Odlaganje stvari je nešto u čemu preteruju bezmalo svi, ma koliko da su uvereni da se bore sa ovom navikom. Čak i ukoliko se neki ljudi istinski bore protiv nagomilavanja i prekomernog odlaganja, moguće je da ne postoji dovoljna svest o tome gde bi šta trebalo odlagati i na kojim mestima je stvari potrebno čuvati kako bi se očuvao njihov kvalitet.

Često se priča o tome čemu je gde mesto, pa se, shodno tome, neke stvari čuvaju tamo gde u suštini nije potrebno da se ikada nađu, osim na kratko i usput. Ipak, dom u kom se živi koliko je oaza i mirna luka, toliko je i baza navika koje se lako stiču. Neke od tih navika su dobre, prijaju i pružaju sigurnost, dok su neke nastale bez dubljeg razmišljanja o tome koliko su korisne, praktične i dobre.

Odlaganje je nešto što usvajamo skoro pa usput, ali navika čuvanja stvari u kupatilu bi trebalo da se preispita.

Kupatilo – prostor na kom se čuva i ono čemu tamo nije mesto

Upravo u kupatilu se najčešće nalaze stvari koje, mada upotrebna logika govori da treba, ipak nije mudro držati tamo. Kupatilo kao prostor namenjen za higijenu, ulepšavanje i brigu o sebi uglavnom je i mesto za odlaganje stvari koje se koriste upravo prilikom ovih aktivnosti. Međutim, uprkos navikama koje se neguju više godina, a možda i decenija, određene predmete pametnije je skloniti.  

Možda je najveća istina da najmanje stvari treba čuvati upravo u ovoj prostoriji, međutim, ne treba cepidlačiti i težiti savršenstvu. Najbolje je istaći koje su to najveće greške kada se govori o kupatilu i odlaganju.

Kojih 5 najgorih navika vezanih za odlaganje u kupatilu bi se trebalo što pre osloboditi?

Držanje električnih uređaja u kupatilu

Ova navika je OK samo onda kada su električni uređaji vodootporni. U svakom drugom slučaju nije pametno držati ih u kupatilu. Nije reč samo o mogućnosti kvarenja pomenutih uređaja, već su mnogo opasnije posledice od dodira sa vodom ili vodenom parom. Pretpostavljamo da nije neophodno navoditi šta sve može da se dogodi u tom slučaju.

Odlaganje brijača na kadu, ili bilo gde drugde u kupatilu

Skoro da ne postoji domaćinstvo u kom se brijači ne drže u kupatilu, što je krajnje pogrešna navika. Brijači imaju sečivo veoma sklono rđi koja uglavnom dolazi kada je sečivo izloženo većoj vlažnosti. Kada ili tuš kabina konstantno su vlažna područja u kupatilu, pa je samim tim opasnost od rđanja brijača još veća, a malo je onih koji ga suše nakon svake upotrebe. Iz tog razloga nije pametno odlaganje i čuvanje brijača u ovoj prostoriji.

Odlaganje lekova

Još jedna od loših navika kojima može da se robuje jeste odlaganje lekova u kupatilo. Osim kada je u uputstvu za korišćenje i čuvanje lekova naglašeno drugačije, medikamente je uglavnom potrebno čuvati na sobnoj temperaturi. Zato, kada se malo bolje razmisli, lekovima zaista nije mesto u kupatilu, pa je najbolje „preseliti“ ih.

Odlaganje šminke

Šminka nipošto ne bi trebalo da „stanuje“ u kupatilu jer ona, kao i lekovi, treba da bude na suvom i na sobnoj temperaturi. Kako u kupatilu stalno dolazi do promene i temperature i vlažnosti vazduha, to nikako ne odgovara kozmetičkim proizvodima. Možda je to jedan od razloga zbog kog su sve popularniji stočići za šminkanje?

P.S. I lakovi za nokte spadaju u stvarčice kojima nije mesto u kupatilu

Nakit u kupatilu?

Budući da boravak u kupatilu podrazumeva i pripremu za spavanje, nekada je najlogičnije nakit odložiti upravo tamo, pre kupanja. Međutim, ova navika važi za jednu od najnepametnijih. Promenljiva vlažnost vazduha doprineće propadanju nakita, pa je zato najbolje nakitu naći drugi dom i ukloniti ga iz kupatila. Ako je i zgodno skinuti ga u kupatilu, neka kasnije sklanjanje na suvo i bezbednije mesto postane navika koja će se brzo usvojiti.

Pročitajte i tekst o renoviranju kupatila: Renoviranje kupatila – mnogo nervoze ali sjajan epilog

Iako je možda nekima najlogičnije pomenute predmete držati u kupatilu, veoma malo treba da bi se shvatilo da ove navike nisu najbolja rešenja te ih je potrebno još jednom razmotriti.

Recite iskreno: da li se među pobrojanim navikama nalaze i neke vaše?