Tirkizna boja je  odličan odgovor na vapaj koji se desi te navede na dobro poznatu rečenicu: „Treba mi neka promena.“
Rečenica koja je sasvim normalna faza nakon koje slede: otkrivanje novog mesta gde se služi dobra kafa, novi posao, nova frizura, a neretko i – novi prostor u kom boravimo.

Svim tim promenama prethodi ista stvar – traganje za idejom ili dopunjavanje onih stvari koje već imamo na umu.

Za one koji su rešeni da preko potrebnu promenu unesu u svoj životni prostor važna je potraga za onim novinama koje bi mogle istinski da ulepšaju dom. Na prvom mestu, to je boja, možda baš tirkizna. Reč je o nijansi koja svemu daje novu draž i spram koje se neretko kombinuje sve drugo.

Tirkizna boja – smiruje i nadahnjuje

I što je još važnije, tirkizna osvežava. Tirkizna dopušta da pruža svoju snagu kroz detalje, ali može da bude i prisutna u većoj meri, kroz veće komade nameštaje. Bilo da se tirkizna unosi u prostor kroz detalje kao što su ramovi, jastučić, vaze ili činije, ona i kroz sitne elemente prikazuje svu svoju efektnost. Posebnu raskoš pokazaće ukoliko se uključi u enterijer koji baš i nije naročito svetao ili kome istinski treba posvetljenje. Tamnim bojama u prostoru tirkizna će doći kao melem a soba će delovati sasvim drugačije. To je i poenta promene, nije li?

Najlakše je tirkiznom oplemeniti sobu u kojoj preovladava bela. Tu su mogućnosti nepregledne i gotovo da nema nekih promašaja u spajanju. U belom prostoru tirkizna će pokazati svu svoju lepotu, a promene će biti vrlo vidljive.

Kako tirkizna ima mnogo svojih tonova, samim tim je zgodnija za kombinovanje uz druge nijanse koje imate u stanu – recimo, boju nameštaja. Sivoj, braon ili krem pa i boji drveta lako će se pridružiti lepa doza tirkizne u vidu fotelje, tepiha, ili kakve komode. Nisu nemoguće ni kombinacije sa crvenom, žutom, narandžastom, pink ali to je izbor za smelije i iskusnije u uklapanju različitih snažnih nijansi. (možda ste to baš vi). Sama po sebi, tirkizna je dosta intenzivna te je zahvalnije kombinovati je uz druge boje nego joj dopustiti da u celosti vlada prostorom.

Hrabriji tirkiznu kombinuju sa žutom, čime se postiže dvostruki efekat – žuta je energična nijasna koju će tirkizna umiriti  i dopustiti spokojne trenutke. Mada je za neke sama pomisao na kombinovanje ove dve nijanse šokantna, različitost u ukusima dopušta da nekima žuta i tirkizna budu odličan spoj. Ni mešanje zelene i tirkizne nije retkost danas, obe boje, svaka na svoj način, unose svežinu u prostor.

Uz crvenu, tirkizna može biti pun pogodak, mada neki savetuju da se uz ovaj spoj doda i nešto bele. Dve vrlo upečatljive nijanse uz dobru organizaciju prostora ali i boja mogu biti stvarno odlično rešenje, međutim,  mora se paziti da sloboda u uređivanju prostora ne dovede do  rezultata koji neće prijati. Zato, ma koliko žudeli za većim promenama, ne zaboravite na to da u svemu treba imati meru.

Za sva godišnja doba i stilove

Prve asocijacije za tirkiznu jesu: more, Grčka, predivne peščane plaže, zvukovi talasa i slan ukus letnjeg hedonizma. Ali iako je drže za letnju boju, tirkizna će nesumnjivo dobro izgledati usred jeseni i zime – tmurni dani bez sunca dovoljno često unesu neraspoloženje. Zato će povratak u dom osunčan tirkiznom ponovo izmamiti osmeh na vašem licu.

Istinskim ljubiteljima rukotvorina, etno motiva, goblenskih ramova i miljea, tirkizna će dobro doći kao boja koja dopušta isticanje pomenutih detalja. Stari goblenski ram ofarban u tirkizno dobro će izgledati i u modernom enterijeru. Smeđi tonovi uz tirkiznu daće prostoru vintage izgled, pa je ljubiteljima enterijera u kom dominira staro ruho tirkizna i više nego dobrodošlo rešenje.

Tirkizna simbolizuje sreću i harmoniju

Zato se osmelite i pokušajte da je zamislite u svom sadašnjem prostoru. Gde bi se dobro uklopila? Koji kutak u vašem životnom prostoru vapi za promenom?  Postoji li neki komad nameštaja koji biste mogli da obojite u tirkiznu boju i time omogućite živost vašem domu? Da li je moguće organizovati sređivanje jednog zida koji će prekrečen u tirkiznu dati efektost vašoj spavaćoj ili dnevnoj sobi?

Kad sklopite oči i zamislite se u vašem prostoru obogaćenom tirkiznom, kakav osećaj imate? Pa, hoćete li prionuti na posao?