Konmari metod čišćenja već godinama osvaja svet. Mari Kondo, po čijem je imenu i nastala ova skraćenica, danas važi gotovo za gurua kada je u pitanju urednost doma. Knjiga koju je napisala po imenu „Magija pospremanja koja će vam promeniti život“ oduševila je mnoge, kao i drugi materijali dostupni na internetu a koji se tiču njenog odnosa prema uspostavljanju reda. Zato nije ni čudo što se ova Japanka nalazi među 100 najuticajnih ljudi na planeti.

Kada imamo na umu sve poslove i aktivnosti koji se odvijaju u kuhinji, možda će Konmari saveti biti od pomoći kako bi se stanje u ovoj prostoriji držalo pod kontrolom. Reč je o mini trikovima koji veoma brzo mogu postati sitne ali dragocene navike.

Kuhinja je nekad raj a nekad pakao

Čak i oni koji istinski vole da borave u kuhinji i spremaju nekada polude od svih poslova koje je tu neophodno obaviti. Kuvanje, spremanje, raspremanje, pranje, odlaganje… sve to u krug, pa nije ni čudo što u nekom trenutku nastupi demotivisanost. A nered, u slučaju da se čišćenje odloži za kasnije, i te kako može da izazove negativne emocije.

Ima li rešenja za ovo, takoreći, vrzino kolo?

Možda i ima, baš u idejama Mari Kondo, i njenom čuvenom Konmari metodu koji se odnosi na sređivanje ove prostorije. Kako se Mari Kondo zalaže za raščišćavanje svakog i naizglednog nereda, to važi i za kuhinju. Zato, ona predlaže da se kuhinja oslobodi od sudova, činija, tiganja, šerpi i svih drugih stvari koje zaista mogu da zatrpaju prostor.

Konmari pravilo u kuhinji: osloboditi radnu površinu

Dakle, posle sklanjanja šerpi, tiganja i drugog standardnog kuhinjskog nereda, na red dolaze i blender, sokovnik, posude za šećer, kafu.. Treba se voditi, savetuje Japanka, svim onim stvarima koje jesu smetnja u trenutku kada se odlučimo na čišćenje kuhinje. Shodno tome, te stvari su smetnja u svakom drugom trenutku. Zato za njih treba naći drugo mesto i radnu površinu ostaviti čistom.

Sudopera, rerna, radna površina treba da se brišu redovno

To znači: nakon svake upotrebe. Odlaganje tih poslova samo znači odlaganje neprijatnosti koja će doći kasnije. Konmari metod za čišćenje kuhinje odnosi se i na sređivanje delova koji se isprljaju tokom pripreme jela ili pranja sudova. Mari Kondo objašnjava da kada je radna provršina čista, brisanje svakog dana nije nikakav problem. A kuhinja, u tom slučaju, blista.

Konmari metod o kanti za đubre: skloniti je sa vidnog mesta

Preciznije: i nju bi bilo najbolje pozicionirati ispod sudopere. Mari Kondo u svojim čuvenim Konmari savetima objašnjava da je ispod sudopere kanta nadohvat, a ne narušava estetiku kuhinje. Uz to, podsetnik koji je jasan i bez instrukcija: đubre treba izbacivati to češće.

Pročitajte i: Dezinfekcija: trenutno najvažnija reč u svetu

Šta još treba smestiti dalje od šporeta i sudopere?

Svakako: začine, ulje, sirće, pribor za kuvanje. Čak i malo stvari veoma lako može da izazove veći nered, što nikome nije u interesu. Pogotovo nije onima koji su radi da unaprede svoje navike zarad urednijeg prostora. Zato dobro dođu Konmari instrukcije.

Konmari metod i frižider: ne prepunjavati ga

Konkretnije, Konmari savet o frižideru poručuje da bar 30 odsto prostora u njemu bude prazno. Nije retkost u svakom domu da se teško nađe mesto u frižideru za neke namirnice, jer je prepun. Ukoliko je uvek barem jedna polica dostupna, taj problem više ne postoji. A ujedno, uspostavljanje ovog modela raspoređivanja u frižideru podrazumeva i pažljivo skladištenje.

Posle teksta sigurno se pitate: kakvi li su Konmari saveti o drugim prostorijama u kući?