Čišćenje sa decom u društvu dobar je način da ih naučite da vode računa o stvarima. Prvenstveno, radnim navikama koje se ne tiču samo škole. Ovo je veoma važan ali i ne baš lak posao. Mada se ceo proces u više navrata može činiti uzaludnim, ne treba odustajati. Zajedničko obavljanje različitih poslova dobar je način da se deca osamostaljuju.

Čišćenje sa decom: kako kada i nas same često mrzi?

Treba posegnuti za trikovima. Reč je o zajedničkim poduhvatima koji će dati odlične rezultate: vi nećete konstantno sklanjati za njima, a oni će naučiti da čišćenje nije nužno celodnevna aktivnost koja iznuruje.

Pomoć u kući i čišćenje sa decom ne moraju nužno da predstavljaju podelu poslova tokom velikog spremanja. Ali: pospremanje igračaka, pranje sudova, usisivanje, brisanje prašine ili red u sobi su stvari koje zaista nisu zahtevne. Kao ni postavljanje stola ili rasklanjanje. U skladu sa uzrastom vašeg deteta, možete proceniti koje poslove može da obavlja.

Nudimo nekoliko trikova da zainteresujete decu za pomoć u kući.

Neka čišćenje bude igra.

Definitivno jedan od lakših načina da ih motivišete. Napravite od toga igru, izazov, pa čak i takmičenje. Takmičenje je posebno zahvalno ako imate više dece. Međutim, neka to ne bude borba za priznanje ko je bolji, a ko lošiji. Neka nagrada bude drugačijeg tipa: proglašenje za radnika meseca, na primer, a uz to dodajte još neku dobit.

Fazon Toma Sojera – reč je o jakom važnom poslu.

Sećate se već Toma Sojera i njegovo čuveno farbanje ograde? Njegov odnos prema tom zadatku (koji je dobio po kazni) učinio je da se svi drugi više zainteresuju za rad oko ograde od njega samog.

S decom ovaj način daje rezultate. Njima je uvek drago kada im se obraćaju kao da su stariji nego što su zaista. Zato ih treba angažovati tako što ćete im poveriti „važan zadatak“.  Da bi bili motivisani, predstavite to deci kao posao koji ne može svako da obavlja, a kada prionu, hvalite ih. Važno je da ih bodrite, kako bi se osećali spremnim za obavljanje tako „važnog“ posla.

Čišćenje sa decom mora da ima i svoj epilog. Neka dobiju nagrade.

Znate i sami koliko deca vole nagrade.  Možda su važnije i od samog igranja. Iskoristite to da ih dodatno zainteresujete za pomoć u kući. Za različite tipove angažmana neka postoje različite nagrade. One neka predstavljaju sitna zadovoljstva u kojima vaši mališani uživaju. Super ideja je i određivanje nedeljne nagrade koja sleduje ukoliko se obaveze odrade u roku.

Dajte deci rok.

To je dobra stvar da bi naučili da se organizuju, ali i da bi znali da im teče vreme za izvršavanje određenih stvari. Na primer, dajte im deset minuta ili manje za spreme svoje igračke. Vreme odredite spram količine nereda koji su napravili. Ne morate nužno pristupati strogo. Dok merite vreme, recimo, štopericom, bodrite ih, podstičite. Nek to ne rade po kazni, nego nek se potrude da se što pre reše nereda koji im stoji na putu do novog uživanja. Možete i zajedno brojati igračke. Na srpskom, ali i na drugim jezicima. Neka poslovi sa decom budu zabavni!

Čišćenje i pauze – uživajte u trenucima predaha

I vi pravite pauze dok radite samostalno, stoga, neka ih bude i kada pomažu deca. Međutim, imate u vidu da njima pauza nije isto što i vama. Kada odmaraju, pustite im muziku, neka zaigraju, zabave se. Dogovorite se šta može biti vaša muzika tokom radne akcije. Ako nisu muzički tip, onda odaberite nešto drugo, što je bliže interesovanjima vaših mališana.

Izvlačenje papirića i biranje brojeva i boja.

Čišćenje sa decom podrazumeva osmišljavanje izazova. Ispišite zadatke ili osmislite boje koje će nešto označavati. Neka izvlače ili biraju samostalno brojeve ili boje – to će značiti da biraju poslove ili zadatke koje će obavljati za taj dan ili nedelju. Na primer, broj 7 – 7 minuta usisavanja, 7 igračaka koje treba da pokupi ili slaganje u orman 7 odevnih predmeta.

Možda na prvi pogled deluje komplikovano, ali igranje i čišćenje sa decom ujedno može biti prilika za druženje koje će značiti i vama i njima.