narodu, pa mnogo njih ne bi ni znalo da most pod ovim imenom postoji u Zrenjaninu. Naziv ovog mosta koji će trajati, reklo bi se, dok je veka jeste – Mali most.  

Onima koji su pamtili ime Karadžićev most – koji se istorijom bave iz struke ili hobija, ili su o pričama iz prošlosti voleli da slušaju – poznat bi bio i pojam brod-restoran „Galeb“. Nalazio se uz Mali most, ispred suda, a mogao bi se videti i na fotografijama načinjenim u to vreme, dakle, šezdesetih godina prošlog veka.

Mali most je, ipak, ostao bez reke

Sredinom osamdesetih Mali most je ostao bez reke. Naime, regulacijom reke Begej ispod Malog mosta stvoreno je jezero koje se tu nalazi i danas. Na taj način je Mali most ipak ostao iznad vode – nekada je spajao dve obale reke, sada obale jezera. Za razliku od čuvenog Visećeg pešačkog mosta koji se, nakon pregrađivanja rečnog toka, našao na suvom.

Tokom svog životnog veka Mali most morao se obnavljati. Poslednja bitnija rekonstrukcija rađena je 1999. godine. Danas je most u pristojnom stanju, lepe zelene boje, dok ga noću krasi diskretno osvetljenje. Deo je jedinstvene arhitektonske celine – zajedno sa Reformatorskom crvkvom, Palatom suda i nekadašnjom Trgovačkom akademijom.

Kao i u vremenu kada se prvi put našao na fotografijama i razglednicama, i danas se može smatrati simbolom grada, dok je istovremeno svedok svega onoga što čini istoriju Zrenjanina.

Mostovi su večita inspiracija arhitektama, dok snažan simbol predstavlja i u književnosti. Nobelovac Ivo Andrić rekao da su mostovi  u suštini jedno i podjednako vredni naše pažnje, jer pokazuju mesto na kome je čovek naišao na zapreku i nije zastao pred njom, nego je savladao i premostio kako je mogao, prema svom shvatanju, ukusu, i prilikama kojima je bio okružen.

I kad mislim na mostove, u sećanju mi iskrsavaju ne oni preko kojih sam najviše prelazio, nego oni koji su najviše zadržali i zaneli moju pažnju i moj duh.“