Dizajn enterijera je oblast koja interesuje većinu ljudi. To je i normalno, jer svako ima želju da mu dom bude lepo dekorisan. Ipak, ima i onih čije se interesovanje za enterijer smatra u neku ruku opsesivnim.

Ima onih kojima je važnije da isprate estetski okvir od toga da raspored bude funkcionalan.

Kao i onih koji mnogo važnosti pridaju odnosu simetrije i asimetrije.

A i onih koje dizajn zanima čak i kada je u pitanju četkica za zube.

U slučaju da Vas je sam uvod naveo da posumnjate da ste opsednuti dizajnom enterijera, ili ste već odavno sasvim sigurni u to, ovaj tekst svejedno može da Vas zabavi.

Dakle, koji znaci navode na sumnju da je dizajn enterijera Vaša opsesija?

Čim kročite u neki prostor, već znate kako bi on mogao da izgleda

Konkretno, odmah znate šta bi ga taj prostor upotpunilo, kao i to koje su njegove manjkavosti. Naravno, često i savetujete ljude iz svoje okoline koji se spremaju za renoviranje, krečenje ili bilo šta drugo u kući ili stanu. Nesumnjivo, većini ste prva asocijacija kada pomisle na dom koji je divno uređen.

Osvežavanje prostora u Vašem domu praktikuje se često

Ovo najčešće znači da se ideja o premeštanju stvari u nekoj prostoriji realizuje za tili čas. Drugi ukućani nekad i ne znaju šta se sprema i, po povratku kući, samo zateknu novi raspored u dnevnoj sobi. Nekad je u pitanju nešto manje radikalno: prefarban kuhinjski element, vrata, stolica ili stočić. U svakom slučaju, ovakva iznenađenja u domu su česta, a ukućani se tome više i ne čude.

Obožavate jastučiće. Baš, baš mnogo jastučića.

Jastučići na krevetu, posebno oni kojih ima baš dosta, nepotrebno su gomilanje skoro svima. Osim ljubiteljima ideja za uređenje. Jastučići garantuju udobnost, međutim, jeste malo bizarno ako je potrebno nekoliko minuta raskloniti ih. O ponovnom vraćanju na mesto i uspostavljanju pravilnog rasporeda da se i ne govori. Oni kojima je dizajn enterijera gotovo u krvi uopšte ne vide problem u trošenju vremena na pravilno dekorisanje jastučićima. Štaviše, smatraju taj poslić krajnje opuštajućim. Prepoznajete li ovaj znak kod sebe?

Ređanje knjiga po bojama.

Dizajn enterijera estetiku stavlja ispred funkcionalnosti. Zato nije retkost da se zatekne biblioteka sa knjigama poređanim po boji. Neki ljubitelji književnosti govorili su da ih tako uređene biblioteke pomalo i vređaju. Štaviše, oni su usredređeni na to da knjige grupišu po žanrovima, temi ili bilo kom drugom planu i programu. Međutim, oni kojima je sjedinjavanje knjiga po boji jedino pravilno visoko se kotiraju u mini testu koji procenjuju koliki je stepen zainteresovanosti za dizajn enterijera. Kako izgleda Vaša polica sa knjigama?

Dizajn enterijera i sveće u domu: postoji li povezanost?

Sveće mogu biti i znak koji navodi na pogrešan trag, jer mirišljavih sveća skoro da ima u svakoj kući. Svakako, nekoliko ovakvih detalja u domu nije isto što i dom prepun sveća. U slučaju da ste tip osobe koji sveće bira po mirisu, ili vezujete mirisne note za određene praznike, i konstantno ih kupujete… možda i jeste u grupi onih kojima je dizajn enterijera opsesija. Šta Vi kažete?

Dizajn enterijera i Pinterest

Da li ste ona osoba koja sate na telefonu ne provodi ćaskajući na društvenim mrežama, već najviše volite Pinterest? U stvari, ne Pinterest kao Pinterest koliko sve fotografije vezane za enterijer. Pri tom, ono što Vam se svidi čuvate u folderima. Onda sumnje nema: Vi JESTE opsednuti dizajnom enterijera!

Pogledajte i ovaj zanimljivi tekst: Dom kao iz časopisa u nekoliko trikova

Ne zaboravimo Instagram.

Pratite komšije i prijatelje, ali najviše ste usredsređeni na korisnike koji, sudeći po fotografijama koje kače, takođe obožavaju dizajn enterijera.

Izvrsno poznavanje boja i razlikovanje nijansi.

Kod Vas nema dileme šta je rezedo, šta mint, a šta tirkizna. Štaviše, savršeno razlikujete boju slonove kože i nijansu prašine. Razumljivo, znate nazive nijansi koje drugi i ne razlikuju, što nikako ne možete da shvatite. O, da, dizajn enterijera je za Vas i više od hobija.

Za kraj

Za one koji se i nisu prepoznali u svim navedenim znacima nema brige: Nije izvodljivo navesti sve što upućuje na ovu opsesiju, ili ste jednostavno na početku njenog razvijanja. Ipak, neka Vas teši što niste jedini. Ima NAS mnogo. 🙂