Pranje zidova definitivno ne spada u one poslove koji se rade sa uživanjem i lakoćom. Štaviše, ovaj posao svrstava se u jedan od napornijih što je i logično jer iziskuje dosta vremena i truda. Ipak, dobro i kvalitetno čišćenje doma podrazumeva obavljanje i ovog zadatka koji ne samo da će osvežiti zidove, već će doprineti da boja na njima ili tapete duže traju.

Zato je uprkos tome što je naporan ovaj posao nezaobilazan i najbolje je planirati ga za neki lep dan kako bi toplije vreme doprinelo bržem sušenju zidova.

Pranje zidova: pribor i materijal

  • Metla i/ili pajalica;
  • Merdevine;
  • Štap i sunđer ili štap sa sunđerom;
  • Peškiri;
  • Kanta sa toplom vodom i deterdžentom;
  • Krpe za brisanje prašine;
  • Nož koji nije naročito oštar (najbolje je ako je tup);
  • Najlon ili čaršav;
  • Sredstva za čišćenje.

Krenuti od raščišćavanja

Treba skloniti dekoraciju sa zidova: slike, umetnička dela i ostalo. Nameštaj odmaknuti od zidova, kako bi moglo nesmetano da se prione na posao.

Pre početka samog pranja, obrisati prašinu sa lajsni i zidova, a to se uglavnom radi pomoću metle i peškira. Peškir staviti na metlu i na taj način očistiti zidove odozgo nadole.

Podove od vode zaštiti najlonom ili čaršavom. Dobra su zaštita i jer ih je moguće pomerati tokom rada.

Ukloniti bojice ili krejone sa zidova: kako?

Pranje zidova dolazi kada se očiste fleke kojih najčešće ima. Ovde konkretno, poslužiće pomenuti nož, deterdžent za pranje, krpa, suv peškir i, naravno, voda. Nožem se uklanjaju grublje naslage krejona, a rastvorom vode i deterdženta dublji tragovi. Peškirom prosušiti nakvašeni zid.

Ukloniti sa zidova tragove markera ili mastila?

Perivi markeri brišu se lako: dovoljno je koristiti vlažnu maramicu ili nakvašeni ubrus. Kada je marker ipak otporniji, ovaj problem će, pored deterdženta, rešiti: deblji ubrus (može i peškir), lak za kosu i pasta za zube.

Najpre probati klasičnim ribanjem: deterdžentom i vodom. Ako nije uspelo, fleke naprskati lakom za kosu i pažljivo ubrusom trljati vlažno mesto. Ukoliko rezultati pokazuju da ovo deluje, ponoviti više puta.

U situaciji u kojoj se fleke od mastila ili markera ipak ne skidaju, premazati ih pastom za zube. Ostaviti da deluje 10ak minuta, potom prebrisati.

Čuvene fleke od kafe ili vina

Fleke od pića se uglavnom skidaju jednostavno, naročito ukoliko se očiste odmah. Međutim, u slučaju da se čišćenje ostavi za kasnije, i tada je moguće ukloniti ih, samo je potrebno pratiti savete.

Pranje zidova, odnosno, čišćenje ovakvih fleka traži standardni pribor i materijal: deterdžent, mlaku vodu, kantu, mekšu krpu i peškir koji će pomoći kod sušenja.

Dakle, u kantu s vodom sipati deterdžent, pokvasiti krpu i prionuti na trljanje fleka. Ispirati i trljati nekoliko puta kako bi se očistile i upornije mrlje.

Pranje zidova – konačno!

Nakon što se očiste fleke koje nisu deo trajne estetike zidova, konačno sledi pranje zidova. Ipak, njemu se pristupa na već poznati način: u kantu tople vode sipati deterdžent, pokvasiti i iscediti krpu i krenuti s pranjem. Merdevine su neophodne, te je i više nego dobro da ne postoji strah od visine. Oni koji ih baš i ne vole, ili se zaista plaše, mogu da probaju sa mopom.

Postupak, gotovo tradicionalan kada je reč o poslovima čišćenja, ponavljati dok se zidovi ne operu. Povremeno je potrebno promeniti rastvor vode i detedženta iz kante, kako bi pranje zidova ne bi bilo dodatno prljanje.

Savet: Nije preporučljivo koristiti obojene krpe ili sunđere, da njihova boja ne bi prešla na zidove.

Savet 2: Pranje zidova ne iziskuje natapanje ni sunđera ni zidova vodom. Višak vode i vlaga koja nastane uklanja se teže, a uz to su i pogodni za skupljanje nečistoća.

Pranje zidova, odnosno, čišćenje tapeta

Za pranje tapeta obavezno pročitati uputstvo proizvođača, jer se one, u zavisnosti od sastava, čiste drugačije. Najpre obrisati prašinu suvom krpom, a mrlje i otiske očistiti gumicom za brisanje. Nema potrebe za grubim trljanjem.

Pročitajte i tekst o lepljenju tapeta: Tapete su ponovo u modi. Nalepite ih sami.

Tapete starijeg datuma čistiti suvim sunđerom, dok se novije, odnosno perive tapete, čiste blago nakvašenim sunđerom. Ne treba mnogo kvasiti tapete, jer čišćenje ne znači i izazivanje oštećenja. Posle svega, suvom krpom preći preko očišćenih tapeta, da krpa upije višak vode.

Pranje zidova, finalni komentar

Već je jasno: nije neizvodljivo, ali jeste naporno i zahteva vreme i trud.