Boho stil uređenja visoko je pozicioniran na listi najdražih dizajnerskih trendova. Iako je konkurencija velika, uopšte ne čudi što ovaj ovaj opušten, slobodouman i vizuelno vrlo privlačan stil i dalje oduševljava. Pored toga što je usko vezan sa prirodnim bojama i materijalima, boho je nesputan kada je u pitanju mešanje i kombinovanje boja, materijala i drugih stilova.

Počeci priče o samom imenu vode nas na početak XIX veka. Tačnije, do grupe nekonvencionalnih umetnika – francuskih pisaca, slikara, glumaca i slikara čiji se način života nije uklapao u okvire vremena u kom su živeli. Putovanja, kreativnost u svim vidovima izražavanja i kretanja, izložbe i performansi bili su sastavni deo života ovih boema. Veseli trenuci nadahnuća i nanosi pesimizma u njihovim misaonim procesima danas su uveliko deo boho stila. Štaviše, i ovaj stil uređenja neguje upravo takvu raspolućenost energije i atmosfere – boho dopušta mešanje radosti i mraka, umetnosti i jednostavnosti, originalnog i tradicionalnog.  

Boho stil – najvažnije odlike

Ključna karakteristika mu je sloboda poigravanja sa bojama i dezenima koji na prvu i ne deluju uklopivo. Ovaj nesvakidašnji stil opire se pravilima koji se obično postavljaju u okviru pojedinih stilova. Mada boho, kao oni francuski boemi i umetnici,  beži od ikakvog ukalupljivanja, ipak poseduje motive koji se ponavljaju u uređenju.

boho stil dnevna soba sigma nekretnine zrenjanin

To su: sklonost ka prirodnim nijansama i materijalima, kombinovanje ukrasa, šara i ornamenata, ukrasi od jute, drveta, bakra ili žice. Nesumnjivo, reč je o stilu u kom je akcenat na prirodnosti, slobodi i autentičnosti. Upravo zato boho toliko inspiriše i oduševljava.

Boho kuhinja i trpezarija

Boho estetika može se odomaćiti i u trpezariji. Klasičan izgled ove prostorije ostaje isti – veći sto od drveta, i stolice oko njega. Ipak, trpezarija uređena u boho fazonu imala bi, recimo, pleteni sedalni deo, a pokraj stola bi se našla pletena lampa. Na stolu minimalistička dekoracija u vidu osušene trave ili ukrasnog lista biljke krupnijih listova kao što je monstera.

Ovim stilom uređena kuhinja izgledala bi vrlo ležerno. Iako na prvu pomisao boho kuhinja ne deluje primamljivo koliko boho dnevna soba, treba podsetiti da je reč o stilu u kom šanse za neuspeh skoro da ne postoje. Odsustvo strogih normi i nepostojanje granica prilikom dekorisanja kuhinji će omogućiti da bljesne. Vrlo lako se mogu zamisliti beli kuhinjski nameštaj, drvene ploče, prirodni materijali i to će delovati podsticajno za sve koji se nađu u ovoj prostoriji namenjenoj za kulinarska isprobavanja. Takođe, patchwork pločice bile bi sjajan izbor i pružile bi privid teksture, a zahvaljujući njima kuhinja bi izgledala toplije i šarmantnije.

Boho dnevna soba i neizostavni ćilimi

U odnosu na kuhinju i trpezariju u kojima nije toliko izvodljivo bezgranično poigravanje se svim inspirativnim pojedinostima koje nudi boho stil, dnevna soba stvorena je za enterijerska razmaštavanja. Prirodne boje, dezeni, ukrasi i materijali – sve je dobrodošlo. Zidovi su platna koja će izdržati većinu ideja – fotografije ili posteri u drvenim ramovima, ogledala oivičena pletivom, pa čak i ćilimi na zidu, ali i podu. Cveće i biljke su obavezni, a da li će se kolor shema praviti u mirnijim nijansama ili će dominirati šarenilo, zavisi od ukusa onih koji tu žive.

Receptura za boho neodoljivost dnevne sobe: tapacirani nameštaj, šareni jastuci, tepisi ili prekrivači, a sve to ukombinovano sa klasičnim drvenim nameštajem. Taburei, fotelje ili sofe od ratana, ali i nameštaj sa mesinganim ili bakarnim akcentima, sve može da prođe i dobro se uklopi. Eklektika i boho srodne su duše.

Ljubiteljima dobrih komada stare drvenarije boho će naročito odgovarati jer ovaj stil visoko vrednuje duh prošlosti. Dakle, što je na drvenom nameštaju više vidljivih tragova nesavršenosti to je efekat potpuniji.

Pročitajte i: Trendovi koji se tiču uređenja u 2023.

Boho će ušuškati spavaću sobu

Spavaća soba je mesto koje bi trebalo da predstavlja sinonim za mir i opuštanje. Ovim stilom dobiće potpuniji izgled. Prigušene boje, prirodni materijali i sitne slatke dekorativne pojedinosti čak i drugom stilu mogu pružiti boho vajb. Šareni dekorativni jastučići, prekrivač za krevet zanimljivog dezena, nanizane dekorativne perle na prozoru ili čuveni hvatač snova, i za tren oka svaka spavaća soba zaličiće na boho oazu.