[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Cena nekretnine, tačnije, pravilno određivanje iznosa koji bi se realno za nju mogao tražiti prilikom prodaje tema je koja nikad nije naodmet. Mada je razumljivo da je prodavcu u interesu da kuću ili stan proda po što višoj ceni, nije retka situacija u kojoj nekretnina dugo ostaje neprodata – upravo zbog nerealnog iznosa koji se za nju traži.

Iz tog razloga je od velikog značaja dobro se pripremiti za sve što sledi – i u informativnom smislu, ali i psihički.

Šta je važno imati na umu pri formiranju cene?

Važan korak u celom procesu prodaje nekretnina jeste istraživanje tržišta.

Ispratiti prodaju nekretnina na istoj lokaciji

Cena nekretnine se formira kroz ispitivanje konkurencije. Konkretno, odličan korak jeste  upoznavanje sa trenutnom prodajom nekretnina na istoj lokaciji. Danas je, srećom, zahvaljujući internetu mnogo lakše doći do svih podataka.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20325″ alignment=”center”][vc_column_text]Mimo lokacije, potrebno je obratiti pažnju i na druge stvari vezane za stanove i kuće u komšiluku: kolika je kvadratura, i u kakvom se stanju prodaju. Takvom analizom može se otkriti koliko je cena koja je prvobitno na umu u skladu sa aktuelnom situacijom.

Pored internet pretraživanja, dobro je raspitivanje

U slučaju da je izvodljivo, dobro je popričati sa nekim poznatim ko je prošao kroz proces prodaje nekretine. Na taj način mogu se saznati dosta korisne informacije, ako ne samo o ceni, a onda o čitavom toku prodaje i mogućim poteškoćama. Ujedno, na ovaj način mogu se dobiti korisni saveti koji će biti i neki vid usmerenja.

Cena nekretnine: imati u vidu i Republički geodetski zavod

Nije loše pre prodaje i celog uplitanja u sve predstojeće postupke proveriti uknjiženost nekretnine, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Sajt Republičkog geodetskog zavoda je pregledan, te je za preporuku uputiti se u podatke u katastru. Ovim putem će se razjasniti sve papirološke stavke i otkriti koliko je nekretnina koja se prodaje „čista“, odnosno, spremna za prodaju. Ukoliko postoje neki problemi, to saznanje biće ujedno i smernica šta treba još obaviti pre daljih bavljenja prodajom.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20326″ alignment=”center”][vc_column_text]P.S. Ne treba smetnuti s uma da će i potencijalni kupac upravo na ovom sajtu proveravati podatke o nekretnini koja mu privuče pažnju.

Cena nekretnine: konsultovati angenta

Kada se nekretnina prodaje preko agencije, razgovor sa agentom je neminovnost. Međutim, čak i kada se stan ili kuća prodaju samostalno, moguće je konsultovati agenta. Agent naše agencije, Milan Radojević, ljubazan je, komunikativan, otvoren za pitanja, a njegovo iskustvo u poslu sa nekretninama sigurno će biti od pomoći.

Glavni argument koji ide u prilog razmatranju razgovora sa agentom tiče se situacije sa terena. Agenti imaju mnogo precizniji uvid u mogućnosti i šanse koje ima nekretnina koja se prodaje, te je moguće i pitati koliko je realna prvobitno postavljena cena i kakve su realne šanse da se željeni iznos i dobije.

Cena nekretnine i procenitelj

Iako kruži informacija da procenitelj dolazi samo tokom saradnje sa bankom prilikom uzimanja stambenog kredita, ona je ipak netačna. Sasvim je izvodljivo na lični zahtev pozvati procenitelja. On će tom prilikom dati svoje mišljenje i posavetovati o ceni nekretnine. Naravno, ovaj način procene ne isključuje dolazak procenitelja koji dolazi upravo zbog stambenog kredita koji daje banka.

Procenitelj će, sagledavajući različite faktore, realno odrediti cenu, i potpomoći u slučaju da postoje određeni problemi ili otežavajuće okolnosti. Na taj način će cena nekretnine ipak postatiti poznatija stvar, i prodavcu će biti jasno koliko je njegova lična procena cene subjektivna, odnosno, koliko je sačuvao racionalni stav o onome što prodaje.

Cena nekretnine, naročito ona koja je formirana što objektivnije, prva je jasna stvar sa kojom se dalje kreće u potragu za budućim kupcem kuće ili stana koji je na prodaju.

Dalje se sve, uz malo strpljenje, razumevanja i u optimističnim prognozama, može okončati uspešno za obe strane – i za kupca i za prodavca.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1528639095956{margin-right: 20px !important;}”][vc_wp_categories title=”Kategorije” options=”count”][vc_wp_posts title=”Skorašnji članci” number=”5″][vc_posts_slider count=”3″ interval=”3″ slides_content=”teaser” slides_title=”1″ posttypes=”property”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1613854489121-ab1179ce41a53f480fe8d235e448e560-2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_pinterest][vc_googleplus][vc_facebook][vc_tweetmeme][vc_widget_sidebar sidebar_id=”default-sidebar”][/vc_column][/vc_row]