Dekoracija doma u vreme novogodišnjih i božićnih praznika uglavnom uveseljava sve ukućane. Ono što može predstavljati poteškoću u svakom narednom kićenju jeste bojazan da sve uvek izgleda isto. Iako ideja za ukrašavanje zaista ima mnogo, istina je da za neke treba izdvojiti više novca. Naravno, postoje i inspirativni predlozi koji vrlo malo koštaju i ne bi ih trebalo gubiti iz vida.

Ovaj tekst će naročito biti koristan svima koji nisu radi da mnogo troše na praznično dekorisanje, ali i onima koji su otvoreni za isprobavanja.

Dekoracija od suvog voća

Voće osušeno u rerni već mirisom budi duh praznika. Uzmimo za primer mandarine – i vizuelno su neodvojive od novogodišnje atmosfere. Suvo voće je isplativ ukras koji se može staviti na jelku, ali će dobro izgledati i kao deo božićnog aranžmana na stolu.

Girlanda od recikliranih materijala

Osobe koje žele da im dekoracija bude posebnija od tipičnog kićenja šljokicama, voleće homemade dekorisanu girlandu. Šišarke, kokice, parčići ukrasnog papira, bobice, davno kupljeni ukrasi ili bilo šta drugo što već postoji u domu biće dovoljan materijal za rad. Rezultat će biti unikatna girlanda koja će privući pažnju svakog gosta.

Dekoracija jelkicama – što više to bolje

Jelka kao najveći simbol Nove godine prisutna je u skoro svakom domaćinstvu ovih dana. Ipak, istinski ljubitelji dekoracija neće se zadovoljiti samo jednom jelkom ili minimalističkim kićenjem. Mini jelke napravljene od grančica pravog drveta jele ili od grančica neke stare veštačke poslužiće za ovaj projekat. Uz sveće, nekoliko ukrasa ili drugu improvizaciju ovo minijaturno novogodišnje drvo izgledaće divno gde god da se postavi.

Kićenje čarapicama

Reč je o adventskim girlandama koje su danas veoma popularne. Kada ne postoji naročito veliki budžet namenjen nabavljanju novih ukrasa i ova mogućnost dolazi u obzir. Šta je potrebno za girlandu od čarapa? Dvadesetak čarapa, vrpca ili izdržljiviji konac i drvene štipaljke. Jedino što preostaje jeste ubacivanje slatkiša u čarape kada dođe vreme za darivanje.

Venčić od lizalica

Venčići su jedna od prvih asocijacija na praznike. Zato ih u vreme novogodišnjeg ukrašavanja nikad dosta. Prava novina u dekorisanju bili bi jestivi venčići – lizalice spojene tako da liče na srca, okačene na kanap. A ova dekoracija bila bi naročito ukusna – kada  se pojedu slatkiši iz paketića i jestivi venčić doći će na red. Zato ne grešimo kada kažemo da bi se ulaganje u ovakav ukras isplatilo.

„Pravi“ venčić

Dekoracija koja traži pripremu, a samim tim i istraživački rad. Šalu na stranu, kako bi se napravio prirodni venčić treba izaći napolje i potražiti bilje, grančiće, jelkice koje su neophodni za rad na ovom projektu. Ovako dobavljeni materijal, u saradnji sa lepim sitnicama, ukrasnim suvim cvećem i mašnicama prelepo će izgledati na ulaznim vratima.

Dekoracija pomoću šišarki

Za ljubitelje jednostavnosti šišarke će biti sjajna inspiracija. Šišarke, mirišljave ili dekorativne sveće i poneki ukras biće dobitna kombinacija. Pravi se vrlo lako, te može da je kreira čak i neko ko nema mnogo iskustva sa samostalnom izradom ukrasa.

Pobrojano je samo nekoliko zanimljivih predloga koji bi bili novost u dekorisanju, a pritom jedva da bi nešto koštali. Postoji još mnogo sličnih varijanti koje bi se odlično uklopile u praznični ambijent, a da se spadaju i u budget-friendly ideju.

Posebno važno je to što će ovako realizovana novogodišnja dekoracija zasigurno izgledati skuplje nego što jeste.