Trendovi za uređenje enterijera slični su trendovima u drugim oblastima – u fokusu je ono što je moderno, popularno i što prati dominantne vrednosti. Stoga su i saveti u 2023. usmereni na iznalaženje najboljih finesa i načina da dom dosegne svoj estetski maksimum. Kako je svako od nas jedinka za sebe, u ovoj godini dominira reč: individualnost.

Iz toga razloga je ove godine, više nego ranije, primarno da domovi u kojima živimo postanu naša najtoplija utočišta. Trendovi nas podsećaju da moderno uređen dom izgleda što funkcionalnije i jedinstvenije, ali su tu i smernice za postizanje modernosti.

Paleta čudesnih boja

Znamo da boje doprinose raspoloženju i ambijentalnosti prostorija. Za razliku od prethodnog perioda kada su jarkiji tonovi odnosili prevlast nad blažim nijansama, sada je situacija obratna. U 2023. godini dizajneri enterijera naginju ka mirnijim bojama koje prostoru daju spokoj i blagost. Kako bi boravak kod kuće bio opuštajući, sve se više poseže za neutralnim nijansama. Trendovi upućuju na prigušene pastelne tonove, topliju nijansu sive, ali i zemljane tonove koji su već neko vreme u žiži interesovanja dizajnera.

trendovi enterijer detalji sigma nekretnine zrenjanin

Ovi koloritni izbori doprineće harmonizaciji prostora, a ostali elementi u domu zablistaće punim sjajem. Naravno, dubinu i snagu prostoru pružiće smeliji tonovi. Zato ne treba prezati od jarkih boja – biće sjajan izbor kada je reč o dekorativnim pojedinostima kako što su umetnine, tepisi ili jastučići.

Trendovi koji se zalažu za održive materijale

S porastom ekološke svesti, rasla je i popularnost održivih materijala, pa se oni sve više primenjuju u uređenju. U domovima se, zato, sve češće uočavaju reciklirani materijali za nameštaj i dekor, obnovljeno drvo, kao i podovi od bambusa. Obazriviji odnos prema ekologiji doprineće tome da kuća ili stan izgleda i rustikalno i vrlo šarmantno. Upotreba materijala kao što su juta, ratan i svevremeni lan osnažiće dubinu prostora. Po svemu sudeći trendovi koji su dobri ne moraju mnogo da se menjaju.

Trendovi koji podržavaju kombinovanje različitih stilova

Poigravanje sa stilovima i njihovo mešanje u modi je već nekoliko godina. Kombinacija industrijskog stila i boemske estetike ili mešanje modernog nameštaja sa vintidž elementima domu će pružiti nešto sasvim posebno. Praktikovanje eklektike u dekorisanju prostora nije potez koji će se postarati za vizuelni doživljaj, već će na svojevrstan način istaći lični ukus domaćina. Primer eklektičke primene bio bi starinski stočić za kafu i novine koji bi perfektno izgledao pokraj moderne sofe.

Rasveta

Kada se radi o građenju pa i poboljšanju ambijenta, osvetljenje je jedno od vodećih stavki. Rasveta je nešto o čemu se posebno vodi računa, i sve je primetnije koliko važnu ulogu ima kada prostoru treba dati karakter. Gabaritne viseće svetiljke ili pak geometrijskog oblika, kao i skulpturalni lusteri bili bi hrabar potez. Time osvetljenje ne bi predstavljalo samo funkcionalne predmete, već  bi nastale žarišne tačke zahvaljući kojima bi pristor dobio dramski elemenet i nesumnjivu eleganciju.

Ne zaboravimo umetnost i biofilni dizajn

Iako je uređenje stambenih prostora umetnost po sebi, umetnička dela važe za dobro poznat način da se dom personalizuje. U godini na čijoj se polovini trenutno nalazimo, u fokusu su unikatna dela koja navode na razmišljanje. Kupovina originalnih umetnina nije jedina opcija, već je u trendu odabrati radove lokalnih umetnika, o skulpturama da i ne govorimo. Sve što je proizvod kreativnog izliva i što podstiče na diskusiju i analizu uklapa se u trenutno aktuelne dizajnerske trendove. 

Priroda je nezaobilazna. Živi zeleni zidovi, saksijsko cveće postavljeno na sims velikih prozora ili drugde u prostoriji osnažiće prirodnost ambijenta. Kamen, mermer i/ili drvo pomoći će da se u sobi stvori atmosfera koja umiruje i odmara.

Trendovi potvrđuju: personalizacija doma je ključna

Kako bi prostor u kom se živi dobio status doma nije dovoljno urediti ga po poslednjoj modi već je neophodno dati mu i lični pečat. Trendovi nalažu biranje stvari i predmete koji ukazuju na interesovanja ukućana. Ručno rađena keramika (možda lično napravljena na kursu), suveniri sa putovanja, biblioteka sa dragim knjigama… Ploče, vaze, ili bilo koje druge pojedinosti podjednako su dobrodošle jer će potvrditi da u tom divno uređenom prostoru žive ljudi od krvi i mesa.