Viva Magenta 18-1750 je boja koja će dominirati u 2023. godini. Još u decembru „Pantone“ Institut obnarodovao je da će godinu koja sledi obeležiti ova posve neobična nijansa. I ostali smo zatečeni. Koja je to uopšte boja?

Ovo je, objašnjavaju stručnjaci, mešavina ljubičaste i jarkoroze, dok je dominantna nota Viva Magente, ipak, ružičasta.

„Pantone“ ispituje trendove

Institut za boje fokusiran je na istraživanje trendova u raznim sektorima, a pored mode i lepote tu su i: tehnologija, uređenje doma i dizajn. Već skoro 25 godina ova kompanija ima i zadatak da pronađe nijansu koja će uhvatiti duh vremena i dati ton godini koja sledi. I ne može se reći da im ne ide od ruke.

U 2022. bojom godine proglašena je Very Pery. Najspecifičnije bilo je što se jedino tada kompanija nije odlučila za boju iz vlastite arhive, već je proizvela novu nijansu za tu priliku. Tako da je prošlogodišnji izbor u svakom smislu predstavljao novitet.

Viva magenta – simbolika

Boja koja je iznijansirano grimizno-crvenog tona asocira na moć, slobodu, eksponiranje, ali i optimizam. Iz „Pantone“ tima objasnili su da je ideja bila da upravo Viva Magenta ohrabri ljude da budu kreativni, da se oslobode stega i (samonametnutih) granica.

„Viva Magenta je pulsirajuća boja čija bujnost podstiče optimizam i radost. Moćna i osnažujuća, to je animirana crvena koja podstiče eksperimentisanje i samoizražavanje bez ograničenja; naelektrisana nijansa bez granica“, navedeno je u saopštenju krajem prethodne godine.

Potpredsednica Instituta, Lori Presman, podsetila je da su umirujuće i optimistične boje bila razumljiv izbor u vreme kada je neizvesnost bila svuda oko nas. Zato je Viva Magenta tu da ponudi sigurnost i samouverenost, što će biti neophodno u ovom trenutku budući da svet nastoji da (ponovo) stane na noge. Čini se da polazna ideja nije loša, dok je boja veoma inspirativna.

„Živimo u prilično nekonvencionalnom vremenu. Jedina stvar koja je postala konvencionalna je upravo nekonvencionalnost“, rekla je Presmanova.

Viva Magenta – revolucionarna boja?

U vremenu u kom smo dobrano zagazili u sivilo, sumrak, samim tim i pesimizam lišen nadanja Viva Magenta može da uskoči i pruži otpor. Mada izgleda čak neprirodno, pomalo digitalno – pošto podseća na pećinske slike, boje galaksije, važno je naglasiti da je ovu boju napravio čovek. 

Njeno pojavljivanje, odnosno, nastanak vezuje se za 19. vek i period revolucije u industrijskoj hemiji. Pomenuta revolucija otpočela je 1856. godine pronalaskom prve sintetičke anilinske boje poznate pod imenom mauvein. Veliki uspeh ove boje koju je otkrio engleski hemičar Vilijam Henri Perkin bila je podsticajna za evropske hemičare da nastave tim putem.

Četiri godine kasnije (1860), britanski hemičari Džordž Mol i Čejmbers Nikolson napravili su još jednu anilinsku farbu. Prvobitni naziv boje bila je „rozein“, međutim, preimenovana je u „magenta“ – u čast bitke kod istoimenog grada u Lombardiji koja se 1859. vodila između Austrijanaca i Francuza.

Boja hladnih i toplih tonova

Iako na prvi pogled vrlo jaka i dominantna Viva Magenta je boja i hladnog i toplog tona, te predstavlja svojevrsni balans. To je, simbolički, značajno, budući da je i polazna ideja da ova boja ujedini stvarni i virtuelni svet, fizičko i digitalno, stabilno i odvažno.

Šta nam „Pantone“ poručuje izborom ove boje?

Budući da je reč o vrlo živoj, definitivno dinamičnoj, primetnoj i odvažnoj boji nema sumnje da se kroz Viva Magentu predviđa godina koja bi mogla biti poput same simbolike ove nijanse: snažna, borbena, upečatljiva, dakle, hrabra i neobuzdana, gotovo neustrašiva.

Možda je to poruka koju treba upamtiti, te se ove godine više i osmeliti.