Boja korala je boja ove godine. Svake godine željno se iščekuje proglašenje nijanse koja će biti u trendu čitave godine. Pantone, svetski proizvođač boja već godinama uživa poverenje dizajnera enterijera. Zato je ideja o Boji godine postala gotovo tradicionalna, i traje već 19 godina.

Razumljivo, boja godine bira se sa željom da to bude nijansa koja će pratiti duh vremena i koja će nadahnjivati događaje iz godine koja dolazi. Izbor se vrši nakon detaljnog istraživanja savremenih trendova, ali i društvenih i ekonomskih fenomena.
Boja korala, tačnije živi koral (living coral), odabrana je za boju 2019. godine zbog utiska da našoj svakodnevici nedostaje živosti i optimizma. Jarka i vedra, boja korala trebalo bi da motiviše, inspiriše i razmrdava, da predstavlja svojevrsno buđenje za one koji imaju utisak da se u životu kreću „kao na traci“.

Boja korala – tu je da podseti na sitna zadovoljstva.

Za boju godinu izabrana je kako bi podsećala na male trenutke radosti, na lepotu prirode, na drage trenutke predaha. Koralni grebeni, zalasci sunca, rumeno nebo… Sve su to autentične nijanse sitnih i važnih trenutaka koji nas mogu obradovati. Buđenje optimizma, to je bila Pantone zamisao kada je izbor pao na boju korala.

U domu, boja korala predstavljaće odvažnost.

U odnosu na već poznate jarke nijanse poput crvene i narandžaste, boja korala ne poseduje tu „vrišteću“ snagu, već je satkana od tihih i odmerenih tonova. Zato poseduje i dozu nežnosti. U  enterijeru će biti zahvalno rešenje onima koji su odlučni u tome da unesu neke promene. I koji su se uželeli  životne vedrine.

 Kako je istovremeno jaka i umirujuća, boja korala lako se može kombinovati sa drugim tonovima. Dobra je za uvođenje kontrasta, ali i za poigravanje sa neutralnim nijansama.

Za one koji nisu previše odvažni da celu prostoriju okreče u boju korala, jedan zid obojen ovom bojom takođe će prostoru dati živost i vedrinu. Dnevna soba će, zahvaljući koralim detaljima, delovati vrlo gostoljubivo, a spavaća soba biće opuštajući prostor za odmor i sanjaranje. Čak i u hodniku boja korala neće proći nezapaženo. Kuhinja u koralnoj nijansi? Što da ne? Inspiracija ima toliko! Prostoru u koji se useli, boja korala pružiće sasvim novi šarm koji će upasti u oči svima koji se u njemu nađu.

Boja korala kao boja nameštaja.

Uvođenje ove nijanse u dom putem nameštaja jednostavniji je način za osveženje životnog prostora. Fotelja, stolica, sofa, otoman, stočić za kafu… bilo koji od ovih elemenata u boji korala u prostoru će izgledati predivno. Boja 2019. osvežiće svaki kutak, i inspirisaće i donositi lepo raspoloženje.

Nije nužno da za ovu novinu u domu kupujete nove stvari. Samostalno ofarbajte stočić ili komodu, presvucite trosed ili fotelju… Ideja za inovacije u enterijeru uvek ima, one ne moraju nužno da podrazumevaju i veliki trošak.

Tekstil u boji korala je odlična ideja.

Zavesa, stolnjak, tepih ili jastučnica u boji korala doneće živost vašem domu kao što bi to učinila fotelja ili sofa. Bilo da ovu nijansu isprobavate kroz nameštaj ili tekstil, ona će svejedno buditi optimizam. Svakako, poigravanje sa materijalima u ovoj boji koštaće vas manje od kupovine nameštaja.

Mnogo je načina da putem boja menjate enterijer ili njegove detalje. Gledajte na to kao na igru u kojoj ćete uživati.

Boja korala i druge nijanse

Već kada je vidimo, shvatimo da je njen akcenat u domu i više nego uočljiv. Vesela, svetla, jarka ali ne previše, lako će u prostor uneti efekat intenzivnog, ali bez preterivanja. Zato je zgodna i za korišćenje kroz detalje, ali i kao dominantna nijansa.

Za enterijer u kome vladaju neutralni tonovi, boja korala biće boja svežine i dinamike. Budući da je veoma neobična, u isti mah može da izgleda i vrlo šik. Na primer, zid okrečen u boju korala, ukrašen belim ili crnim ramovima izgledaće veoma ljupko, otmeno i moderno. I sve to istovremeno.

Siva, boja među popularnijijima, sa bojom korala odlično će se slagati. Prostor uređen ovim dvema nijansama biće neverovatno prijatan, a odličan tri biće u saradnji sa bojom drveta. Čitava prostorija odisaće toplinom.

Istovremeno igriva i sveža, boja korala biće pravo osveženje – donosiće osećaj ušuškanosti, podsticaće kreativnost i a njena jarkost neće dopustiti da se lako prepustimo mašineriji svakodnevice.