Enterijer se najbolje i najjednostavnije može osvežiti putem boja. Neutralne nijanse, već je svima jasno, osvojile su dizajnersku scenu. Međutim, egzotika u pogledu boja u enterijeru i dalje osvaja srca mnogih koji vole živahnije i razigranije tonove i atmosfere.

Retro boje su ponovo u modi, pa iako se neke nijanse mogu smatrati novim, one ipak svoje „korene“ vuku iz čuvenih dekora sedamdesetih. Uz to, sada su opet u trendu. Prirodniji i blaži tonovi iz tog perioda ne mogu se smatrati neutralnim. Iako dolaze inspirisane prirodom, retro boje nisu mirniji deo duha prirode. Naprotiv, usredsređene su na njene živopisnije elemente.

Filozofija enterijera sedamdesetih kretala se od hipi nijansi,  poput zlatno-žute, boje opeke ili rđe, a bili su popularni i geometrijski oblici ili neke upadljive šare. To je i danas moderno, možemo da kažemo, ali su varijante mnogo modernije i drugačije se kombinuju.

Duh sedamdesetih definitivno nije ideja koju bi želeli da slede mnogi, no ipak, postoje boje koje itekako mogu da budu zanimljive i dekorativne kada je reč o uređenju životnog prostora.

Koje su to retro boje koje mogu da osveže enterijer?

Cigla narandžasta

Ova boja nije bila retkost tokom pomenutog perioda, pa se u domu mogla naći u vidu dekorativnih detalja. Takođe, mogla je da zauzme i veće površine u kući: nameštaj, tepih, zidove. Istina da ovo danas i nije boja koja bi se rado preporučila za dominantniju u jednom prostoru. S druge strane, akcentovanje cigla narandžastom moglo bi da bude ne samo efektno već i veoma šik.

Enterijer toplijeg tona: zemljana crvena

Reč je boji koja je u doba čuvenih 70ih bila jedna od nijansi crvene boje. Mada danas ne možemo reći da je ova crvena dosta zastupljena, činjenica je da je crvenu danas vrlo laku useliti u dom. Uz to, izvodljivo ju je i pridružiti je većem broju stilova. Za retro boju crvene najviše se smatrala boja terakote, uz druge zemljane tonove crvene, koje bi se danas najviše nazivali jesenjim. Zato je ova nijansa idealan za ljubitelje jeseni, godišnjeg doba sa najfinijom paletom boja. Idealno za one koji planiraju krečenje u jesen.

Zlatno žuta – boja klasja

Ovi žuti tonovi, poprilično topli, bili su veoma popularni u vreme sedamdesetih, a boja klasja se mogla naći u većini kuhinja. Linoleum, tapete, nameštaj… odlično se uklapala na gotovo svaki način. Dizajneri tog vremena zlatno žutu tretirali su kao neutralnu boju, isto onako kako se danas gleda na bež ili na sivu. Ono što je zanimljivo je da je upravo ova boja najkasnije prestala da bude deo enterijeskog ambijenta.

Danas bi donela dozu dinamike u bezmalo svakoj shemi kada je u pitanju enterijer.

Enterijer i avokado zelena

Popularnost ove boje zadržala se do danas što potvrđuju palete boja mnogih kompanija u kojima se u ponudi i dalje nalazi avokado zelena. Za razliku od svih drugih retro boja koje su se mahom vezivale za određene prostorije u domu, ovo je nijansa koja je mogla da se primeni gotovo u svakoj. Uz to, mogla je da bude i deo zidova i/ili deo nameštaja, i da ostane vrlo efektna, živopisna, da prija oku i atmosferi u prostoru. Razlika ipak postoji, pa su danas ove nijanse prigušenije i manje dinamične u odnosu na nijanse sedamdesetih.

Čuvena braon

Popularna uvek, pa i sedamdesetih, braon je opstala i danas, ali je u to doba imala određenu dozu mekoće i prigušenosti. I braon važi za jesenju nijansu, a danas se ona mahom bira u svetlijoj i neutralnijoj paleti. Shodno tome, možemo zaključiti da se braon boji danas pristupa znatno pažljivije u odnosu na ranije godine.

O braon boji u enterijeru možete detaljnije pročitati na linku: Braon boja – univerzalna boja za uređenje

Enterijer u cvetnim tapetama – i to su sedamdesete!

Cvetne tapete, ili drugi dezeni sa krupnim printom bili su deo domova uređenih u retro fazonu. To je izvodljivo i danas, međutim, kao i uvek, preporučljivo je da se pažljivo biraju dezeni kako bi se što bolje uklopili u enterijer i kako ne bi neukusno vrištali sa zidova.