Zastakljivanje terase, već naveliko poznat termin koji se odnosi na zatvaranje balkona ili terase, gotovo uvek je tema za razmatranje. Svoje mišljenje o ovoj večitoj dilemi izlažu podjednako i stručna i manje stručna lica, odnosno, i arhitekte ili građevinski inženjeri ali i „obični“ sagovornici koji se protive zatvaranju terase ili tu ideju podržavaju.

Ono što je sigurno jeste da se niko na ovaj potez ne odlučuje iz puke dosade. Najčešće je reč o odluci koja se donosi u cilju unapređenja životnih uslova. Nekada je reč o potrebi za dodatnoj kvadraturi u domu, nekada je smanjenje buke (u slučaju stanovanja u blizini prometne raskrsnice). Važno je znati da, iako je uglavnom moguće samostalno doneti odluku o ovakvoj intervenciji, ipak je najbolje konsultovati i one koji se više razumeju u korake tokom izvođenja. Dobro i precizno planiranje nikada nije naodmet.

Terasa u savremenom svetu

Iako predviđena za opuštanje i odmaranje tokom boravka kod kuće, terasa se sve učestalije koristi i u druge svrhe. Nije retko da služi za odlaganje različitih stvari koje bi, da se nalaze unutar stana, zauzimale popriličan prostor. Uz to, budući da je moguće na njoj boraviti samo kada vremenske prilike to dopuste, terase i balkone mnogi smatraju nedovoljno iskorišćenim, pa često i nepotrebnim.

Bilo kako bilo, nije loše sagledati ideju zastakljivanja terase iz oba ugla, odnosno, čuti koji su argumenti ZA zastakljivanje terase, a koji PROTIV.

Zastakljivanje terase: ARGUMENTI ZA!

Očuvanje toplotne energije, tj. toplotna izolacija

Terasa je podložna jakim udarima vetra kao i nanosima padavina. Stoga, njeno zatvaranje može omogućiti očuvanje toplotne energije, odnosno, nakon ovih radova, stan će biti znatno topliji.

Ponovo izolacija, ovaj put zvučna

Ovo je značajan argument, posebno ukoliko se stan nalazi u prometnijem delu grada. Buka može biti veliki problem, posebno posle napornog dana, a neretko može biti izvor stresa. Takođe, nije retkost ni da je upravo terasa izvor buke, pa je odluka o njenom zatvaranju ujedno i odluka o zdravijem životu, u mentalnom smislu.

Zastakljivanje terase – povećavanje kvadrature stana

Kako se prilikom kupovine stana i kvadratura terase računa u ukupnu kvadraturu nekretnine, neki je od samog starta posmatraju kao zatvoren prostor. Zato njeno zastakljivanje PVC prozorima može da proširi stan nekada i za čitavu jednu prostoriju, što zaista utiče na funkcionalnost životnog prostora.

Dodatni prostor za odlaganje

Jasno da nekada i nezastakljena terasa služi za odlaganje, međutim, zatvorena će poslužiti mnogo više, budući da će štititi stvari od propadljivosti i prašine. Ovaj argument se takođe tiče funkcionalnosti prostora. Kada se zatvori, terasa može postati idealna ostava.

Mesto za pušače

Suživot pušača i nepušača može biti problematičan, gotovo isto koliko i sprovođenje odluke da se puši isključivo napolju, to jest, na terasi. Istini za volju, podjednako je neprijatno i kada se duvanski dim uvuče u nameštaj i kada je zaista teško izluftirati stan nakon posete gostiju koji puše. Zastakljivanje terase moglo bi biti rešenje. Naime, zatvorena terasa postaće prostor koji neće biti neugodan ljubiteljima cigareta. Uz to, može se urediti veoma lepo te nikom odlazak na terasu zbog pušenja neće ličiti na „isterivanje“. Takođe, terasu, odnosno, bivšu terasu, lakše je izluftirati nego čitav zadimljeni stan.

Zastakljivanje terase: ARGUMENTI PROTIV

Dok bi neki učinili sve da bi stan bio prostraniji, neki su rešeni da sebi teresu ne uskrate ni po koju cenu. Predstavljamo njihove razloge koji, za razliku od onih koji idu u prilog zastakljivanju, ne traže dodatna pojašnjenja.

Terasa je idealan prostor za:

  • Odmor i opuštanje;
  • Prvu jutarnju kafu, ili prvu posle radnog dana;
  • Gajenje cveća i različite hobije;
  • Sušenje veša;
  • Spavanje tokom toplih letnjih noći (može i popodnevna dremka, ako je terasa u finom hladu);
  • Uživanje uz računar ili muziku, skoro kao u prirodi, kada za šetnju ili izlet nema vremena;
  • Improvizaciju letnje kuhinje;
  • Različite druge aktivnosti koje gode onima kojima terasa i pripada.

Svaka prilika da se govori o zatvaranju terase je prilika da se izrazi stav o tom predlogu. Stoga: da li ste vi ZA ili se tome oštro protivite?

Mini podsetnik: U slučaju da i sami razmišljate o ovoj intervenciji, najbolje je konsultovati nekog ko bi dao svoj savet iz stručnog ugla.