Ma koliko da smo revnosni u održavanju reda, uvek postoji grupa stvari koja se nepotrebno gomila i pravi gužvu. Sređujući i odlažući jednu grupu sitnica koje se povlače po kući smetnemo s uma neke druge, kojih takođe imamo isuviše. A možemo da živimo bez njih. Zato ovde pobrojavamo stvari kojih se treba rešiti čim pre. Danas, na primer. Imamo ih 10.

Krenimo s čistkom

1. Lekovi čiji je rok trajanja istekao

Definitivno prvi na listi. Najčešće se drže u nekim fiokama ili komodama i lako stvore gužvu. Zato se uhvatite ukoštac sa ovom situacijom: pregledajte šta vam treba a šta ne, koji su lekovi dotrajali, koje bolesti izlečene. Neka vaša mala apoteka iz fioke uvek bude pregledna i validna.

2. Začini

Da, uglavnom se ne kvare, ali ne znači da treba da stoje večno. I ponajmanje da treba da ostanu nemarno odloženi ili zatureni u svojim kesicama. Uz to, začini se, kada stoje i ne koriste se, sasuše, izgube aromu i ukus.

3. Novine

Kupili ste jer vam se čitalo. Mislili ste – čitaćete, a od toga nije bilo ništa. Šta god da je u pitanju, pobacajte novine čija vas tematika ne zanima, kao i one koje niste pogledali a datum na njima je stariji od mesec dana. Skupljaju prašinu, prave nered i što je najvažnije: nećete ih ni čitati. Znate i sami.

4. Knjige i papirići s receptima

Bilo da ste nasledili od majke ili bake, ili lično beležili recepte za đakonije, imajte meru u kulinarskoj skribomaniji. Preispitajte sebe: koliko često vršljate po internetu tragajući za receptima i prepisujete ih umesto da samo kopirate i sačuvate na  kompjuteru ili telefonu? Zato prepišite u svesku sve dosad ispisane papiriće i rešite da odsad vodite onlajn beležnicu. Stvari će izgledati sasvim drugačije, a pretraga recepata biće kudikamo brža.

5. Stara odeća

Moda se menja, kao i vaš stil. Ormani su puni, stvari je previše, a već ste i sebi smešni sa izjavom: „Nemam šta da obučem!“ Na redu je stilska čistka.  Šta se baca? Na primer, sve što niste obukli već dve sezone, a i dalje čuvate za neku priliku. Pobacajte pocepane čarape, rasparene takođe, ispranu garderobu za koju ste vezani, ali i stvari koje čuvate za doba kada ponovo postignete bolju kilažu. Ne, nije reč o tome da sumnjamo u vašu odluku o mršavljenju, samo sumnjamo da će vaš stil ostati isti još neko vreme.

6. Kuhinjski pribor

Gotova svaka fioka sa kuhinjskim priborom ima previše escajga, a tu su i štapići za kineske hranu. Zato: razmislite šta ćete sa tupim noževima, plastičnim viljuškama i ostalim stvarima koje u fioci prave siilnu gužvu. Ako vam je za neke prilike istinski neophodan veći broj viljušaka i noževa i kašika, odvojite sve što vam ne treba prilikom svakodnevnih kuhinjskih aktivnosti, vežite gumicom, i odložite negde do sledeće upotrebe. Fioka će prodisati.

7. Plastične kutije

Tupperware setovi, kutije od margarina, sladoleda ili bilo koje druge… Sve što je sačuvano jer je zgodno „kad treba nešto da se preruči“ lako se nagomila i napravi nered, a pri tom, i dalje se koriste iste tri-četiri plastične kutije. Stoga: raspremite taj plastični nered. Ne treba vam baš sve, a „neka stoji, hleba ne traži“ i nije neki izgovor. Ne traži hleba, ali traži prostora. Ne dajte ga!

8. Posteljina

Vrlo verovatno da još uvek čuvate posteljinu za koju ni nemate odgovarajući krevet, akada ste kupili novu, niste se rešili one koju ne koristite. Pregledajte dobro šta imate od posteljine i rešite se svega što vam  ne treba. Videćete, biće tu posla.

9. Igračke

Deca su zaboravila na njih, a vi ste zaboravili da ih se rešite. Stanite na put večitom neredu od igračaka, i podstaknite decu da ono što može da se koristi nekom poklone. Ono što je polomljeno, bacite.

10. Šminka i kozmetika

Kupili nove jer su stari proizvodi skoro potrošeni. Ili: kupili jer je bilo na akciji. Kratko: imate svega previše. Rešite se dotrajalog, pregledajte šta stvarno koristite a šta čuvate „u slučaju da zatreba“. Prijaće vam kada vidite da ste konačno uspeli da zatvorite neseser bez problema.

Deset stavki kasnije, sledi pitanje:

Jesmo li rekli da možete da živite bez svega ovog? Drugi put nas slušajte bez premišljanja!