Fotografija i njen značaj već su dobro poznati, pa to kao što važi za uspomene, modu, važi i za nekretnine. Podsetimo se i izreke da je slika više od reči. Prvi utisak se uvek stiče na osnovu vizuelnog doživljaja i to kako reagujemo na nešto što vidimo prvi put itekako ima udela u našem daljem odnošenju prema toj stvari, osobi ili pojavi.

U marketingu je vizuelni doživljaj ključan.

Fotografija u reklamnim angažmanima predstavlja prvi i najvažniji deo u plasiranju proizvoda. Nije retkost da se odluke donesu na osnovu prvog utiska. Ista stvar važi i za nekretnine: pregledanje nekretnina koje se prodaju najčešće se vrši na internetu, i utisci se stiču na osnovu fotografija koje su na raspolaganju na sajtu.

Osoba koja prodaje nekretninu ima isti cilj kao i agent: da se ona proda što pre.

Zato je obema stranama u interesu da predstavljanje stana ili kuće bude što kvalitetnije, odnosno, da vizuelno sve izgleda što bolje. Otuda je važno pripremiti nekretninu za fotografisanje i uraditi šta je u vašoj moći da bi ona izgledala što funkcionalnije.

Neke nekretnine zahtevaju ozbiljnije radove, ali pozabavimo se  poslovima koji iziskuju vreme i trud, bez većih izdataka.

Fotografisanje i svetlo:važno je sunce

Veoma je zahvalno da se pred fotografisanja podignu roletne ili sklone tamne zavese. Lepo osvetljen prostor uvek deluje lepše, preglednije i svežije. Svetlost je dobar saveznik fotografijama i može pomoći u tome da vaš dom izazove što povoljniji utisak.

Veliko spremanje – početak koji obećava

Uredan prostor je uvek dobar prostor. Stoga pre fotografisanja treba prionuti na posao i srediti sve što je izvodljivo, pogotovo ukoliko prodajete nekretninu u kojoj živite. Brisanje prašine, usisavanje, pranje prozora i brisanje podova prvi su koraci u ovom poduhvatu i dobra su podloga za dalje sređivanje.[/vc_column_text][vc_single_image image=”9847″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_shadow”][vc_column_text]

Fotografisanje hodnika –  on mesto prvog susreta

Čim se kroči, hodnik je tu. Nekad služi za odlaganje koječega. Zato je važno dobro ga pregledati i raščistiti nepotrebne stvari. A ima ih, zasigurno. Pre fotografisanja je važno skloniti jakne, kišobrane sa čiviluka čivilucima i skloniti neodloženu obuću ili onu kojoj više nemam mesta u cipelarniku (što nas ponovo dovodi do toga da bi bilo pametno pregledati šta je suvišno od stvari).

Spavaća soba – stop izgužvanim stvarima

Počnimo od početka: zategnuti krevet, još bolje je ukoliko imate prekrivač. Iz spavaće sobe sklonite ili sortirajte sveže oprani, ali još uvek nesklonjeni veš. Takođe, važno je ukloniti i: čaše za vodu sa noćnog stočića, papirne maramice i kreme. Svi ti artikli nepotrebni su na fotografijama.[/vc_column_text][vc_single_image image=”9848″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow”][vc_column_text]

Kuhinja – riznica stvari spremnih za upotrebu

Prljave sudove oprati, oprane odložiti, radnu površinu u kuhinji raščistiti od svih stvari koje su se tu skladištile: uklonite kesice kafe, šećera, brašna, griza ili začina.

U kuhinji je važno i raščistiti stvari sa stolica. Nije retkost da se po njima svašta odlaže i o njih kači. I naravno, kese. Svaka kuća ima mesto za (uglavnom nemarno) odlaganje kesa dovučenih iz prodavnice. Tome treba stati na put i kesama naći mesto na kom će boraviti nevidljivo.

Kupatilo – apoteka i higijeničarnica

Treba da bude čisto i uredno. Da ostavi utisak takvog prostora. Nepotrebno je sve ono što je: na lavabou, na kadi, u tuš kabini i veš mašini. I kupatilo nam neretko liči na odlagaonicu, zato sprovedite čistku. Dotrajali ili već potrošeni artikli treba da se bace, kao i prazne kutije u kojima su bile farbe za kosu, pasta za zube, sapuni. Pre fotografisanja uklonite i ono što stoji na podu i sve što visi sa kačaljki. Čak i peškire.

Fotografisanje terase i dvorišta

 Ni terasa ni dvorište ne treba da izgledaju kao prostor za skaldištenje. Posebno ne na slikama. Zato: sklonite bicikl, alate,  zimnicu, dotrajale stvari koje ste izneli na terasu „dok se ne nađe pametnije rešenje“ pa ste se potom sasvim navikli na njih. Na terasi je divno videti cveće i lep kutak za sedenje i uživanciju. Isto važi i za dvorište s tim što ga je zgodno pokositi, ukoliko je jesen, pokupiti lišće ili druge nanose jesenjeg vetra.

Kada se fotografiše nekretnina ona mora da izgleda ne samo čisto već i pregledno a prostor prezasićen tragovima života koji se u njemu odigrava onemogućava stvaranje što šire slike. Prostor u kome ste trenutno pripremite za ono na šta treba da liči na fotografijama: na kutak u kom će se lepo uklopiti svaka enterijarska zamisao potencijalnog kupca.