Kupatilo i čitav poduhvat vezan za njegovo renoviranje ukućanima su uglavnom nešto poput noćne more. Uopšteno govoreći, prionuti na bilo koji posao vezan za reorganizaciju ili renoviranje istovremeno je pripremanje za čitav haos koji će uslediti.
Nekad smo uvereni da se čitav univerzum naoštri da nam oteža bukvalno svaki načinjen korak.
Zato je dobra organizacija glavna stvar koja će sprečiti da se stvari maksimalno otmu kontroli.

Važna stvar kada je kupatilo u pitanju često se tiče novca, jer se uvek kalkuliše koliko je para potrebno izdvojiti i koliko je sve to uopšte (finansijski) izvodljivo. To je osnova za postavljanje prioriteta, tačnije, za odlučivanje o tome šta će se sve srediti u kupatilu i koliko će biti izvodljivo tokom renoviranja ispuniti i estetske zamisli.

Kupatilo i renoviranje: odakle krenuti?

Krilatica kaže: OD PODA DO PLAFONA, ali to za kupatilo nije dobro rešenje. Zapravo, treba uraditi upravo suprotno. Proces renoviranja treba da se odvija od plafona do poda, kako bi se izbegla mogućnost oštećenja tek postavljenih pločica ili da se nešto drugo dodatno ne zakomplikuje.

Vreme je novac

Izreka koja je uvek validna pa i onda kada se renovira kupatilo, jer od toga šta sve planira da se sredi zavisi i to koliko će ti radovi trajati. Mit je da malo kupatilo zahteva manje vremena nego što je slučaj sa sređivanjem nekog prostranijeg.
Spisak stvari koje je planirano srediti odlučujući je u vremenskoj organizaciji, pa nipošto ne treba smetnuti s uma moguća kašnjenja u isporuci materijala, produžetak rokova za izradu nekog elementa koji ste poručili itd. Najveća muka se ogleda u činjenici da nema svako domaćinstvo dva kupatila,  te se tokom trajanja radova mora naći rešenje za kupanje i obavljanje nužde, ukoliko su u pitanju ozbiljniji radovi.

Kupatilo i planovi za renoviranje: zamisao i realnost nisu uvek u slozi

Problemi sa renoviranjem kupatila mogu se javiti (i) kada se ispostavi da ono što je prvobitno zamišljeno nije baš sasvim moguće. Zato je važno obaviti konsultaciju sa majstorom još pre renoviranja, jer će svaki dogovor biti ključan da se izbegnu velika kašnjenja, odstupanja od predviđenih rokova ali i komplikacije.

Takođe, veoma bitno realno sagledati stvari i shvatiti koliko se zamišljeno idejno rešenje uklapa u kvadraturu kupatila i koliko je sve to zajedno funkcionalno.

Kupatilo i proces njegovog renoviranja nisu mnogo komplikovani u pogledu pripreme materijala, budući da se gotovo svaki materijal za zidove može iskoristiti i za podove. Svejedno, prilikom donošenja odluke potrebno je imati na umu da se traži rešenje koje treba da traje nekoliko godina. Iz toga razloga najbolje je gledati dezen koji će se odabrati racionalno a ne isključivo pod uticajem trenutne modernosti.

Kupatilo i bitne stavke – ventilacija i rasveta

Slaba ventilacija nije dobra stvar – šteti i zdravlju i kupatilu, jer ga može ostaviti vlažnim. Zato je važno dok traje renoviranje slobodno pitati majstora za savet oko odabira ventilatora, pravog položaja, same instalacije ali i mogućnosti kontrolisanja rada ventilatora ugradnjom kombinovanih prekidača.

Bez dobre rasvete kupatilo može izgledati neugledno, nepraktično pa je, u zavisnosti od veličine tog prostora, bitan i raspored svetla. Svetlo na plafonu preporučljivo je za malo kupatilo jer tako deluje prostranije. S druge strane, veća kvadratura dopušta više eksperimentisanja, te se rasveta može postaviti kod ogledala, ali i ugraditi u police ili ormare.

Đavo je u detaljima – čak i u kupatilu

Iako držači za peškire, ručke od ormarića, pribor za pranje zuba, pumpica za tečni sapun deluju kao manje bitne stvari u odnosu na sve drugo čim se treba pozabaviti prilikom renoviranja, ne treba zaboraviti da i ove sitnice utiču na (novi) izgled kupatila. Možda novo ogledalo nije planirano, ali možda postoji popust koji će dodatno podstaći da se ogledalo ipak kupi. Takođe, nije naodmet porazmisliti o nekoliko novih peškira, podnim prostirkama ili dekorativnim kutijama za odlaganje šminke ili kozmetike. Spram izdataka za veće radove u kupatilu i neće biti neki trošak a itekako će doprineti vizuelnom utisku.

Kupatilo: blistav završni udarac

Kad se okončaju radovi, sledi veliko spremanje kupatila, tokom kog se  rešite svih dotrajalih stvari koje su se nepotrebno povlačile po kupatilu. Nakon svega, premijerno se okupajte u novom (konačno završenom) kupatilu, nazdravite (recimo) čašom vina i najzad mirno utonuti u san jer ste (kada je u pitanju kupatilo) mirni narednih nekoliko godina.