Tržište nekretnina u godini za nama nalazilo se pred velikim testom. Naime, pandemija virusa korona uticala je na sve oblasti, a ni situacija sa nekretninama nije bila izuzetak. Vanredno stanje skoro pa je zaustavilo kupoprodajnu dinamiku. Kada je u pitanju izdavanje stanova, u 2020. godini bilo je i više nego prisutno variranje cena i to je izluđivalo one koji su u tom periodu tragali za stanom. Doduše, problem sa izdavanjem stanova prisutan je već duže vreme.

Shodno svim okolnostima, sasvim normalno da je početak 2021. godine potegao i pitanje: šta da očekujemo?

Šta govore podaci o prethodnoj godini?

Podaci koje je dao Republički geodetski zavod, potvrdili su osetan pad na tržištu nekretnina u prvoj polovini 2020. Logično, to se sve odvijalo u martu i aprilu, pa je, kada se prethodna godina poredi sa 2019., pad u pogledu kupoprodajnih aktivnosti bio 25%.

tržište nekretnina stanovi sigma nekretnine zrenjanin

Druga polovina 2020. godine donekle je popravila stvar. Tržište nekretnina dosta se brzo vratilo u normalu i nastavilo sa aktivnostima i dinamikom koja se odvijala pre pandemije. Dakle, stvari su se vratile na stari tempo i kada je u pitanju broj kupoprodajnih ugovora i kada je reč o cenama nekretnina. Ta fleksibilnost na tržištu bila je zaista veliko iznenađenje.

Tržište nekretnina: očekivao se pad cena, ali se nije desio

Kako se kupci poslednjih godina žale na visoke cene nekretnina, situacija sa koronom donela je nadu da će nakon perioda mirovanja uslediti pad cena. Do toga, ipak, nije došlo, već se dogodila sasvim suprotna stvar – cene su rasle.

Tržište nekretnina: potražnja za vikendicama

Vikendice su prošle godine bile traženije nego ranije. Tačnije, podaci govore da je u prvoj polovini godine prodato 40% više vikendica nego u tom istom periodu pretprošle godine, a najviše od njih prodato je na teritoriji Vojvodine.

Nije začuđujuće, budući da su mere tokom borbe sa pandemijom navodile ljude da nađu rešenje i da se negde izmeste, opuste i pokušaju da žive bez velikog pritiska.

tržište nekretnina novi sad sigma nekretnine zrenjanin

Šta očekivati u 2021. godini?

Ovo pitanje odnosi se na sve sfere naših života, pa ni tržište nekretnina nije izuzetak. Sa razlogom se postavlja pitanje: šta nas čeka?

Informacije koje imamo iz ove godine govore da će ove godina dostići rekord kada je reč o broju izdatih građevinskih dozvola. Uz to, cene stanova u novogradnji nisu počele da padaju, pa shodno tome, može da se očekuje njihov rast. Ta situacija bi mogla da utiče i na cene starogradnje, najviše na mestima gde je u planu građenje novih projekata.

Treba podsetiti da je prošle godine NBS donela mere koje podržavaju novogradnju, a najvažnija od njih tiče se dozvole za stambene kredite za objekte koje su izgrađeni 60%, umesto dosadašnjih 80%. Takođe, preporučeno je da visina obaveznog učešća za stambeni kredit iznosi 10% umesto 20%. Dosad su ovu su preporuku prihvatile dve banke.

tržište nekretnina grad sigma nekretnine zrenjanin

Imajući u vidu trenutnu situaciju i saznanje o tome da je visok procenat nekretnina koje se kupuju u kešu, možemo da zaključiti da će tržište nekretnina ove godine u najvećoj meri biti stabilno.

Treba podsetiti da pomenuti rekord u dobijanju građevinskih dozvala ukazuje da investitori imaju plan, i da će to, očekivano, uticati na cene stanova u novogradnji.

Kretanje cena koje je poznato iz prethodnih godina, zajedno sa pokazateljima koji su trenutno više nego očigledni potvrđuju da će se i u 2021. godini rast cena nekretnina nastaviti, naročito ako imamo u vidu situaciju sa ponudom i potražnjom u Srbiji.

Kategorije