Fleke su svima nama neprijatnosti koje se uglavnom naprave za tren oka, dok nas njihovo uklanjanje dugo muči. Trenutak nepažnje ili nespretan pokret ruke ili noge i fleka je tu, a sa njom i problem kojim se treba pozabaviti.

Podjednako su nam iritantne i fleke koje napravi neko drugi i one koje su rezultat našeg rada. I uvek kad nastanu, zabrinemo se da je reč o nerešivom problemu i da mrlje ne mogu da se uklone.

Bilo da su u pitanju fleke na garderobi, stolnjaku, posteljini ili bilo gde druge, da je reč o vidljivim ili manje vidljivim mestima, razume se da su fleke smetnja i stvar sa kojom se treba obračunati.

Postoje trikovi koji pomažu kod uklanjaja fleka. Pobrojaćemo neke fleke koje je moguće sasvim ukloniti.

Fleke od voska

Sveća upotpunjuje trenutke svečanosti i romantike, ali kad od nje nastanu fleke, eto glavobolje. Međutim, spas postoje! Zapravo, postoje dva rešenja.

Materijal na kom je nastala mrlja treba staviti u hladnu vodu, kako bi se vosak stvrdnuo. Stvrdnute tragove voska izlomiti na manje komade i ljuštite pažljivo. One najsitnije ostatke treba očistiti benzinom. I nema više fleke!

Za drugi način potrebni su papir i pegla. Uflekano mesto prekrijte papirom i peglajte fleku preko papira. Potom, dobro operite materijal za koji ste strepeli da je bespovratno stradao.

Žvake su prave štetočine

Potrebno je jako malo da se žvaka zalepi za tkaninu i da nastupi nervoza. A tek kada se zalepi za tepih ili nameštaj. Muka živa! Međutim, ni fleke od žvake nisu nerešiva briga. I ovde, kao i kod sveće, rešenje se krije u hlađenju. Tkaninu za koju se ulepila žvaka stavite u zamrzivač. Žvaka kada se stvrde, veoma ju je lako ukloniti. Ako i ova metoda ostavi poneki trag, benzin će i ovde priteći u pomoć.

Fleke od ulja

Ove mrlje su najčešće, pogotovo kada je u pitanju kuhinja. Ipak, nije nerešivo. Mesto gde se fleka stvorila treba dobro istrljati ili deterdžentom za pranje posuđa ili sapunom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Zatim isprati vrućom vodom. Najčešće radi posao, zar ne?

Uvek je problem kada curi krv.

Najpre zbog zdravlja, međutim, i fleke od krvi deluju neuništivo. Lakše je nego što mislimo: ovde je od koristi hladna voda. Ostaviti materijal u vodi barem pola sata. Posle toga: istrljajte sapunom i isperite. Od fleke neće biti ni traga.

Fleke koje nastanu od rđe

Svako se bar jednom susreo sa rđom i njenom flekom. Da izgleda očajno – izgleda. Ali nije muka koja nema kraja. Zapravo, i ovde je reč o mrlji koju je moguće odstraniti.

Potrebni su limun i so. U sok od isceđenog limuna sipati kašiku soli, dobro izmešati i smešu sipati na tkaninu. Kada odstoji desetak minuta (koliko je dovoljno za borbu protiv rđe), mesto fleke dobro isprati hladnom vodom.

Mrlje od kafe.

Kafa je napitak koji se baš često prospe. Tokom ispijanja, donošenja tacne, ili prilikom nespretnog pokreta, svejedno. Mrlja je tu, a sa njom i pitanje: šta sad? Brzina je važna: tkaninu odmah dobro nasapunjati i oprati u vodi. Bitno je da voda bude hladna. Kako je u pianju fleka koja često nastane, utešno je znati da je reč o veoma lako rešivom problemu.

Flomaster je mrlja koja zaboli.

Pogotovo one koji nemaju decu, pa im neki mališani dođu u goste. Ili posete neke razigrane kreativce koji crtaju flomasterom. Nema potrebe za panikom, trik postoji i kada je reč o ovim intenzivnim bojama. Štaviše, sve je češće naići na upravo perive flomastere za kojima roditelji najrađe i posežu.

Trik je u mešavini alkohola i sirćeta i važno je dobro istrljati nastale mrlje.

Kad smo kod boja, ne zaboravimo karmin.

Česta muka i kod žena i muškaraca. Ma koliko da je lep, karmin jeste štetočina. Ipak, i to je rešiva stvar. Alkohol će biti od pomoći i kod uklanjanja ove fleke. Karminom obojenu tkaninu umočite u alkohol i trljati dok fleka ne iščezne. Nema potrebe za grubim trljanjem, alkohol je sam po sebi dovoljno jak, a karmini uglavnom nemaju intenzitet koji se ne može ukloniti.

Nerešivih problema itekako ima. Ali, kao što vidite, pojedine fleke nisu među njima. Pogotovo kada ste kod kuće i možete da odreagujete na vreme.