Uređivanje životnog prostora samo po sebi je izazov koji često izaziva stres. Svaki ovaj poduhvat za cilj ima lepo dekorisan dom u kom će sve biti lepo, udobno i funkcionalno. Uspesi su česti, ali i greške.

Iako se trudimo da brinemo o svakom detalju tokom uređenja, uvek ostane nešto što se provuklo kao propust. Bilo da je u pitanju zid, ćošak, čitava prostorija, kada se sve završi, ostaje utisak da je ostalo nedovršeno i da nešto nedostaje.

Navodimo nekoliko grešaka koje su veoma česte kada je reč o dekorisanju enterijera.

Uređivanje spavaće sobe – prazan zid iza kreveta

Često slušamo o tome da spavaća soba treba da odiše toplinom i blagošću, ali nije retkost da se previdi ukrašavanje zida. Zato on često ostaje neuređen, prazan, pust pa čitava soba deluje kao da neke stvari još uvek čekaju na red da se dovrše.

Ovde rešenja ima mnogo: Ramovi za fotografije, slike, ukrasne police, tapete, pa čak i ogledalo nisu nimalo zanemarljivi predlozi. Svaka od ovih ideja, ali kombinacija nekoliko njih daće živost i zidu i celoj spavaćoj sobi.

Uređivanje dnevne sobe podrazumeva mesto za TV.

Čak i oni koji televiziju ne gledaju nešto redovno, imaju televizor. On je gotovo neizbežni stanar u svakom domu i zatičemo ga bezmalo svuda.

Useljavanje televizora u dnevnu sobu može da bude putem komode za ovaj uređaj, pravljene po meri cele prostorije, ali se TV može maskirati u domu. Klizni paneli jedno su od rešenja, jer se mogu otvarati i zatvarati, pa se onda I TV može po potrebi pojavljivati u domu ili sakrivati. Sve po vašoj potrebi.

Ponovo zid. Ovaj put iza kauča u dnevnoj sobi.

Činjenica je da zid ostavlja mnogo prostora za dekorisanje, međutim, može se baš zbog te slobode i javlja bojazan da će on usled uređivanja izgledati dosta pretrpano. Međutim, zid iza kauča nesumnjivo treba ukrasiti. To će dekoru dnevne sobe dati jedan fini balans, a kažu da upravo uređen zid omogućava ravnomerno strujanje energije u celom prostoru.

Šta su opcije? Tapete, naravno, uvek mogu da uskoče u pomoć, ali i vinil. Danas su sve češća rešenja fotografija ili slike. A možda nešto sasvim deseto, što je vama upravo palo na pamet?

Uređenje doma podrazumeva i podove.

Sigurno da je svima važan uredan pod, kvalitetan i lepog izgleda. Istina, pod sam po sebi može izgledati veoma lepo. Međutim, njegova ogoljenost, odnosno, odsustvo detalja može domu dati utisak nedovršenosti. Udobnost u kući satkana je upravo od sitnih pojedinosti.

Dobro znamo šta sve može da bude dekoracija podova. Tepisi i krpara su, sasvim razumljivo i očekivano, prva asocijacija. Oni za dom ne predstavljaju samo ukras, već upotpunjuju njegovo oblikovanje. Pomenućemo i poznatu udobnost: zahvaljujući krparama i tepisima, kretanje kroz kuću je udobnije i prijatnije.

Kuhinja bez karaktera.

Odnosno, kuhinja koja ne odiše nekim ličnim pečatom onih koji u njoj jedu i kuvaju. Odlično znamo prioritete za njeno uređenje: što funkcionalniji prostor i dobar raspored kuhinjskih elemenata. Međutim, nemojmo smetnuti s uma i njenu dekoraciju – kuhinja je živi prostor jednog doma, pa su važni detalji u njoj.

Ideje: otvorene police, saksije sa aromatičnim biljem, sveske ili knjige sa receptima postavljene na vidljivom mestu u kuhinji. Još lakše: izlaganje nekog posuđa i kačenje o zid, lepo i vidljivo izložene šarene šolje za kafu, šarenilo po zidovima, ili poigravanje za dezenima tapeta. Bilo šta od ovoga (ili više stvari) oživeće svaku kuhinju i ona će zračiti neverovatnom energijom.

Kupatilo takođe zaslužuje detalje

Dobro, svi znamo za prostirke za pod u kupatilu, znamo za držače za peškire i ormariće za skladištenje i druge stvarčice. Međutim, i kupatilo na neki način jeste prostor koji služi za skladištenje raznih stvari: kozmetike, preparata, šnalica, gumica, pa i nakita. Zato svakom kupatilu dobro dođe nekoliko kutija. U njima može da se smesti sve to što ne zauzima mnogo prostora ali kada se vidi, kupatilo deluje prenatrpano. Kutijice, bilo da su pletene, plastične ili platnene, izgledaće veoma lepo i biće od koristi.

Uređivanje doma sa sobom nosi mnogo zadataka, mnogo ideja ali i mnogo propusta. Srećom,  uređenje enterijera uvek ostavlja prostora za korekcije. Čak i kada su sitne, te korekcije su vrlo značajne. Uostalom, sve to vidite i znate i sami.